Călin Ile (FIHR): Pierderile în...

01/06/2020

Corina Martin (FAPT): Solicitam...

17/03/2020

72 de evenimente de Street Food...

05/03/2020

ANBCT Romania a incheiat anul 20...

08/01/2020

Cele 7️ produse tradiționale din...

08/01/2020

Masterclass „Bella Italia” dedic...

04/12/2019

1/5
Please reload

Salina Turda, considerat al doilea cel mai frumos loc subteran din lume

10/07/2014

Al doilea cel mai frumos loc subteran din lume ar putea fi Salina Turda. Inaugurată în 2010, salina a fost vizitată de aproape două milioane de turişti din țară și din străinătate. Dar fosta mină de sare nu este singura atracţie din Turda. Turismul continuă să se dezvolte acolo și să devină din ce în ce mai important, motiv pentru care, în ultimii ani, au apărut și alte modalităţi prin care turiştii se pot bucura de vacanţa petrecută în această zonă a Transilvaniei. 

 

Aflată la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, Salina Turda a devenit în ultimii patru ani una dintre principalele atracţii turistice din România. Peste 350.000 de oameni din toată lumea ajung anual la Turda pentru a admira salina.

 

„Vârful de număr de vizitatori a fost atins în 2 mai anul acesta, respectiv de 5.300 de vizitatori într-o singură zi. Raportat la numărul de turişti este în creştere. Anul acesta am avut în primele cinci luni o creştere de 35% faţă de anii trecuţi”, spune Vasile Tot, directorul Salinei Turda.

 

Nimic surprinzător, dacă ţinem cont de faptul că în salină s-au investit nu mai puţin de şase milioane de euro pentru reamenajare, în perioada 2008-2010. Este, de altfel, singurul obiectiv din România care a beneficiat de astfel de investiţii. Totul din bani europeni. Aprecierile nu s-au lăsat aşteptate nici de peste hotare. Menţionări pozitive despre acest loc minunat au apărut în presa internatională, de la TheTelegraph, la The Huffington Post. De asemenea, CNN și Business Insider au așezat Salina Turda în topul locurilor care trebuie vizitate, atât pentru spectaculozitatea sa, cât și pentru beneficiile tratamentului cu sare.

 

„Sunt originară din California şi doar vizitez România. Nu am ştiut la început (n.r. deexistența Salinei Turda), dar prietenul meu mi-a spus despre ea şi am spus să o vizitez. Mi se pare drăguţă, mai mare decât mă aşteptam”, spune o turistă.

Biletul de intrare costă 20 de lei pentru un adult, 10 lei pentru copii şi 12 lei pentru pensionari.

 

Cei aproximativ 1000 de turişti care ajung în fiecare zi la Salina Turda au la dispoziţie diverse modalităţi de a-şi petrece timpul, iar până atunci pot face şi tratament. Printre aceste posibilități se află şi închirierea unei bărci cu care se pot plimba 20 de minute pe lacul sărat din inima salinei, pentru doar 10 lei.

 

Turiştii care vor să vadă Salina Turda dintr-o altă perspectivă au la dispoziţie o roată panoramică, iar pentru doar cinci lei vor putea ajunge la 28 de metri înălţime. Şi asta nu e totul. Pasionaţii de sport pot juca minigolf, tenis sau biliard.

 

Salina Turda este printre puţinele din lume în care se pot oficia nunţi. Pentru doar 300 de lei, puteţi povesti nepoţilor că v-aţi căsătorit sub pământ. Orele de încântare din salină pot fi completate cu relaxare la suprafaţă, într-unul dintre centrele balneare.

 

„Preţurile încep de la 25 de lei de persoană pentru intrarea de trei ore în cursul săptămânii, de luni până vineri. Oferim și pachete, unde preţurile sunt de 50 de lei şi sâmbăta şi duminica de 52 de lei”, spune Ada Duma, managerul complexului balnear.

Pentru cazare, turiştii au la dispoziţie atât hoteluri moderne, cât şi pensiuni rustice.

 

„Camerele de două persoane costă 120 - 135 de lei, trei persoane 175-200, în care este inclus micul dejun”, spune Gyongyi Dumitru , proprietara unei pensiuni.

La Turda ajung şi o parte din pensionarii care au bilete de tratament, oferite de Casa de Pensii, dar în complex au acces şi alţi turişti.

 

„Ca şi clienţi simpli pot să vină după-masă de la ora trei la nouă seara, iar intrarea este de 20 de lei de persoană, copii 10 lei”, spune Marius Munteanu, directorul complexului balnear.

 

Totuşi, salina rămâne principalul motiv pentru care sute de mii de oameni ajung în fiecare an în Turda. Tocmai de aceea, autorităţile locale investesc în amenajarea unei noi mine din interiorul salinei, unde vor avea acces şi persoanele cu deficienţe locomotorii.

Please reload

Parteneri