top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg

Numărul turiştilor care fac escală la Constanţa a crescut cu 20% de la izbucnirea conflictului dintr

Laurenţiu Mâță

Statistica arată că de la începutul acestui an, în Portul Constanţa au sosit 64.500 de pasageri cu vasele de croazieră, cu 20% mai mult faţă de tot anul trecut, când au fost 54.000 de pasageri.

Vas de croaziera

Până la finele sezonului de croaziere, ce va fi la mijlocul lui noiembrie, procentul va mai creşte. Dar majorarea nu s-a înregistrat doar la numărul de pasageri, ci şi la durata şederii acestora. Turiştii au ajuns să petreacă aici una-două nopţi, vizitând nu doar oraşul-port, staţiunea Mamaia şi împrejurimile, ci şi Capitala sau alte regiuni ale ţării. România este preferată Ucrainei, datorită securităţii din zonă. „Ca urmare a contextului politic nefavorabil din Ucraina, toate cursele de croazieră au înlocuit în itinerariul lor portul Odessa cu portul Constanţa“, declară Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.


Compania Phoenix Shipping & Trading operează majoritatea navelor fluviale şi maritime care tranzitează România. Anul acesta, 69 de pasagere şi-au anunţat sosirea la Constanţa prin această companie. Următoarele două nave de croazieră care vor sosi săptămâna aceasta, Viking şi Harmony G, au renunţat la Odessa, optând pentru un mic sejur la Constanţa. George Enciu, reprezentantul firmei, confirmă faptul că portul românesc a avut de câştigat de pe urma stării de conflict din zona Ucrainei. „Constanţa era inclusă pe harta escalelor, dar nu ca şedere.


Au crescut vizitele, dar şi orele petrecute aici, astfel că turiştii de croazieră au ajuns să stea şi câte două zile“, explică Enciu. În cazul navelor mari de croazieră, cum sunt cele de la compania Costa Crociere, programul de escale este stabilit cu un an înainte. „Constanţa face parte din programul lor oricum. Bulgaria a avut de câştigat de pe urma conflictului din Ucraina. Era ocolită pentru că are porturile mici, dar acum firmele s-au reorientat. Vasele acostează şi în porturile bulgăreşti de la Marea Neagră“, arată Camelia Gearâp, reprezentantul Idu Shipping & Services.

vas de croaziera Constanta

Luni, în portul Constanţa, acostează două nave mari: „Aida Aura“ cu turişti germani şi „Riviera“ cu turişti americani. Vasul „Riviera“ este pentru prima dată la Constanţa. Agenţia Karpaten se ocupă de timpul liber al turiştilor. Pasagerii sunt preluaţi cu autocarele şi plimbaţi unde doresc, contra cost. O excursie costă minimum 50 dolari şi ajunge la sute de dolari, dacă turiştii vor să vadă, de exemplu, castelul Bran. „Numărul acostărilor s-a dublat, pentru că înainte navele erau în trecere.


Acum, rămân peste noapte pentru că stau două zile“, afirmă Leontin Şerbănescu, reprezentantul Karpaten. Autorităţile turistice estimează: cei 64.500 de turişti sosiţi chetuiesc în total peste 6 milioane de euro, în şederea din România. „Turismul de croazieră reprezintă o nişă cu un potenţial real, spre care ne concentrăm atenţia în continuare. România trebuie să îşi consolideze strategia de promovare a destinaţiilor româneşti, având în vedere situaţia politică actuală“, mai spune Corina Martin. În topul pasagerilor care sosesc la bordul navelor de croazieră se situează cetăţenii americani, urmaţi îndeaproape de cei francezi, italieni şi germani.

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania