top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Delta Dunării ia cucerit pe americanii de la „New York Times“

Delta Dunării a fost inclusă de peste un deceniu în patrimoniul UNESCO, iar acum este descrisă în amănunt în publicaţia „The New York Times“. Pornind de la povestea indianului care a dorit să readucă Delta în preferinţele turiştilor, reporterul american a fost cucerit de ce a găsit în România.

delta dunarii

„Am părăsit Delta uimită de peisajul său utopic, dar îngrijorată, în egală măsură, de frumuseţea aceasta vulnerabilă“, scrie spre finalul reportajului său Elizabeth Zach, pentru „The New York Times“. Cea care a vizitat Delta Dunării are origini ungureşti, tatăl fiind din ţara vecină, şi în vara lui 2013 a fost în Delta Dunării. Înainte de vizită, a aflat de Diwaker Singh, omul care a construit un resort în Delta Dunării şi pe care l-a inaugurat în 2005. În acest loc s-a cazat şi Zach în 2013, iar acum a publicat în ziarul american povestea acelei vizite.


Autoarea trece prin istoria României şi prin istoria Deltei, cum a devenit rezervaţie protejată şi cum, în perioada în care era studentă şi atrasă de mediul est-european, ţara noastră abia îşi revenea după regimul comunist. Ea a văzut, atât pe apă, cât şi pe uscat, din ce e compusă Delta Dunării, ce e fascinant pentru turişti, diversele specii de păsări din zonă şi cât de bogată e flora. Totuşi, în ciuda frumuseţilor naturale, ea a observat că acest loc nu este pe cât de protejat ar trebui.


Prin intermediul unui cuplu de francezi a contactat-o pe Iuliana Stănescu, un ghid din zonă. Aceasta i-a explicat care sunt marile probleme în Delta Dunării şi ce ştirbeşte din farmecul regiunii. „Autorităţile nu se asigură că legile sunt respectate pentru a întreţine acest loc şi nu implementează un program amplu de dezvoltare“, a povestit Stănescu. O lege este în curs de elaborare pentru o mai bună protejare a zonei, a faunei şi florei, cu atenţie mai mare asupra speciilor de peşti.


Actuala generaţie de români iubeşte natura şi vrea s-o conserve. Cred că odată ce economia se va îmbunătăţi, Delta va reveni la adevărata sa glorie.

Diwaker Singh


Zach a vorbit şi cu Singh, acum mutat la Londra, lăsând în Deltă locul pe care l-a construit. „România este splendidă prin bogăţiile pe care le are şi care pot fi exploatate prin turism. Totuşi, ţara nu prea e în vederile operatorilor de turism din cauza lipsei de promovare adecvată, susţinută şi ţintită pe anumite tipuri de public“, i-a răspuns acesta. Singh a mai afirmat că Delta Dunării îşi revine cu greu după planurile de exploatare derulate de Nicolae Ceauşescu.


Reportajul integral realizat de Elizabeth Zach, împreună cu mai multe fotografii din Delta Dunării, este disponibil pe site-ul NYTimes