top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg

INS: Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică, în creştere

Laurenţiu Mâță

Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică având funcţiuni de cazare au înregistrat, în anul 2014, creşteri cu 6,6% şi, respectiv, cu 4,8%, față de anul 2013, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

p_177172_760x420-00-65.jpg

În decembrie anul trecut, față de luna corespunzătoare din 2013, sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 10,1% , respectiv cu 4,5%. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în decembrie 2014 au însumat 548.500, în creştere cu 10,1% faţă de cele din luna decembrie 2013. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în decembrie 2014, 79,9%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 20,1%, ponderi apropiate de cele din decembrie 2013. Cea mai mare pondere a sosirilor de turişti străini în structurile de primire au deţinut-o cei din Europa (76,1% din total turişti străini), iar dintre aceştia 82,4% au fost din ţările aparţinând UE.


Sosirile în hoteluri deţin, în decembrie 2014, o pondere de 72,1% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de decembrie 2013, sosirile în hoteluri în decembrie 2014 sunt în creştere cu 10,4%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în decembrie 2014 au însumat 1,146 milioane, în creştere cu 4,5% faţă de cele din luna decembrie 2013. Din totalul de înnoptări, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în decembrie 2014, 80,8%, în timp ce înnoptările străinilor au reprezentat 19,2%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,3% din total turişti străini), iar dintre aceştia 82,6% au fost din ţările aparţinând UE.


Potrivit INS, durata medie a şederii în decembrie 2014 a fost de 2,1 zile la turiştii români şi de 2 zile la turiştii străini. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în decembrie 2014 a fost de 19,8% pe total structuri de cazare, în creştere cu 1% faţă de decembrie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna decembrie 2014 s-au înregistrat la hoteluri (23,4%), vile turistice (17%), pensiuni turistice (15,2%) şi la hosteluri şi cabane turistice (13,4%).


Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost, în decembrie 2014, de 606.100, în creştere cu 18,9% faţă de decembrie 2013. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (93,8%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 60,8% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele UE, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33%), Bulgaria (24,3%), Germania (9,7%), Italia (8,1%), Austria (4,6%) şi Polonia (4,1%).


Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în decembrie 2014 de 809.200, în creştere cu 8,5% comparativ cu decembrie 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,8% din numărul total de plecări, potrivit INS. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2014 au fost în creştere cu 6,6% faţă de cele din anul 2013, însumând 8,444 milioane. Din totalul sosirilor, cele ale românilor au reprezentat, în anul 2014, 77,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,6%, ponderi apropiate de cele din anul 2013.


În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,2% din total turişti străini), iar dintre aceştia 85,5% au fost din ţările aparţinând UE. Sosirile în hoteluri deţin în anul 2014 o pondere de 74,9% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de anul 2013, sosirile în hoteluri în anul 2014 sunt în creştere cu 6,9%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2014 au însumat peste 20.230 milioane, în creştere cu 4,8% faţă de cele din 2013. Din numărul total de înnoptări, 81,4% reprezintă înnoptările turiştilor români, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 18,6%. Cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (75,7% din total turişti străini), iar dintre aceştia 84,4% au fost din ţările aparţinând UE.


Durata medie a şederii în anul 2014 a fost de 2,5 zile la turiştii români, iar la turiştii străini a fost de 2 zile. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în 2014 a fost de 26,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1% faţă de 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare, în anul 2014, s-au înregistrat la hoteluri (32,9%), vile turistice (20,2%) şi la căsuţe turistice (19,0%).


Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost, în 2014, de 8,441 milioane, în creştere cu 5,3% faţă de anul 2013. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (92,6%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 59,2% provin din statele UE, cele mai multe sosiri fiind înregistrate din Ungaria (29,9%), Bulgaria (24,2%), Germania (9,4%), Italia (7,1%), Polonia (6,2%) şi Austria (4%).


Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în 2014 de 12,299 milioane, în creştere cu 8,2%, comparativ cu anul 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,1% din numărul total de plecări.

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania