Organizația HORA susține actuala...

18/09/2019

Ministerul Finantelor a agreat p...

07/08/2019

Specialiștii din industria HoReC...

17/04/2019

​HARTA INTERACTIVĂ a turismului...

13/04/2019

Specialiștii din industria HoReC...

02/04/2019

Hochland relansează gama de spec...

26/03/2019

1/5
Please reload

Un festival culinar pe gustul nostru

Au fost trei zile de sarbatoare pentru pasionatii de ambele parti ale bucatariei - “foodies” si profesionisti deopotriva. Aproximativ 60 de restaurante, bistro-uri, cofetarii, berarii si crame au facut din zona de drive-in Baneasa cel mai mare festival de mancare de la noi. “Gourmet Festival” e abia la prima editie si deja scrie istorie in lumea asta fascinanta si in plina dezvoltare a gastronomiei din Romania.

 

Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality nu avea cum sa lipseasca de la o astfel de manifestare si a acceptat parteneriatul venit din partea organizatorilor. Dincolo de implicarea catorva din localurile noastre preferate din Bucuresti ale caror bucatarii sunt conduse de membrii ai asociatiei, am fost parteneri in zona de Live Cooking Arena powered by Electrolux. Astfel, in fiecare zi, cate trei membri ai ABCP-TH au tinut demonstratii in cortul destinat mai degraba partii educationale a acestui univers culinar. 

 

Flavian Andrei Dobre, campion mondial la cofetarie, absolvent al cremei cremelor institutiilor de invatamant culinar frantuzesti a fost primul demonstrator. A povestit despre traseul lui educational, de la istoria religiilor la cele mai elaborate tehnici de cofetarie, in timp ce a tinut sala cu sufletul la gura prin inaltarea unei structuri de ciocolata spectaculoase ca design si echilibristica.

 

Chef Orlando Zaharia si Chef Catalin Jernoiu, prieteni buni, au boicotat programul gandit de noi si au urcat impreuna pe scena. Relaxati si pusi pe glume ca la un gratar cu familia, au amuzat publicul cu glume “din lumea bucatarilor” in timp ce au umplut sala cu trecatorii atrasi de amestecul de mirosuri. Chef Jernoiu a pregatit o bibilica cu pere, servite in valiza de lemn care i-a consacrat stilul de plating iar Chef Zaharia a facut o demonstratie de masa sanatoasa, delicioasa, simpla “with a twist”, cu ingrediente in valoare de 50 de lei, cumparate din piata in aceeasi zi.

 

Sambata Chef Gabriel Toader a dat startul demonstratiilor culinare via ABCP-TH cu un porc la cuptor si o salata de fasole cu porumb si rosii. O varianta la plita a acestei retete a facut din Cocosul Rosu, din zona Romanian Gastronomy, unul din restaurantele cu cel mai mare flux de clienti. Personalitatea expansiva si comunicativa a lui Chef Toader, atat la microfon cat si in spatele plitelor imense cu scoici si porc, a contribuit zdravan. 

 

Chef Ciprian Zobuian, reprezentant al zonei dulci, a fost de asemeni prezent in festival cu un stand greu de ignorat: cannoli, ecleruri, mousse-uri, macarons, printre primele in lista de recomandari ale vizitatorilor. Ne-a aratat cat de usor si frumos se glazureaza un tort, ne-a vorbit despre mousse-uri si tarte iar informatia cu care si-a propus sa ramanem vizeaza diferenta intre ciocolata falsa si aceea autentica, realizata cu unt de cacao.

 

Chef Alex Petricean cunoscut mai degraba ca D’Artagnan, a reprodus tehnici de exploatare a doua ingrediente simple, puiul si ceapa, intru crearea unei retete fine cuisine. Cu seriozitate, pasiune si experienta lucrului n doua restaurante cu doua stele Michelin din Europa, Alex este unul din cei mai tineri si totodata experimentalisti bucatari membri ai Asociatiei.

 

Chef Joseph Hadad a avut parte de un auditoriu numeros din fata scenei pana la iesirea din cortul imens. Oameni care ii admira preparatele si cariera l-au ascultat intr-o tacere deplina pregatind un plating spectaculos. Prima sa carte, lansata vineri in cadrul BookFest la editura Rao a fost unul din subiectele discutiilor si a solicitarii mari de autografe.

 

Rosiile au capatat noi valente dupa prezentarea de duminica a lui Chef Nico Lontras. Un drum la piata Obor si descoperirea catorva soiuri de tomate l-au inspirat pe Chef sa creeze un Bloody Mary romanesc - cu rachiu, apa de rosii, spuma de patrunjel si pudra de rosii, o supa cu o rosie patrata, o salata de rosii cu branza transformata in maniera unica a acestui bucatar inovator.

 

Chef Iosif Stefanescu a ridicat publicul in picioare cand a flambat celebrul sau T-bone steak, imbinand “show”-ul cu informatii pretioase pentru amatorii de produs de calitate. De ce carnea e mai buna langa os, de ce e gresita de fapt expresia “in sange”, cum a popularizat carnea de vita intr-o tara amatoare de porc; la toate aceste intrebari pe care nici nu stiam sa ni le punem, ne-a raspuns Chef Stefanescu, membru fondator al ABCP-TH.

 

Vorbim in numele a peste 600 de membri cand felicitam organizatorii pentru productia acestui eveniment care a depasit asteptarile oricui. De abia asteptam Gourmet Festival 2017!

 

Echipa ABCP-TH

Tags :

Please reload

Parteneri