top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

În curând în meniuri: Chifteluțe din Mamut


O companie australiană reînvie carnea unei specii dispărute pentru a demonstra potențialul cărnii cultivate din celule.


O nouă inovație în lumea cărnii cultivate a fost realizată de compania australiană Vow, care a creat o chiftea de mamut fără a sacrifica niciun animal. Această descoperire este menită să demonstreze potențialul cărnii cultivate din celule pentru a evita distrugerea faunei sălbatice și criza climatică cauzate de producția de animale pe scară largă. Compania australiană Vow este diferită de alte companii care lucrează la înlocuirea cărnii convenționale, deoarece își propune să amestece și să combine celule din specii neconvenționale pentru a crea noi tipuri de carne. În plus, au investigat potențialul a peste 50 de specii, inclusiv alpaca, bivoli, crocodili, cangur, păuni și diferite tipuri de pești.


Prima carne cultivată care va fi vândută clienților va fi cea de prepeliță japoneză, pe care compania se așteaptă să ajungă în restaurantele din Singapore în acest an. În plus, două companii care au trecut printr-un proces de aprobare din SUA intenționează să ofere carnea cultivată consumatorilor în curând. Această descoperire este importantă, deoarece există o problemă globală legată de schimbarea comportamentului privind consumul de carne și căutarea unor soluții sustenabile.


George Peppou, CEO al Vow, consideră că "scopul este de a face tranziția câtorva miliarde de consumatori de carne de la consumul de proteine animale [convenționale] la consumul de lucruri care pot fi produse în sisteme electrificate". În plus, Tim Noakesmith, care a co-fondat Vow împreună cu Peppou, consideră că nu este nevoie să se gândească la alegerea mamutului lânos pentru această inovație. Această creatură a fost împinsă spre dispariție de vânătoarea oamenilor și de încălzirea lumii după ultima eră glaciară, iar carnea creată de Vow este doar un mijloc de a iniția o conversație despre modul în care mâncăm și despre cum ar putea arăta și avea gustul alternativelor din viitor.Deși alternativele la carne pe bază de plante sunt acum comune, carnea cultivată reproduce gustul cărnii convenționale. Această inovație este importantă, deoarece permite consumatorilor să mănânce carne fără a sacrifica animale sau a afecta mediul înconjurător. În plus, Vow a colaborat cu profesorul Ernst Wolvetang, de la Institutul Australian de Bioinginerie de la Universitatea din Queensland, pentru a crea proteina musculară din mamut. Echipa sa a luat secvența de ADN pentru mioglobina de mamut, o proteină musculară esențială pentru a da gustul cărnii, și a completat cele câteva lacune folosind ADN de elefant.În ceea ce privește potențialul impact al acestui proiect asupra industriei ospitalității, trebuie să subliniem că această tehnologie poate revoluționa complet modul în care producem și consumăm carne. În prezent, carnea de animale este produsă pe scară largă în moduri care sunt dăunătoare mediului înconjurător, consumatoare de resurse și uneori cruțătoare față de animale. Prin urmare, carnea cultivată poate fi o soluție sustenabilă pentru a reduce impactul negativ asupra mediului și a animalelor, fără a sacrifica gustul și valoarea nutrițională a cărnii.Pentru industria ospitalității, acest lucru poate însemna că restaurantele și alte afaceri similare vor putea oferi opțiuni de carne mai sustenabile și mai etice fără a compromite gustul sau calitatea. De asemenea, acestea vor putea oferi o varietate mai mare de carne, inclusiv specii mai puțin convenționale și mai rare, care ar fi dificil de găsit în mod obișnuit. Mai mult decât atât, tehnologia de carne cultivată poate fi adaptată pentru a crea și alte produse din carne, cum ar fi mezelurile sau carnea tocată.


Este important să subliniem că această tehnologie se află încă în stadiul incipient și există multe obstacole de depășit înainte ca carnea cultivată să devină o opțiune viabilă pe scară largă. De asemenea, va fi important să se abordeze preocupările legate de siguranța alimentară, eficiența producției și costurile. Cu toate acestea, această inovație are un potențial semnificativ de a schimba industria alimentară și poate aduce beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru animalele implicate în producția de carne.


În final, tehnologia de carne cultivată poate fi un pas important spre un sistem alimentar mai sustenabil și mai etic. În acest fel, industria ospitalității poate juca un rol important în promovarea acestei tehnologii și oferirea de opțiuni mai bune și mai variate de carne pentru consumatori.