top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Un nou concept turistic se dezvolta in judetul Valcea: Casele boieresti

Judetul Valcea are un potential turistic pe care specialistii il definesc ca fiind unul de nisa, reprezentat de conacele boieresti, pe care din fericire, trecerea timpului nu a reusit sa le distruga."Daca Transilvania are un un complex de castele nobiliare ramase de pe vremea stapanirii habsburgice, Oltenia si cu precadere Valcea prezinta un potential similar in ceea ce priveste conacele boieresti care au apartinut unor intregi dinastii de boieri. Familii care au fost actori principali ai evenimentelor care au schimbat istoria si nu numai.

Castel

Daca privim doar la conacul lui Nicolae Balcescu sau la culele din complexul muzeal Maldaresti, am putea de departe certifica faptul ca cine doreste sa afle despre celebrul pasoptist sau despre I.G. Duca nu o poate face altfel decat preferand sa vina direct acolo unde personalitati marcante au trait, au scris, au inventat — cum e cazul lui Petrache Poenaru. Valcea este un judet nobil al Olteniei de sub munte, as adauga ca o concluzie", a declarat prof. dr. Florin Epure, directorul Directiei pentru Cultura Valcea, citat de Agerpres.


Astfel, de la sud la nord, judetul Valcea cuprinde o serie de conace si cule, parte din ele muzee, parte — renovate sau aflate in curs de reabilitare, unele pentru care istoricul Epure se zbate sa atraga fonduri pentru a le reda stralucirea de alta data. Un exemplu este, potrivit lui Epure, conacul de la Budesti, ctitorit de inginerul si scriitorul valcean, George I. Lahovary, membru de onoare al Academiei Romane. "Mosia de aici se afla in proprietatea domnului Danut Tilvic, originar din Budesti, stabilit de multi ani in SUA.


Domnia sa a cumparat de la mostenitori toate proprietatile celebrei familii boieresti, la scurt timp dupa ce acestia le-au obtinut in urma proceselor. In acest monument istoric a functionat un IAS si mai apoi o fabrica de cheag, ceea ce a adus la degradarea lui. Am urmarit toate eforturile proprietarului si i-am acordat sprijin in intocmirea documentatiei pentru avizare. Speram ca si acest conac, aflat in suferinta, sa fie cat mai curand restaurat", a afirmat Epure. Vorbind despre soarta unor astfel de conace in perioada comunista, Epure a spus ca "regimul instalat in Romania dupa 1947 a avut, parca, o ura pentru aceste edificii. Se spune ca pianul, cartile erau scoase si aruncate in curte ca sa se faca loc pentru birourile IAS-urilor sau ale brigadierilor de la CAP".


Asta a fost soarta conacului Slavitestilor, care a disparut de pe fata pamantului, dupa ce a fost sediul unui IAS. "In urma altor conace au mai ramas doar denumirile unor catune cum ar fi "Curtea", amintind ca aici, candva, a fost o curte boiereasca", a subliniat directorul Directii de Cultura. Si constructiile de tip cula din Valcea au nevoie urgenta de reinnoire.Cula Zatreanu de la Zatreni este un mare si vechi conac boieresc, construit in perioada interbelica, pe structura unui alt asezamant, din anul 1754. In perioada in care cula a apartinut familiei Boicescu, acestui edificiu i s-au facut adaugiri insemnate. Monumentul istoric a stat mult timp in parasire, intr-o accentuata stare de degradare si se impun lucrari urgente de restaurare si consolidare. "Intreaga proprietate — conac, moara, hambare, terenuri — a fost in cele din urma cumparata. De aceea ne asteptam ca si el sa recapete lumina de odinioara", adauga Florin Epure.


Exista deja exemple de succes in ceea ce priveste restaurarea conacelor: Conacul lui Petrache Poenaru din orasul Balcesti. Proprietarii l-au pus in circuit deschis, aici se organizeaza simpozioane si, pe viitor, chiar se intentioneaza organizarea unor festivaluri de film. Conacul lui Tudor Maldar din Maldaresti este, de asemenea, un obiectiv turistic, un complex hotelier, deja destul de cunoscut pentru amatorii de acest gen de turism.


"Ultima informatie buna vine chiar de la Banca Nationala care a anuntat ca va investi in reabilitarea conacului Oromolu din Pausesti Maglasi. Conacul Oromolu de la Vladuceni, comuna Pausesti Maglasi, este o constructie in stil neo-romanesc, ridicata in anii 1915-1916 si 1919, de Mihai Oromolu, jurist, om politic si publicist, prefect, parlamentar si guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, si sotia sa, Margot. Din anul 1954, aici a functionat Sanatoriu TBC, pana in anul 1976, cand se transforma in spital de boli nervoase — sectia Psihiatrie II, pana in anul 2002. Timp de un secol, edificiul a trecut in prin mai multe etape: nationalizare-revendicare-retrocedare-vanzare-executare, ca in final sa fie cumparat, la licitatie, de catre BNR", a precizat Florin Epure.


BNR a anuntat saptamana trecuta alocarea sumei de 2,3 milioane de euro pentru reabilitarea Casei Oromolu, situat la 7 km de Ramnicu Valcea, pe drumul spre Olanesti.

Valcea, dincolo de turismul balnear, de cel montan, de monahal sau viticol, poate dezvolta un nou sector al turismului, cel al conacelor si culelor boieresti, care au apartinut unor mari personalitati ale Romaniei.