top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Pâinea neagră cea de toate zilele

Pulberea de cărbune nu este revoluționară în lumea celor interesați de sănătate, făcând parte din rutina zilnică a mamelor grijulii din zilele noastre și până înapoi în Egiptul antic. Binecunoscută pentru proprietățile de detoxifiere, remediu pentru balonare și salvatoare de vieți în cazurile de otrăvire, era folosită chiar și de trei ori pe zi. Mult mai târziu și în alt fus orar, cărbunele vegetal transformat în praf a fost amestecat cu făină și alte ingrediente și apoi copt; împreună cu ceaiul de la ora cinci, acompaniat de brânză maturată și fructe, a devenit biscuitele preferat al clasei de mijloc engleze la sfârșitul secolului al 18-lea. În zilele noastre capătă rapid valența de trend important, având atuuri puternice: sănătos, flexibil, estetic, gustos.

La drept vorbind, toată atenția pe care o primește praful de cărbune se datorează culorii – chiar și în cele mai banale rețete aduce contrast, personalitate, impact farfuriei. Iar acestea sunt calități excepționale în 2016 într-o industrie care se plictisește atât de ușor. Printre primii care s-au prins de posibilități și au exploatat “the dark side” au fost René Redzepi când a servit la Noma cenușă de praz, Ferran Adrià s-a jucat cu uleiul înnegrit iar Francis Mallmann e deja cunoscut pentru preparatele carbonizate.


Brutarii și patiserii au acceptat cu brațele deschise experimentele cu pulbere de cărbune iar pâinea, croissantele, crackersii negri au un succes nebun. Gastronomia nu prea impune limite așa că în lume există în momentul de față paste, înghețată, macarons negre, chiar și cocktail-uri, pornind de la rețeta unui barman new yorkez – un mix alcoolic și complet negru de Mezcal (rachiu mexican), sake, miere și praf de cărbune.


Curioșii, inventatorii, oamenii experimentelor găsesc cărbune activ - din bambus, legume sau cocos, în magazine de tip plafar sau își pot carboniza singuri fructele și legumele, acestea din urmă având un accent de afumat, amar. „Sky is the limit” iar noi de abia așteptăm să degustăm!


De ne-neglijat, menționează precaut internetul, este aspectul „dietă și sănătate” al popularizării cărbunelui, în ultimii ani fiind folosit în smoothie-uri și sucuri concentrate de legume și fructe. Miza era un corp detoxifiat, purificat de toxinele asociate cu mâncatul „mult și prost”. În varianta aceasta, a administrării ca superaliment, cercetătorii atrag atenția că există pe termen lung riscul ca pulberea de cărbune să absoarbă odată cu tot ce e rău în organism și nutrienți necesari corpului.


În măsura în care e nevoie de el ca să ne coloreze farfuriile și să ne aromeze șandvișurile, în mâncare, spre deosebire de cazul băuturilor miraculoase, praful de cărbune e inofensiv. Nu știu vouă dar mie mi-a amintit de torturile din noroi de la 4-5 ani, decorate cu petale și flori rupte din grădină, dar mai ales de entuziasmul jocului de copil. Acum cu posibilitatea reală de a și mânca la sfârșit rezultatul experimentului.

Distracție plăcută!


Surse:

  • finedininglovers.com/stories/cooking-with-charcoal

  • sundayfolks.com

  • foodista.com

  • fancyfactory.it

  • peachyones.cm