top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Hrană cu suflet - Chef Cezar Munteanu

Cum poți transforma arta culinară într-o misiune de salvare a unor tineri condamnați la sărăcie? O lecție pe care doar Chef Cezar o poate preda.

Chef Cezar Munteanu

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul culinar și un impresionant portofoliu de premii și diplome, Cezar Munteanu, sau Chef Cezar – așa cum este cunoscut de toată lumea, vorbește mereu cu entuziasm despre proiectele sociale pe care le coordonează.


„Diplomația face parte din viața mea”, spune Chef Cezar după o activitate îndelungată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut privilegiul de a lua parte la câteva dintre cele mai importante momente politice pentru România și de a găti pentru personaje cheie ale lumii geopolitice. Cu toate acestea, pare mult mai încântat să vorbească despre impactul pe care l-au avut proiectele sale sociale asupra unor tineri cărora mulți nu le mai dădeau nicio șansă de a se integra în societate.


După un periplu prin întreaga lume, în 2008, s-a reîntors în România, a început să lucreze în domeniul privat, pentru ca apoi, la scurt timp, din dorința de a da, la rândul său, înapoi societății care l-a ajutat atât de mult, a început să se dedice profund unor campanii sociale cu un deosebit impact. „Sunt voluntar în România și am implementat aici programe pentru societate, programe în care statul se ferește să investească”, declară Chef Cezar. Așa a apărut proiectul ,,Sărbătorile pentru toți”, prin care, împreună cu studenți de la sociologie și alți voluntari, gătește pentru oamenii străzii „care nu mai intră în atenția societății sau autorităților”, spune Chef Cezar. S-a implicat apoi în educarea copiilor rromi din orfelinate cărora a încercat să le transmită din pasiunea lui pentru bucătărie și chiar a reușit, pe mulţi dintre ei întâlnindu-i la scurtă vreme în bucătăriile unor restaurante și hoteluri de prestigiu.


Chef cezar Munteanu

Un alt proiect important lansat de el, în urmă cu patru ani, are ca scop îndrumarea părinților și a copiilor spre o atitudine pozitivă faţă de nutriţie. „Sănătatea începe din farfurie” este un program care se adresează unui număr de peste 12.000 de elevi, din peste 60 de școli, „o cifră mică pentru câtă nevoie este în societate, dar care poate fi considerat un început”, spune Chef Cezar. Însă micuții pe care el încearcă să îi învețe cum să se hrănească sănătos nu sunt singurii lui cursanți. De câțiva ani, Chef Cezare este lector colaborator la Academia Culinară „Exclusive” din Moscova. Iar pentru că domeniul gastronomic pare să fie tot mai apreciat în Rusia, Cezar Munteanu și-a deschis acolo o companie de consultanță gastronomică și lucrează, în prezent, la realizarea unor proiecte în colaborare cu Ministerul Educației din Rusia.Nici la capitolul proiecte sociale nu s-a rezumat doar la cele din plan local. Astfel că, în urmă cu doi ani, s-a înrolat într-un program de voluntariat în Africa, unde chefi renumiți din întreaga lume au dat startul luptei cu foamea, o experiență despre care spune că a reușit să îi schimbe viziunea despre ceea ce înseamnă sărăcie în România. „Am văzut acolo copii care mănâncă o dată la câteva zile”, povestește Chef Cezar. Au gătit în Africa atât pentru copii săraci cât și pentru cei care pot să îi ajute pe cei sărmani, iar implicarea lui în acest proiect continuă.

Chef Cezar Munteanu

Totată determinare sa pornește dintr-un crez pe care l-a transformat în timp într-un motto personal: „nu trebuie să ajungi miliardar pentru a da ceva societății care te-a creat. Viața nu face altceva decât să ne facă să conștientizăm anumite lucruri. Este foarte importantă implicarea fiecăruia în societate.”


sursa: Forbes