top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Experienta Bocuse d'Or Europe 2016

Bocuse d’Or este poate cel mai prestigios concurs culinar din lume, un campionat bienal al Chef-ilor din 24 de țări. Prima ediție a avut loc în 1987 la Lyon, dezvoltându-se din expoziția deja prestigioasă SIRHA la propunerea lui Paul Bocuse; lui i-a venit ideea de a organiza un concurs în cadrul acestui eveniment, în care în fața unui public, Chef-ii să se poată desfășura că în propriile bucătării. Asta a făcut diferența la momentul respectiv, pozitionându-l ca unicul eveniment cu live cooking performance din lume. Paul Bocuse a avut viziunea unei competiții de dimensiunea olimpiadelor sportive care să adune cei mai inovatori bucătari din lume într-o întrecere de gătit de 5h 35 minute. Concursul împlinește 30 de ani și 16 ediții în 2017 iar amploarea pe care a luat-o a impus începând cu 2007 crearea unor preselecții continentale, urmând ca finala să aibă loc, în mod invariabil, la Lyon.

Bocuse d’Or Europe s-a desfășurat anul acesta la Budapesta, angrenând în organizare guvernul și autoritățile într-un program special de dezvoltare. Invitația venită pe adresa Asociației Bucătarilor și Cofetarilor-Top Hospitality din partea Nespresso România, furnizor oficial Bocuse d’Or, au făcut posibilă participarea lui Chef Cezar Munteanu – Președinte și Laurențiu Mâță-Tănase – Secretar General la prestigiosul eveniment. Experiența a fost fantastică, oferind membrilor fondatori ABCTH ocazia de a vedea și a se inspira din organizarea fără cusur a vecinilor noștri, de a cunoaște și a discuta cu cele mai ilustre personalități din gastronomia mondială.

 
 

Pe 10, respectiv 11 mai, câte 10 participanți pe zi au dat tot ce au mai bun în prepararea unui platou aperitiv, a unui fel de mâncare pe bază de carne – căprioară și a unui fel cu pește - sturion și caviar. Fiecare a fost jurizat de două comisii; cea responsabilă de gust a acordat dintr-un total de 80 de puncte, jumătate gustului, restul atenției picând pe prezentare, respectul pentru ingrediente și originalitatea farfuriilor. Juriul responsabil de bucătărie a urmărit folosirea corectă a produselor, optimizarea pierderilor, igiena și profesionalismul bucătarilor din 20 de țări europene, printre care și bulgarul Antonio Ivanov în vârstă de 22 de ani.

 

După ultima etapă a urmat premierea, cu un public impresionant format din galeria fiecărei țări, împlinind astfel viziunea lui Paul Bocuse. Locurile doi și trei au fost câștigate de Norvegia, respectiv Suedia, rezultatele excepționale ale țărilor scandinave devenind deja o constanță în istoria concursului; surpriza a reprezentat-o Tamas Szell care, reprezentând țara gazdă, a obținut medalia de aur, cu un avans considerabil de 54 de puncte.


Gala Bocuse d’Or a adunat 1000 de persoane la cină în palatal Buda într-o desfășurare impresionantă de forțe, din punct de vedere gastronomic și logistic – “o experiență memorabilă împreună cu partenerii noștri de la Nespresso cărora le mulțumim că au făcut aceste zile posibile.”, punctează Chef Cezar Munteanu și Laurențiu Mâță-Tănase.

Dincolo de fascinația de a participa la Bocuse d’Or, pentru membrii fondatori ai celei mai numeroase asociații de profil din România, cele trei zile la Budapesta au reprezentat o ocazie de a observa și a aprofunda un subiect care macină industria din România. Cum putem face și noi să ajungem la asemenea performanțe ale bucătarilor, ale organizării de evenimente de o asemenea amploare, de evoluție reală și vizibilă a gastronomiei românești. Soluția constă în unitate, în punerea în aplicare a unei strategii clare și în implicarea asociațiilor de profil, a autorităților, a partenerilor economici care să susțină financiar și logistic procesele de selecție, training și participarea efectivă la un astfel de eveniment.


“Este momentul să ne adunăm și să punem la punct un plan coerent încât la următoarea rundă de calificări Bocuse d’Or o galerie de români gălăgioși să susțină echipa de bucătari care ne ve reprezenta!”, spune Laurențiu Mâță-Tănase hotărât și plin de speranță.

Etichete: