top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

In luna martie se va lansa "Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top HospitalitL-am rugat pe Laurențiu Mâță-Tănase să ne povestească un pic despre Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști – Top Hospitality. A început să vorbească fără să respire, mâinile să-i zboare în aer și ochii să-i lucească. Mi-am propus să-i reproduc în scris discursul și entuziasmul cu un scop clar: să provoc cât mai mulți profesioniști din bucătăriile din România să afle despre ce e vorba și să se înscrie.


Ideea unei forme de non-profit cu focus pe bucătari și cofetari a apărut acum aproximativ patru ani pe fondul lipsei unei astfel de asociații active și implicate în proiecte vizibile. Cine îl cunoaște pe Laurențiu e deja familiar cu energia lui de muncă; nu știu dacă experiența de lucru pe vasele de croazieră sau în America, ambiția sau poate ce mănâncă, îl fac genul ăla de om care chiar face ce zice și are rezultate.

Suspectez că cel mai recent eveniment Top Hospitality & HRB a fost ultimul test înainte de a se convinge de această necesitate. Ca la nici un alt eveniment culinar, s-au deschis subiecte sensibile, s-au dezbătut chestiuni controversate, s-a vorbit liber ca într-o familie unită. Pe scurt, asta își propune Top Hospitality – să formeze o mare familie extinsă, zgomotoasă, vulcanică, eficientă, puternică, și mai ales, să mănânce în fiecare duminică împreună - ca să continuu metafora.

Cam cât de extinsă? În primele zile s-au înscris peste 300 de membri – ceea ce deja o face cea mai mare asociație de profil; până la lansare se preconizează 500, targetul e să depășească 1000 la sfârșitul anului. Cerințele de înscriere sunt de-a dreptul prietenoase: să ai diplomă de bucătar profesionist, să fii în curs de a obține o astfel de atestare profesională (da, hai dacă ești elev!) sau să fii un agent economic care își dorește o industrie a ospitalității profesionistă și funcțională. Tot din categoria detalii tehnice, în primul an nu există taxă de membru, urmând ca apoi aceasta să fie decisă de comun acord de către membri, în același spirit al transparenței în care va decurge toată activitatea.

Asociația are trei direcții largi de lucru, toate în aceeași măsură de importante și interconectate. Educația și dezvoltarea bucătarului român este o prioritate și se va face prin workshop-uri, demonstrații, evenimente educative, competiții, resurse, know-how specializat. Lipsa unei structuri, în lumea culinară ca în majoritatea “lumilor românești”, e ceea ce privează bucătarul român de încredere și curaj, în detrimentul unor talente reale și personaje capabile de performanțe internaționale.

Același sistem ineficient și indolent afectează imaginea bucătarului în societate. Abia în ultimii ani a devenit cool să fii bucătar, de când cu emisiunile de profil iar asta a ajutat cu siguranță însă a și creat o idealizare exagerată a meseriei. Un fel de formă fără fond cu avantaje și dezavantaje, iar mesajul pe care-l urmărește Asociația este: “a fi bucătar e un lucru de excepție, cool, greu, inteligent”.

A treia direcție este aspectul protecției juridice, menit să echilibreze balanța în piață. Abuzurile, nedreptățile, frica nu își au locul în 2016 în această industrie dezvoltată, a ospitalității. Se vor dezvolta colaborări cu avocați specializați în legislația muncii, facilitând accesul membrilor la profesioniști care să consilieze și să reprezinte bucătarii dezarmați, workshop-uri cu tema “drepturi și îndatoriri” –toate vești bune pentru bucătari și antreprenori-patroni deopotrivă.

Prioritatea principală este ca membrii să beneficieze de resurse de mai multe tipuri, pe mai multe planuri. În felul acesta, în timp, fiecare își va putea dezvolta abilitățile și își va recâștiga demnitatea propriei munci.

Lansarea oficială a Asociației Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști va fi marcată printr-un eveniment care va avea loc în data de 14 martie, când ne ridicăm cu toții mânecile, ne legăm șorțurile nou-nouțe și ne punem pe treabă. Atunci va fi prezentată platforma de obiective, un plan concret, se va răspunde la: ce, cum, când, cine, de ce. Totul întru un proiect viabil, hotărât să schimbe lucrurile.


Pentru inscriere in asociatie folositi acest link: http://www.tophospitality.ro/#!asociatie/r3d0p