top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Zobuian - prajituri moderne

Are aproape 2 metri înălțime, e solid și calcă hotărât. Își ține părul lung și negru prins într-o coadă, dezvăluind o porțiune de cap rasă, și își poartă mândru uniforma cu numele inscripționat. Nu e vorba de un handbalist, deși anii de liceu i-ar fi putut hotărî destinul acesta. E Ciprian Zobuian -"chocolatier et pâtissier"- bărbatul din ale cărui mâini ies cele mai noi și diafane dulciuri din centrul Bucureștiului.


La adresa Hristo Botev numărul 1 se inaugurează “Zobuian”, casa a 8 feluri de macarons, 10 sortimente de prăjituri, torturi nenumărate, biscuiți, checuri, ciocolată și praline. Se întâmplă miercuri, 1 iunie, chiar la timp să înnebunească toate simțurile copiilor între 1 și 100 de ani (sau câte primăveri numără cel mai longeviv bucureștean). Până atunci, am avut ocazia să-l vizitez și să-i ascult poveștile în laborator; eu am ascultat gură-cască, el a tăiat blaturi și a montat tăvi de macarons.Primele faze ale îndrăgostirii de cofetărie au fost pe vasele de croazieră. Deși lucra ca bucătar, a devenit degustătorul “oficial” de înghețată și învăța câte o rețetă de prăjitură cât de des avea ocazia. Întors în țară, nu a mai durat mult până a hotărât să se concentreze doar pe dulciuri. Deja cu o bază solidă, a aprofundat finețuri, tehnici și cele mai ascunse secrete ale meseriei în perioada ca demonstrator pentru o companie mare belgiană, producătoare de ingrediente de patiserie. A urmat cursuri în Belgia și Franța iar când menționează Lyon, capitala gastronomiei franțuzești, se întrerupe din treabă să-mi povestească mai cu spor. Energia lui Escoffier și a lui Carême sau grafitti-ul cu Paul Bocuse imprimă orașului un aer aproape magic. Îmi redă secvențe și detalii din cofetariile lui Sebastien Bouillet și stabilește timpul petrecut în laboratoarele lui ca momentul definitoriu: “atunci mi-am dat seamă că vreau să fac același lucru pentru Romania”.


“Zobuian” este un brand românesc care pornește de la pasiunea lui Ciprian pentru această zonă a gastronomiei prea puțin dezvoltată în ultimii ani la noi. Deși implică la fel de multă disciplină, pasiune și complexitate ca bucătăria care este, grație câtorva pionieri, pe o pantă ascendentă. Laurențiu Mâță-Tănase i s-a alăturat în dezvoltarea conceptului și punerea pe picioare a unui proiect ambițios. Deschiderea primei locație este în parteneriat cu antreprenoarea Elena Oseaca, urmând în viitorul apropiat deschiderea a cel puțin încă 2-3 spații în București.


Îmbunătățirea cofetăriei românești îi motivează pe amândoi, valorile de la baza proiectului fiind calitatea, imaginația și modernismul. Nimeni nu condamnă savarinele și prăjitura diplomat însă cofetăria în 2016 e despre mult mai mult decât atât. Ingredientele folosite de Ciprian sunt de o calitate superioară iar ciocolata, mousse-urile, tartele și coloratele macarons se fac pornind de la principiile franțuzești și adaptat la gusturile și inspirația românească.Personal, deși plăcut impresionată de aspectul prăjiturilor lui Ciprian, n-am “muscat momeala”; mi se păreau cumva prea frumoase, prea “perfecte” să fie și foarte bune. Prima linguriță mi-a distrus orice astfel de construcție mentală și a stabilit un nou standard pentru pofta de “ceva dulce”. Pentru că gustul prăjiturilor din Hristo Botev numărul 1 este desăvârșit.