top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Zonele specifice turismului rural, căutate în perioada sărbătorilor

Tot mai mulţi turişti români şi străini aleg să-şi petreacă Crăciunul şi Revelionul în pensiunile din zonele specifice turismului rural, cât mai departe de urbanizare, în locuri cu programe de promovare a tradiţiilor locale, potrivit Mariei Stoian, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).


,,În ceea ce priveşte zonele tradiţionale petrecerii sărbătorilor de iarnă, tendinţa turiştilor nu s-a modificat în mare măsură. Aceştia preferă zonele specifice turismului rural”, spune Maria Stoian, citată de Agerpres. În astfel de pensiuni, de la trei la cinci margarete, tarifele pornesc de la 700 lei/persoană (3 nopţi, demipensiune, masa festivă) ajungând până la 1.200 lei/persoană. În tarif sunt incluse şi alte servicii precum SPA sau jocuri de societate. Astfel de pensiuni se regăsesc în zona Măgurilor Brănene (sat Peştera - Moieciu), zona Olteniei de sub Munte (Gorj, Vâlcea), Dâmboviţa, dar şi în zonele Bucovinei şi Neamţului.

schiiarna.jpg

Cei mai mulţi turişti aleg pentru sărbătorile de Crăciun şi de Revelion zone precum Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara-Dragoslavele-Lereşti, Botiza, Sighetu Marmaţiei, Durău, Vama, Vatra Dornei, Băile Balvanyos, Mărginimea Sibiului, Arieşeni, Albac, Buzău, potrivit Agerpres. ”În medie, turiştii optează pentru pachete de 3 nopţi cu demipensiune şi masa festivă (valabilă atât pentru Crăciun cât şi pentru Revelion). Pachetele de Crăciun pornesc de la 550 lei - 600 lei la pensiuni de 2-3 margarete crescând în funcţie de numărul de margarete şi de serviciile dorite. De Revelion, tarifele pornesc de la 750 lei de persoană. Ca şi în anii trecuţi căutam să evidenţiem ofertele pensiunilor care pun accentul pe programele de promovare ale tradiţiilor locale. Nu vor lipsi nici anul acesta: tăierea porcului, pregătirea bunătăţilor de Crăciun alături de gazde precum coacerea cozonacului, primirea colindătorilor, 'Brezaia sau Capra rucăreană', 'Dansul măştilor', 'Vizita lui Moş Crăciun', plimbări cu sania', spune Maria Stoian.


De asemenea, turiştii străini aleg zonele cu accent pus pe programele de tradiţii, cele mai căutate zone fiind Maramureşul, Bucovina, Sibiul şi Braşovul, dar şi zonele montane care au pârtii de schi în apropiere. ,,Peste 3.000 de pensiuni îşi aşteaptă turiştii în acest sfârşit de an. Majoritatea turiştilor străini provine din ţările vecine - Ungaria, Republica Moldova şi, în număr mai mic, din Franţa, Israel, Marea Britanie şi Germania', precizează Maria Stoian.