top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

“Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti – Top Hospitality” a fost lansata!

Luni seara foyer-ul hotelului Novotel a fost arhiplin. Peste 150 de bucatari din Bucuresti si din tara au venit manati de bucurie, determinare, sau cel putin curiozitate la lansarea Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti – Top Hospitality. Multi, luand in calcul ora, natura evenimentului si programul draconic al bucatarilor, putini raportat la cei 542 de membrii inscrisi in Asociatie deja. Restul de 400 de oameni au fost probabil pe tura la restaurant sau din orase mai indepartate, toti prezenti cu gandul la eveniment, in masura in care ne-au grait like-urile si comentariile de pe facebook.

Seara a avut o energie aparte – pe cale asta multumim si partenerilor Selgros Cash&Carry si Parmafood - pe de-o parte datorita oportunitatii de networking de care le-a fost tuturor vizibil dor, dar in cea mai mare masura datorita autenticitatii si transparentei cu care Laurentiu Mata-Tanase si ceilalti membrii fondatori au prezentat miza lansarii acestei Asociatii. Aceasta este o bransa in care prea mult timp, din inertie sau lipsa de educatie rezultatul a fost invariabil departe de a-si atinge potentialul. S-au satisfacut ego-uri si s-a mentinut confortul unor antreprenori sau diversi jucatori din industrie in detrimentul unei reale evolutii a profesionistilor din restaurante, a gastronomiei si a turismului.


Activitatea de pana acum, succesul fiecaruia si chimia fantastica intre fondatori reprezinta cu siguranta motivul primului vot de incredere din partea membrilor care isi pun sperantele intr-un “viitor mai bun”. Cezar Munteanu este Presedintele Asociatiei, Laurentiu Mata-Tanase este Secretar General, Iosif Stefanescu – Trezorier iar Nico Lontras si Ciprian Zobuian – Vice-Presedinti. In acelasi spirit in care a pornit ideea Asociatiei si i s-au trasat primele linii, se construieste acum si “fundatia” – totul este la liber, discutii deschise, bugete, estimari, scopuri comunicate clar, hotarari luate unanim, (in primul an nu exista taxa de membru, aceasta urmand sa fie decisa de comun acord de toti membrii votanti).


Obiectivele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti – Top Hospitality:

  • iniţiere de acţiuni pentru cunoaşterea scopului şi obiectului de activitate al asociaţiei, pentru unirea profesională a tuturor meseriaşilor din sectorul gastronomic;

  • colaborarea cu instituţii, asociaţii, societăţi comerciale, unităţi de învăţământ precum şi cu alte organizaţii sau persoane fizice pentru optimizarea activităţii gastronomice românesti;

  • crearea unei bănci de date informatizate prin care să se asigure informaţiile necesare privind: tehnologii şi tehnici moderne de lucru în unităţiile de producţie culinară; dotările tehnologice specifice; reţete de preparare culinare şi produse de cofetărie-patiserie naţionale şi internaţionale, si oferirea acestor resurse importante, tuturor membrilor, in mod gratuit.

  • organizare sau, după caz, sprijinirea organizării de către agenţii economici a unor acţiuni gastronomice cum ar fi: concursuri profesionale, expoziţii, schimburi de experienţă, conferinţe, simpozioane etc;

  • exprimarea punctului de vedere profesional şi avizarea reglementăriilor privind activitatea gastronomică sau care au tangenţă cu aceasta;

  • acordarea de consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate la cererea agenţilor economici din sectorul public şi privat pentru înfiinţarea, reprofilarea, retehnologizarea, clasificarea şi reclasificarea unităţilor de profil;

  • organizarea de cursuri profesionale pentru membrii asociaţiei cu demonstraţii practice;

  • realizarea de materiale publicitare, documentare şi de informare: cărţi şi reviste de specialitate, filme, diapozitive, pliante, albume, afişe, etc;

  • să stabilească şi să dezvolte cooperarea cu asociaţiile similare din Romania alte ţări, precum şi organismele internaţionale de profil ( WACS ).

  • sa ofere asistenta/consultanta membrilor in vederea impiedicarii abuzurilor de ordin profesional, la locul acestora de munca.

  • promovarea pozitiva in societate a imaginii profesionistului din industria ospitalitatii;

Toate pornesc cu un prim pas, un prim eveniment marca ABCP-TH iar acesta este planificat pentru luna aprilie. Pe foarte curand!


Vezi aici: Inscriere | Obiective | Statut | Regulament