top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Octopus - O experiență culinara unică in București

Aseară am avut parte de una din cele mai confuze experiențe culinare din scurta dar concentrata mea viață de “foodie”. Am ridicat sprânceana cum îmi imaginez că și Caragiale ar fi făcut-o în contextul dat, am zâmbit tâmp de încântare, am învățat în două ore mai mult decât în luna dinainte de BAC, am simțit entuziasmul și emoțiile unor oameni pasionați care își etalează în fața ochilor critici munca intensă de câteva luni. Totul pentru că am avut inspirația să răspund invitației în casa scriitorului mai sus menționat: “Chef Nico Lontras și Chef Johnny Şuşală semnează noul meniu al Octopus Contemporary Mediterranean Restaurant”.

Nu știu de alții dar eu nu aveam o noțiune foarte clară și bazată pe experiență despre ce înseamnă “fine dining”, iar motivul principal al acestei lacune din cultura mea gastronomică este istoria românească foarte scurtă în acest domeniu. Așadar, ca în orice situație de viață, am apelat la cel mai bun prieten al omului; Google, nu Patrocle. Internetul oferă o multitudine de definiții pentru “fine dining”, de la cele mai matematice la cele mai romanțate.


Despre prima categorie, poate un articol-ghid în viitor dar din categoria de definiții romanțate, mi-a plăcut formularea “O cină perfectă în doi: eu și un bucătar bun.” In cazul de față a fost un trio-fantezie-foodporn cu preparate spectaculoase. Căci dacă orice altceva poate fi dezbătut, mâncarea rezultată din colaborarea Chef Şuşală și Chef Lontras, ar fi la fel de delicioasă și frumoasă atât într-o bodegă dintr-o parcare de tiruri cât și în Versailles.

Am început cina cu două amuse bouche, un iaurt cu trufe și o spumă de conopidă cu chorizo și trufe care ne-a lăsat muți vreme de câteva minute. Alaiul de bucate a continuat, fără variații de calitate, standardul rămânând cel mai ridicat în ceea ce privește gusturile, texturile, plating-ul, calitatea materiei prime:

- Smoked fish platter (ton, gravadlax, peste spade, somon fume, aioli, wasabi, chimichuri, pudra de măsline, pudra din ulei de măsline) - Foie gras with miso sauce (ficat de rată, sos miso, mango și muguri de ghimbir) - Mackerel fillets (file de macrou, piure de ardei roșu, mazăre, baby morcovi, emulsie de lămâie, pudra de măsline negre) - Lamb chops (cotlet de miel, piure de mazăre, pudra din cartof mov, sfeclă roșie, sos de miel) - Chocolate trio - Viscri, Taste of the Forest (cremă de fistic, foiță de aur, macaron, bomboane cu trufe și migdale, pământ de ciocolată, fructe de pădure)

Au fost servite alături de vinuri de la Crama Oprișor, atent selectate din noul meniu à la carte, cu intenția clară de a scoate în evidență calitatea materiei prime, Octopus Contemporary Mediteranean Restaurant fiind propriul furnizor de fucte de mare și pește. O experiență culinara unică în momentul ăsta în București, pe care sperăm s-o repetăm și îmbogățim, în scopul altruist al unui nou articol, desigur, cât de curând.


Ala Dumitrache