top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Food Revolution Day – a 5-a editie

Pe 20 mai, in Bucuresti, Cluj, Iasi si in alte orase din Romania si din toata lumea se va sarbatori Food Revolution Day, un proiect global conceput de Jamie Olivier si care isi propune educarea pentru o alimentatie sanatoasa si introducerea lectiilor de educatie alimentara si gatit ca disciplina obligatorie in toate scolile de pe glob.

In Bucuresti, vom deschide Food Revolution Day prin prezentarea programului de educatie alimentara practica in scoli "SCOALA DE NUTRITIE SI STIL DE VIATA SANATOS" cu activitati de educatie alimentara in scolile partenere prin intermediul celor peste 50 de ambasadori si voluntari Food Revolution in Romania in toata tara. Inscrierile pentru ambasador voluntar Jamie's Food Revolution se fac aici: http://www.jamiesfoodrevolution.org/

Sambata, 21 mai, va asteptam la Gradina Verona incepand cu orele 11:00-14:00 sa gatim impreuna copii, parinti, profesori, bloggeri, chefi de renume si voluntari si sa participam la lectia de gatit a lui Jamie Olivier transmisa online. Vom prepara cu “#10 ingrediente campioane la sanatate” cel putin 10 retete de gustari sanatoase #farazahar pentru scoala sau pentru micul dejun de acasa: patrunjel, spanac (sau frunze de salata, andive, stevie, urzici, etc), avocado, mar, castravete, ardei, miere, lactate (branzica sau iaurt), peste, seminte.


Impreuna, parinti si copii, vom invata despre importanta legumelor si fructelor in alimentatia zilnica, iar evenimentul se va incheia cu un concurs de creativitate si premierea participantilor de catre juriul format din partenerii evenimentului.

Evenimentul este GRATUIT pentru copii de 6+ani insotiti de parinti pe baza de inscriere la email foodrevolutionromania@gmail.com datorita si prin sustinerea partenerilor nostri Selgros Romania, Sloop, Delaco, Aqua Carpatica, Carturesti, Curtea Veche Publishing, cu sprijinul Smartbrand Consulting, Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti, Top Hospitality, Bacania Verde, Legume de tara, Canah Green Living, Calif si a producatorilor locali si partenerilor media, carora le multumim cu aceasta ocazie. #NoSugarLove sau #FaraDulcegarii este mesajul lansat de Jamie Oliver inca din 2010 in speechul sau

TedEx si care isi propune sensibilizarea autoritatilor si opiniei publice cu privire la: - consumul excesiv de zahar rafinat din produsele comercializate pe care le consumam zilnic, - educatia asupra continutului de zahar din fiecare produs, dar la - bolile grave cauzate de consumul de zahar in exces, precum diabetul si obezitatea si alte boli ce afecteaza calitatea vietii. -importanta micului dejun sanatos si a gustarilor sanatoase si echilibrate #farazahar

La nivel global consumul de zahar este de cca 40 de lingurite pe zi, de 3 ori mai mult decat ratia zilnica admisa, ceea ce face ca in ultimii ani numarul copiilor bolnavi de obezitate sa se tripleze. Coform surselor OSIM, Romania se situeaza in 2016 pe locul 1 in UE in ce priveste obezitatea infantile (fata de locul 3 in 2013- sursa GfK via OSIM). Aceasta este o situatie alarmanta, iar masurile educationale privind educatia alimentara in scoli, familii prin intermediul institutiilor de invatamant nu mai sunt doar o necesitate, ci o prioritate pentru a avea o generatie viitoare sanatoasa.

Sustinem astfel mesajul lui Jamie Olivier "Dorinta mea este de a crea o miscare puternica, durabila, de a educa fiecare copil despre obiceiurile alimentare sanatoase, de a inspira familiile sa gateasca din nou si de a incuraja oamenii de pretutindeni sa lupte impotriva obezitatii."

In acesta campanie globala sunt implicati si au sharuit mesajul lor de sustinere la nivel international Ed Sheran, Jennifer Aniston, Gerard Butler, Heidi Klum, Ronan Keating, etc. In Romania, programul este sustinut de Daniela Nane, Sonia Argint Ionescu, Valentin Vasile, Chef Cezar Munteanu, Cristi Roman, Cosmin Dragomir, Alexandra Blas, Andra Constantinescu, Anca Alungulesei, Nicoleta Luciu, urmand ca alte persoane publice si bloggeri sa ni se alature in urmatoarea perioada.

Daca doriti sa sustineti mesajul nostru si sa fiti blogger/ partener media va invitam alaturi de noi pe 21 mai la gradina Verona si/sau sa prouneti o reteta din propriul portofoliu legata de tema gustare sanatoasa fara zahar in care sa folositi cel putin unul din ingredientele campioane la sanatate in care sa mentionati pagina Food revolution Day Romania, ca sa putem prelua si noi mesajul dvs. Puteti folosi in mesajele de sustinere hashtagurile #FoodRevolutionDayRomania #FoodRevLove #NoSugarLove #FaraZahar #FaraDulcegarii #10IngredienteCampioane

Atasat logo-ul pe care il puteti folosi in calitate de partener media si materiele relevante via Food Revolution Community worldwide.

Food Revolution in Romania si in lume Si noi in Romania crestem de la an la an, iar anul acesta organizam deja a 5-a editie, in care vom implica cca. 10.000 de elevi, acasa, la scoala sau impreuna cu noi la atelierele de gatit pe care le vom organiza in urmatoarea perioada. Food Revolution Day este ziua in case se sarbatoreste un proiect global unic de educatie si implicare condus de Jamie Oliver, adresat copiilor, adultilor, companiilor, scolilor, restaurantelor, scolilor de gatit, chefilor, nutritionistilor, doctorilor, platformelor educationale sau simplilor foodies de zi cu zi. Oricine este invitat sa organizeze un eveniment- fie si o simpla cina cu prietenii.

Food Revolution Day a fost organizat prima oara in 2012, pe 19 MAI, de healthy food junkies din peste 80 de tari voluntare, printre care Romania, Brazilia, Australia, Japonia, Canada, UK, Mexic si Qatar. Sarbatoarea a prilejuit peste 1000 de evenimente locale si dinner parties. Si Romania a fost pe harta, cu 7 dintre ele, iar anul acesta vom avea 2 evenimente majore la Bucuresti si Iasi!

Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality este partenera incepand cu aceasta editie a FRD intr-un efort comun de a constientiza si promova consumul de alimente sanatoase si de a incuraja obiceiul de consum local.