top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Controale la unitățile de alimentație publică de pe litoral

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) efectuează în această perioadă controale la unități de alimentație publică de pe litoral. Pe 2 august a.c., echipe de control din cadrul structurii teritoriale „Comandament Litoral 2014” coordonate de Președintele ANPC, Marius Duncă, au desfășurat acțiuni de control la operatori economici ce prestează servicii de alimentație publică în stațiunea Eforie Sud.

eforie

Au fost verificate 2 terase care prestau servicii de alimentație publică, situate în zona inferioară a falezei.


La prima terasă verificată s-au constatat nereguli la produse:

  • 13 kg pește (crap și fitofag), expirate din 15.07.2014;

  • 40 kg pește, diferite sortimente (calcan, guvizi, pisică de mare) fără elemente de identificare, neputându-se determina încadrarea în data durabilității minimale sau data limită de consum, produs cu aspect necorespunzător care a fost supus unor decongelări și recongelări repetate;

  • 20 kg pastă de roșii și muștar ce prezentau colonii de mucegai datorită condițiilor de depozitare necorespunzătoare. Pe eticheta ce însoțește produsul se menționa „a se păstra la frigider după deschidere”, în realitate acestea erau depozitate la temperaturi ridicate (temperatura mediului ambiant).


Loturile de materii prime utilizate în prestarea de servicii cu data durabilității minimale depasită au fost interzise la utilizare și denaturate pe timpul acțiunii de control. Interzise la utilizare și denaturate au fost și produsele cu modificări organoleptice (mucegăite) și speciile de pește pentru care nu existau informații despre data de expirare, neputându-se stabili încadrarea în data durabilității minimale.

Potrivit ANPC, se va aplica o amendă în valoare de 50.000 lei și s-a dispus măsura complementară de închidere a unității.


La cea de a doua terasă verificată au fost constate următoarele:

  • 2,1 kg mozzarella, expirată din 01.08.2014;

  • 24 bucăți ouă, expirate din 23.07.2014;

  • 0,6 kg cârnați de casă cu modificări organoleptice de aspect (suprafața mâzguită).

Loturile de produse alimentare cu data durabilității minimale (expirate) au fost interzise la utilizare în prestarea de servicii și denaturate.Potrivit ANPC, în acest caz se va aplica o amendă în valoare de 20.000 lei.


Sursa: www.anpc.ro