top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

In luna martie se va lansa "Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top Hospitalit



L-am rugat pe Laurențiu Mâță-Tănase să ne povestească un pic despre Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top Hospitality. A început să vorbească fără să respire, mâinile să-i zboare în aer și ochii să-i lucească. Mi-am propus să-i reproduc în scris discursul și entuziasmul cu un scop clar: să provoc cât mai mulți profesioniști din bucătăriile din România să afle despre ce e vorba și să se înscrie.


Ideea unei forme de non-profit cu focus pe bucătari și cofetari a apărut acum aproximativ patru ani pe fondul lipsei unei astfel de asociații active și implicate în proiecte vizibile. Cine îl cunoaște pe Laurențiu e deja familiar cu energia lui de muncă; nu știu dacă experiența de lucru pe vasele de croazieră sau în America, ambiția sau poate ce mănâncă, îl fac genul ăla de om care chiar face ce zice și are rezultate.

Suspectez că cel mai recent eveniment Top Hospitality & HRB a fost ultimul test înainte de a se convinge de această necesitate. Ca la nici un alt eveniment culinar, s-au deschis subiecte sensibile, s-au dezbătut chestiuni controversate, s-a vorbit liber ca într-o familie unită. Pe scurt, asta își propune Top Hospitality – să formeze o mare familie extinsă, zgomotoasă, vulcanică, eficientă, puternică, și mai ales, să mănânce în fiecare duminică împreună - ca să continuu metafora.

Cam cât de extinsă? În primele zile s-au înscris peste 300 de membri – ceea ce deja o face cea mai mare asociație de profil; până la lansare se preconizează 500, targetul e să depășească 1000 la sfârșitul anului. Cerințele de înscriere sunt de-a dreptul prietenoase: să ai diplomă de bucătar profesionist, să fii în curs de a obține o astfel de atestare profesională (da, hai dacă ești elev!) sau să fii un agent economic care își dorește o industrie a ospitalității profesionistă și funcțională. Tot din categoria detalii tehnice, în primul an nu există taxă de membru, urmând ca apoi aceasta să fie decisă de comun acord de către membri, în același spirit al transparenței în care va decurge toată activitatea.

Asociația are trei direcții largi de lucru, toate în aceeași măsură de importante și interconectate. Educația și dezvoltarea bucătarului român este o prioritate și se va face prin workshop-uri, demonstrații, evenimente educative, competiții, resurse, know-how specializat. Lipsa unei structuri, în lumea culinară ca în majoritatea “lumilor românești”, e ceea ce privează bucătarul român de încredere și curaj, în detrimentul unor talente reale și personaje capabile de performanțe internaționale.

Același sistem ineficient și indolent afectează imaginea bucătarului în societate. Abia în ultimii ani a devenit cool să fii bucătar, de când cu emisiunile de profil iar asta a ajutat cu siguranță însă a și creat o idealizare exagerată a meseriei. Un fel de formă fără fond cu avantaje și dezavantaje, iar mesajul pe care-l urmărește Asociația este: “a fi bucătar e un lucru de excepție, cool, greu, inteligent”.

A treia direcție este aspectul protecției juridice, menit să echilibreze balanța în piață. Abuzurile, nedreptățile, frica nu își au locul în 2016 în această industrie dezvoltată, a ospitalității. Se vor dezvolta colaborări cu avocați specializați în legislația muncii, facilitând accesul membrilor la profesioniști care să consilieze și să reprezinte bucătarii dezarmați, workshop-uri cu tema “drepturi și îndatoriri” –toate vești bune pentru bucătari și antreprenori-patroni deopotrivă.

Prioritatea principală este ca membrii să beneficieze de resurse de mai multe tipuri, pe mai multe planuri. În felul acesta, în timp, fiecare își va putea dezvolta abilitățile și își va recâștiga demnitatea propriei munci.

Lansarea oficială a Asociației Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști va fi marcată printr-un eveniment care va avea loc în data de 14 martie, când ne ridicăm cu toții mânecile, ne legăm șorțurile nou-nouțe și ne punem pe treabă. Atunci va fi prezentată platforma de obiective, un plan concret, se va răspunde la: ce, cum, când, cine, de ce. Totul întru un proiect viabil, hotărât să schimbe lucrurile.


Pentru inscriere in asociatie folositi acest link: http://www.tophospitality.ro/#!asociatie/r3d0p

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page