Organizația HORA susține actuala...

18/09/2019

Ministerul Finantelor a agreat p...

07/08/2019

Specialiștii din industria HoReC...

17/04/2019

​HARTA INTERACTIVĂ a turismului...

13/04/2019

Specialiștii din industria HoReC...

02/04/2019

Hochland relansează gama de spec...

26/03/2019

1/5
Please reload

Taverna Racilor introduce "taxa de dop"

30/07/2014

Sa vii la restaurant cu vinul de acasa, pare un lucru de neconceput pentru cei mai multi dintre administratorii acestui tip de unitati comerciale, dar si pentru foarte multi clienti. Daca pana acum, majoritatea restaurantelor va permiteau acest lucru numai in cazul unor evenimente speciale, in urma negocierii taxei, incepand de astazi, aveti ocazia de a servi vinul preferat, in cadrul restaurantului Taverna Racilor, pentru o taxa de numai 19 lei.

De ce taxa de dop?

In tarile cu o cultura a serviciilor din ospitalitate mult mai ridicata decat a noastra sa consumi in restaurant vinul de acasa si sa platesti gazdei o suma de bani pentru asta este un lucru cat se poate de normal. Aceasta taxa, numita si taxa pe dop, nu este perceputa ca bacsis sau spaga, ea reprezinta contravaloarea efortului pe care il face personalul localului cu deschiderea, decantarea si servirea vinului adus de acasa.

Taxa de dop este mai mult decat o suma de bani platita restaurantului pentru deschidere si servirea unei sticle de vin provenite din afara meniului sau, ea reprezinta o norma de convenienta. Plata acestei sume de bani nu trebuie sa fie perceputa ca fiind o „amenda” aplicata de ospatar pentru ca face un serviciu in plus.

 

Regulile taxei de dop

In tarile civilizate, vinul reprezinta o importanta sursa de venituri pentru restaurante. Din acest motiv, majoritatea restaurantelor solicita de cele mai multe ori o taxa de dop echivalenta cu pretul celei mai ieftine sticle din meniul de vinuri, recuperandu-si astfel o parte dintr-o potentiala pierdere.

 

Una dintre principalele reguli ale acestui serviciu spune ca vinul adus de catre client in restaurant trebuie sa fie cel putin la acelasi nivel de pret, daca nu mai scump, decat cel mai ieftin vin din meniul restaurantului. De asemenea, acesta ar trebui sa fie atent sa nu aduca de acasa un vin care deja se gaseste pe lista de vinuri a locatiei.

O alta regula a taxei de dop recomanda ca atunci cand vinul este adus de acasa, clientul trebuie sa il invite din curtoazie pe ospatarul sau somelierului care il serveste sa deguste impreuna cu el vinul, mai ales daca acesta nu se gaseste in meniul restaurantului sau este un reprezentant al categoriei superpremium.

 

In cazul in care vinul adus nu acopera nevoile mesei, clientii pot comanda vinuri din lista de vinuri a restaurantului, preferabil cate una pentru fiecare sticla de vin adusa.

 

*SERVICIUL ESTE DISPONIBIL DOAR IN LOCATIA DIN STRADA BUZESTI 55-57.

 

sursa: Vinul.ro

Please reload

Parteneri