top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Afacerile vedetelor pe litoral: "Vara nu te bagă niciodată în faliment"

Să ai o afacere pe litoralul românesc pare mai degrabă o fiţă decât un business profitabil. Romică Ţociu şi Aurelian Temişan au renunţat deja la afacerile lor, în timp ce Oreste Teodorescu, Gică Hagi, Ciprian Marica, Tania Budi şi Botezatu le continuă cu succes.

Caelia Beach Mamaia

Fotbalist al naţionalei, Ciprian Marica şi-a deschis, în această vară, un restaurant în staţiunea Mamaia ( Caelia Beach ), investiţie care se ridică la câteva sute de mii de euro. "Afacerea merge bine, chiar cel mai bine din zonă. Fiind în primul an de activitate, locaţia a fost primită cu entuziasm şi are o cifră de afaceri cu mult peste aşteptările iniţiale. Este locul preferat al vedetelor şi al milionarilor României care vin cu familiile pentru relaxare, pentru masa de prânz sau cină", ne-a declarat Laurenţiu Mâţă Tănase, PR manager la restaurantul lui Ciprian Marica.


"Am rămas fără asociat şi am închis"

În anul 2004, Aurelian Temişan a deschis alături de un bun prieten o terasă pe plaja din Mamaia. "La prieteni" a funcţionat, timp de trei ani, doar pe perioada estivală şi le-a adus profit celor doi asociaţi. "Am închis-o pentru că mi-a plecat asociatul şi el, fiind barman, se ocupa cel mai bine. Eu nu mă pricep foarte bine la astfel de afaceri, motiv pentru care am renunţat şi eu. Practic, noi închiriam în fiecare vară acel loc. Nu aş mai repeta experienţa decât dacă s-ar întoarce el. Cred că succesul unei afaceri pe litoral îl reprezintă un bun management, prezenţă şi disponibilitate, dar muzica era cea care atrăgea în primul rând. Nu ştiu cât de profitabilă era, dar cert e că, la finalul verii, atunci când trăgeam linie, eram mulţumiţi. Plus că pentru mine, ca artist, era în regulă şi îmi petreceam toată vara la mare, aveam spectacole...", a mărturisit, pentru "ring", Aurelian Temişan.


Ţociu: "Afacerile importante sunt cluburile" A avut terase şi restaurante, dar a renunţat la ele. "Eu nu am închis nimic, am făcut bani, apoi le-am vândut. Mi-am scos investiţia şi asta a fost. Vara nu te bagă niciodată în faliment. Am renunţat pentru că nu mai am timp şi nici nervii necesari. E bătaie de cap. Acum, mai am doar o casă la mare şi atât. Singurele afaceri importante de pe litoral sunt cluburile şi în special cele din Mamaia. E poate singura staţiune în care te duci şi ştii că trebuie să scoţi bani mulţi. Acum noi mai mergem la mare cu spectacole, să mai copilărim...", ne-a spus Romică Ţociu.


"Eu sunt un consumator pe caiet"

Încă din anul 2005, soţia lui Oreste Teodorescu deţine o terasă în Vama Veche, care pare să fie profitabilă atât cât să le susţină şederea pe litoral. "De afacerea asta este responsabilă soţia mea. Eu sunt doar un consumator pe caiet... Afacerile pe litoral merg aşa cum merită să meargă, adică prost pentru că aici comercianţii nu doresc să câştige la volum, ci la bucată. Oricum, vorbim de opt weekenduri care pot fi profitabile şi doar de zile de petrecut la mare... Noi se simţim foarte bine în conceptul ăsta, e mai degrabă o poveste ceea ce se întâmplă acolo, la Molotov (n.r. - terasa). Nu ne-am îmbogăţit din asta, nici nu avem cum şi nici nu ne-am propus. Noi suntem foarte îndrăgostiţi de Vama Veche de 20 de ani, avem o căsuţă pentru familia noastră şi dacă tot venim să petrecem din mai până în septembrie, ne-am integrat în aşa fel încât să ne putem autosusţine în perioada asta la mare", ne-a spus Oreste Teodorescu. În această perioadă, el organizează, atât pe litoral, cât şi la munte, tabere spirituale.


Gică Hagi este proprietarul unui hotel de lux din Mamaia, Cătălin Botezatu se ocupă de un club de fiţe din staţiune, iar Tania Budi, pe lângă club, mai administrează şi o plajă.

sursa: ziarulring.ro