top of page

Ce spun patronii romani din HoReCa de interzicerea fumatului in spatii publice

Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) atrage atentia asupra posibilelor consecinte ale recentei initiative parlamentare privind modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si care are in vedere interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise. "Asa cum reiese din definitiile propuse ca amendamente la proiectul de lege, aceasta propunere parlamentara vizeaza de facto interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise, in special in restaurante, baruri, cafenele, cluburi, incluzand terasele. Din formulari care par, la prima vedere, rezonabile, se poate ajunge la situatii rizibile, in care fumatorilor li s-ar interzice sa fumeze pe terasele restaurantelor, sub copertine sau pe plaja", a declarat Tinu Sebesanu, presedintele organizatiei.

In prezent, cadrul legislativ romanesc de prevenire si combatere a efectelor consumului produselor din tutun este deja aliniat cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind spatiile fara fum de tutun, adoptata in 30 Noiembrie 2009. Aceasta armonizare a fost realizata nu in baza unei Directive sau a unei Dispozitii UE, ci in baza unei simple recomandari a Consiliului UE. "Recomandarile nu sunt obligatorii pentru tarile membre si, de altfel, in conformitate cu informatiile pe care le avem, interzicerea fumatului in spatiile publice nu este pusa in aplicare in toate tarile UE", spun reprezentantii HORA. Prevederile legislatiei in vigoare permit proprietarilor de afaceri sa-si adapteze spatiile, dotarile necesare, in functie de preferintele clientilor, pentru a se acomoda solicitarilor clientilor fumatori si nefumatori si a reusi sa-si mentina sanatatea financiara si competitivitatea pe piata libera. "Chiar si asa, legea actuala s-a dovedit inaplicabila in proportie de 90%, iar reactia pietei a demonstrat-o. Interziecerea fumatului in totalitate nu va face decat sa accentueze aceasta situatie. Se asteapta tot ca operatorii sa fie responsabili pentru aplicarea acestor masuri impotriva consumatorilor, iar industria nu este dispusa sa se alinieze unui context radical", a declarat Tinu Sebesanu, presedintele organizatiei. “HORA este de acord ca fumatul ar trebui sa fie restrictionat in spatiile destinate activitatilor medicale, culturale, de educatie, in transportul public si in spatiile de joaca inchise destinate copiilor” explica Tinu Sebesanu. “Orice restrictie si reglementare de bun simt, aplicata cu buna credinta si care serveste sanatatii publice este binevenita. Sustinem insa liberatea de a alege. Consideram ca proprietarii de afaceri private, cum ar fi restaurante, cafenele si baruri ar trebui sa aiba dreptul si capacitatea de a decide pe cont propriu, consultand angajatii si tinand cont de argumentele economice de care dispun, ce masuri iau cu privire la fumat in spatii special amenajate.” In 2014, HORA a desfasurat o cercetare in randul a peste 9.200 persoane juridice care activeaza in industria HORECA in Romania. Potrivit acestui sondaj, 70% dintre respondenti cred ca fumatul ar trebui limitat la zonele speciale in HORECA. 60% dintre respondenti au indicat ca numarul de clienti si veniturile vor scadea, in cazul in care fumatul este complet interzis. Barurile si alte entitati pentru servirea bauturilor, cum ar fi cluburile, pub-urile, cafenelele pot fi cele mai afectate - 85% din aceste tipuri de facilitati se asteapta la o scadere semnificativa a numarului de clienti. Statele membre UE, care au implementat interzicerea totala a fumatului in restaurante, au inregistrat o scadere dramatica a industriei ospitalitatii. De exemplu: cercetarea efectuata de catre CR Consulting pentru «Save Our Pubs And Clubs», campania desfasurata in Marea Britanie a relevat ca mai mult de 700 de pub-uri au fost inchise in Londra dupa ce interdictia a fost introdusa, iar la nivel national au fost inchise 4.800 de pub-uri, conform standard.co.uk. In noiembrie 2012, sectorul hotelier din Bulgaria a protestat impotriva interzicerii totale a fumatului, masura introdusa in Iulie 2012. Dupa 6 luni de la introducerea interdictiei, cifra de afaceri a inregistrat o scadere de 70% si numeroase unitati HoReCa au dat faliment, conform presei locale. "Adoptarea interzicerii totale a fumatului in restaurante, cafenele, baruri, pub-uri si cluburi in Romania va avea un impact economic si social negativ. Interdictia va afecta puternic industria ospitalitatii si va determina cresterea somajului. Credem ca reglementarea clara cu o mai buna aplicare a legislatiei si nu interdictia totala este modul de a gazdui clientii fumatori si nefumatori in industria ospitalitatii", a concluzionat Tinu Sebesanu. In concluzie, HORA sustine libertatea dreptului de a alege prin adoptarea modelelor din tari precum Germania sau Austria in care operatorilor si consumatorilor li se da dreptul de a opta intre unitati de fumatori sau nefumatori. Cu atat mai mult aceste doua categorii nu afecteaza nici una dintre parti. Intr-o piata predominanta a fumatorilor nu pot fi aplicate masuri radicale impotriva acestora, ci trebuie adoptat un mecanism pe termen mediu pentru acest tip de restrictii, sincronizat cu un program de constientizare si de educare a noilor generatii, astfel incat in viitor sa existe o populatie covarsitoare de nefumatori, spun reprezentantii organizatiei patronale. HORA, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, reuneste proprietarii din industria ospitalitatii romanesti. Membrii fondatori ai HORA sunt: Argentine, Benihana, Biutiful, Caru’ cu Bere, Casa Di David, Casa Doina, City Grill, Crêperie d’Amour, Fratelli, Hard Rock Café, La Fattoria, La Mama, Loft, White Horse.


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania