top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Bucătăria tradițională românească, promovată la Bruxelles

Bucătăria tradițională din România a fost promovată la Bruxelles, într-un eveniment culinar de o înaltă ținută ce a avut loc vineri seara, într-unul din elegantele saloanele clubului "Cercle Gaulois Artistique et Littéraire", în organizarea Ambasadei României la Bruxelles, a clubului menționat și a companiei European Artists Management.

Foto: Inner Light photo by Razvan Voiculescu

"A fost un eveniment culinar deosebit, în care bucătăria românească a fost prezentată în combinație cu cea belgiană, eveniment organizat de Ambasada României la Bruxelles, de ambasadorul Ștefan Tincă și prim-colaboratorul acestuia, Olivia Toderean, în colaborare cu 'Cercle Gaulois Artistique et Littéraire' și European Artists Management. Au fost prezenți circa 160 de invitați, membri ai clubului belgian și invitați ai Ambasadei Române. Din partea română, partea de preparate culinare a fost pregătită de maeștri bucătari Mircea Groza și Horia Simon, alături de Teodora Pup, iar partea belgiană a fost reprezentată de Pierre Wynants (unul din cei mai cunoscuți bucătari belgieni, cu trei stele Michellin) și Hubert De Smedt", a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Mihaela Ganea, reprezentant al companiei European Artists Management.


Cei circa 160 de invitați — membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistrați, profesori universitari, reprezentanți ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artiști și scriitori din Belgia, au putut degusta produse tradiționale precum: zacusca cu hribi și ardei copți, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roșie sau budincă de tăiței de casă cu brânză de vacă și stafide, alături de un pahar de pălincă de pere.


"S-a servit o 'trilogie' de legume inspirată de toamna românească: zacuscă cu hribi și ardei copți, salată de vinete, fasole frecată cu ceapă caramelizată, germeni de varză și ulei de dovleac, alături de sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roșie, sturion afumat și caviar cu legume și un borș concentrat de pește. La desert am pregătit budincă de tăiței de casă cu brânză de vacă și stafide, marmeladă de pere și cipsuri din pere de Bădăcin, alături de pălinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din România", a precizat maestru bucătar Mircea Groza.


Acesta a adăugat că invitații au fost întâmpinați la sosire cu o expoziție de produse tradiționale românești: afumături, cârnați, jambon, brânzeturi, pastramă de curcan, rață și gâscă, mesele având fiecare o tematică reprezentând orașe din România, precum Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Zalău sau Focșani.


Bucătarii belgieni au preparat căprioară cu legume și ciuperci, inspirată de gusturile bucătăriei imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman Porolissum, precum cimbrișor, sovârv, mentă și busuiocul cerbilor.


"Cercle Gaulois Artistique et littéraire de Bruxelles" este un club elitist ce organizează concerte, expoziții și conferințe, inclusiv anumite manifestări ale artei culinare, conform principiului "produsele alimentare sunt un mijloc de guvernare". Membri ai Guvernului belgian, ambasadori, parlamentari, magistrați, profesori universitari, reprezentanți ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artiști și scriitori se întâlnesc zilnic pentru masa de prânz în inima Parcului Regal din Bruxelles, la "Cercle Royal Gaulois, Artistique et littéraire". Originile clubului sunt în secolul XIX, actualul nume fiind dat în 1950, prin fuziunea "Cercle Artistique et littéraire de Bruxelles" ( 1847 ) și "Cercle Royal Gaulois" (1911).

AGERPRES

(A — autor: Sebastian Olaru, editor: Cristian Anghelache)