top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

ANALIZĂ: Peste 120.000 de turişti pe litoral în acest weekend numai în structurile de cazare oficial

Peste 120.000 de turişti s-au aflat pe litoralul românesc în acest weekend, numai în structurile de cazare oficiale, fiind cel mai aglomerat sfârşit de săptămână al actualului sezon estival. Cei care au ales litoralul ca destinaţie de vacanţă, dar şi localnicii au avut parte de numeroase evenimente.

Litoral Mamaia Top Hospitality

Preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în staţiunea Mamaia nu se mai găseşte niciun loc de cazare, iar în sudul litoralului gradul de ocupare depăşeşte 90 la sută, ea adăugând că turiştilor care au ales structuri de cazare oficiale li se adaugă alte câteva mii care s-au cazat la rude sau la localnici.


“Estimăm că în acest weekend am avut pe litoralul românesc peste 120.000 de turişti. Evident acestora li se adaugă turiştii care stau la rude, la localnici, în apartamente sau în structuri de cazare care nu sunt încă autorizate. A fost cel mai plin weekend de până acum. În Mamaia şi Mamaia Nord - Năvodari am avut sută la sută grad de ocupare şi estimez un 90 - 92,93 la sută în sudul litoralului. De acum, în mod cert ne aşteaptă weekend-uri la fel de pline, dar şi în timpul săptămânii înregistrăm un grad de ocupare foarte mare. Mamaia va rămâne în sută la sută grad de ocupare până la finalul lunii august”, a afirmat Corina Martin.


Ea a menţionat că estimează că în Mamaia s-au aflat la sfârşitul acestei săptămâni aproximativ 30.000 de turişti. “În Mamaia au fost peste 25.000 de turişti dacă luăm în considerare numărul oficial de locuri de cazare, dar estimez că sunt mai mult de 30.000 de turişti. Faptul că aici sunt mai multe evenimente şi Mamaia este recunoscută ca şi capitală a distracţiei face ca marea parte a turiştilor să aleagă în primul rând Mamaia şi de-abia după aceea şi staţiunile din sudul litoralului”, mai spune preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.


Într-adevăr, sâmbătă seară Mamaia a fost arhiplină. Era aproape imposibil să mai găseşti un loc de parcare, fie că era vorba de parcări cu plată sau de cele "la liber". Din această cauză, mulţi conducători auto şi-au lăsat autoturismele pe spaţiile verzi din staţiune, motiv pentru Poliţia Locală să le blocheze roţile cu deja celebrele “caracatiţe”.

Faleza din Mamaia era, la rândul ei, neîncăpătoare deoarece mulţi turişti, dar şi constănţeni ieşiseră fie la plimbare, fie socializau cu prietenii la vreo terasă sau aşteptau să vadă carnavalul din Mamaia, ediţia la care primarul Radu Mazăre s-a costumat în Ştefan cel Mare.


Piaţeta Perla s-a umplut de lume atunci când carul alegoric al Primăriei a oprit pentru a-i permite lui Radu Mazăre, dar şi invitatelor sale speciale, cântăreţele de muzică populară Irina Loghin şi Maria Cârneci, să urce. A fost nevoie ca o maşină a unei firme de pază şi protecţie să meargă în faţa carului alegoric pentru a-i deschide drumul şi a-i face loc prin mulţime. După aproape o oră, carul alegoric a ajuns în Piaţeta Cazino, acolo unde urma să înceapă spectacolul. Aici oamenii se strânseseră deja şi aşteptau să vadă ce surprize le pregătiseră organizatorii carnavalului. Turişti şi localnici, deopotrivă, au avut parte de scene de luptă, de melodii populare, interpretate de Irina Loghin şi de Maria Cârneci, de dansuri orientale, dar şi de un spectacol de o oră, în care Radu Mazăre a jucat rolul domnitorului Ştefan cel Mare.


Primarul Constanţei s-a retras şi el de pe scenă la finalul momentului istoric, însă carnavalul a continuat, iar oamenii rămaşi în Piateţa Cazino au putut vedea show-ul fiecărui club, dar şi diverse prezentări de modă.

Mulţi constănţeni au preferat să plece spre casă după momentul Ştefan cel Mare, înghesuindu-se să prindă ultimele autobuze şi microbuze către Constanţa. Acestea au fost totuşi neîncăpătoare pentru cei care doreau să urce în ele şi nu puţini au fost cei care au preferat să meargă pe jos spre locuinţele lor.


Dintre cei rămaşi să vadă carnavalul până la final, mulţi au ales apoi să meargă în cluburi şi să continue distracţia până în zori.


Şi traficul rutier s-a desfăşurat cu dificultate, la fel ca în fiecare weekend estival şoferii fiind nevoiţi să meargă bară la bară indiferent dacă se îndreptau spre Constanţa sau se duceau către Năvodari.


La numai câţiva kilometri de Mamaia, turiştii, dar şi localnicii aveau parte de o altfel de distracţie. Amatorii de sporturi de contact au putut urmări la Sala Sporturilor din Constanţa cea de-a treia ediţie şi ultima găzduită pe litoral în această vară a Galei Superkombat. Nume importante în ring, printre care Cătălin Moroşanu, dar nu numai, invitatul special al acestei gale fiind tripul campion mondial de K1 Remy Bonjasky. Spectatorii nu au fost dezamăgiţi, luptele au fost spectaculoase, câteva dintre acestea încheindu-se înainte de limită.


Sudul litoralului a fost şi el bogat în evenimente la sfârşitul acestei săptămâni. Cel mai important a fost, poate, concertul de pe plaja din Venus şi Saturn, care a adunat zeci de mii de persoane. Oamenii au venit să asculte şi să se distreze alături de nume importante ale scenei româneşti şi nu numai, invitata specială a acestui concert fiind artista internaţională Oceana. Peste cinci ore cei prezenţi au cântat şi au dansat pe melodiile trupei 3 Sud-Est, pe hit-urile lui Smiley, ale lui Oceana, Holograf, Ştefan Bănică Junior şi Voltaj.


Tot sâmbătă, mii de persoane au putut urmări ultima seară de concerte din cea de-a zecea ediţie a festivalului “Folk You” din Vama Veche, unde au urcat pe scenă, printre alţii, Maria Gheorghiu, Alexandru Andrieş, Ada Milea, Florin Chilian, Viţa de Vie şi Celelalte Cuvinte, cântările prelungindu-se după miezul nopţii.

În pofida numărului mare de turişti, poliţiştii constănţeni spun că nu s-au confruntat cu evenimente în zona litoralului. Potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa, la sfârşitul acestei săptămâni nu au avut loc incidente,scandaluri sau diverse agresiuni în zona de litoral.


Duminică după-amiază, mulţi dintre turiştii aflaţi pe litoral au început să plece spre casele lor. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, în prezent se înregistrează valori ridicate de trafic pe DN 39 între Eforie Sud şi Eforie Nord, fără a fi însă blocaje, poliţiştii aşteptându-se ca şi în următoarele ore să fie aglomerat pe drumul care leagă sudul litoralului de Autostrada Soarelui.