top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Turcii construiesc primul hotel de cinci stele din Poiana Braşov

Investiţia se cifrează la 5,5 milioane de euro, din care două milioane de euro este ajutor de stat

Câţiva oameni de afaceri turci vor construi în Poiana Braşov un hotel de cinci stele cu 60 de camere. Compania Poiana Albă Turism, controlată de acţionarii producătorului din panificaţie Farinsan Giurgiu, va demara construcţia hotelului Ark în luna iunie. Acesta urmează să fie amplasat în Poiana Mică (la intrare în Poiana Braşov), costurile investiţiei ridicându-se la 5,5 milioane de euro.

hotel.jpg

„Este prima investiţie în hoteluri a companiei. Până în 2015 trebuie să finalizăm construcţia hotelului, care are facilităţi de cinci stele. Vom încerca să luăm această clasificare”, a spus Liliana Bazilescu, administratorul companiei.


Acţionarii Poiana Albă Turism sunt firma Scalanova Holding (cu un pachet de 99,9%) cu sediul social în Malta şi turcul Serkan Icenoglu, cu sub 1%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Icenoglu şi Scalanova Holding deţin pe piaţa locală şi producătorul din industria de morărit şi panificaţie Farinsan Giurgiu.


Hotelul va opera 56 de camere, patru apartamente, o piscină, un restaurant şi un centru spa, suprafaţa totală fiind de 6.400 de metri pătraţi, potrivit datelor de pe site-ul Specto, proiectantul hotelului. Hotelul va crea 63 de locuri de muncă.


Investiţia totală în hotel se ridică la 5,5 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă ajutor de stat obţinuţi prin Schema de Ajutor de Stat - HG 1680/2008. De anul acesta cei care fac investiţii de la zero în hoteluri nu mai pot obţine acest sprijin. „Hotelurile care au obţinut ajutor de stat trebuie să returneze grantul în cinci ani prin impozite şi taxe, nu toţi pot garanta acest lucru, de aceea nu au fost multe investiţii în hoteluri cu ajutor de stat. Pentru hotelul Ark a fost aprobat ajutorul de stat“, a spus Roxana Mircea, consultantul în acest proiect.


Şi hotelul de patru stele Kronwell din Braşov a obţinut ajutor de stat. Investiţia totală în acest hotel, deţinut de firma Iporo Com, a fost de 9,8 milioane de euro, din care 3,4 mil. euro au fost bani de la stat.


În Poiana Braşov nu exista până acum vreo unitate turistică de cinci stele, singurele hoteluri din judeţ clasificate la acest standard fiind Aro Palace din Braşov şi Predeal Confort Suites.

Foto: ARK HOTEL, planul arhitectural de construcţie.

sursa

Etichete: