top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg
Ala D | Top Hospitality

Zobuian - prajituri moderne

Are aproape 2 metri înălțime, e solid și calcă hotărât. Își ține părul lung și negru prins într-o coadă, dezvăluind o porțiune de cap rasă, și își poartă mândru uniforma cu numele inscripționat. Nu e vorba de un handbalist, deși anii de liceu i-ar fi putut hotărî destinul acesta. E Ciprian Zobuian -"chocolatier et pâtissier"- bărbatul din ale cărui mâini ies cele mai noi și diafane dulciuri din centrul Bucureștiului.


La adresa Hristo Botev numărul 1 se inaugurează “Zobuian”, casa a 8 feluri de macarons, 10 sortimente de prăjituri, torturi nenumărate, biscuiți, checuri, ciocolată și praline. Se întâmplă miercuri, 1 iunie, chiar la timp să înnebunească toate simțurile copiilor între 1 și 100 de ani (sau câte primăveri numără cel mai longeviv bucureștean). Până atunci, am avut ocazia să-l vizitez și să-i ascult poveștile în laborator; eu am ascultat gură-cască, el a tăiat blaturi și a montat tăvi de macarons.



Primele faze ale îndrăgostirii de cofetărie au fost pe vasele de croazieră. Deși lucra ca bucătar, a devenit degustătorul “oficial” de înghețată și învăța câte o rețetă de prăjitură cât de des avea ocazia. Întors în țară, nu a mai durat mult până a hotărât să se concentreze doar pe dulciuri. Deja cu o bază solidă, a aprofundat finețuri, tehnici și cele mai ascunse secrete ale meseriei în perioada ca demonstrator pentru o companie mare belgiană, producătoare de ingrediente de patiserie. A urmat cursuri în Belgia și Franța iar când menționează Lyon, capitala gastronomiei franțuzești, se întrerupe din treabă să-mi povestească mai cu spor. Energia lui Escoffier și a lui Carême sau grafitti-ul cu Paul Bocuse imprimă orașului un aer aproape magic. Îmi redă secvențe și detalii din cofetariile lui Sebastien Bouillet și stabilește timpul petrecut în laboratoarele lui ca momentul definitoriu: “atunci mi-am dat seamă că vreau să fac același lucru pentru Romania”.


“Zobuian” este un brand românesc care pornește de la pasiunea lui Ciprian pentru această zonă a gastronomiei prea puțin dezvoltată în ultimii ani la noi. Deși implică la fel de multă disciplină, pasiune și complexitate ca bucătăria care este, grație câtorva pionieri, pe o pantă ascendentă. Laurențiu Mâță-Tănase i s-a alăturat în dezvoltarea conceptului și punerea pe picioare a unui proiect ambițios. Deschiderea primei locație este în parteneriat cu antreprenoarea Elena Oseaca, urmând în viitorul apropiat deschiderea a cel puțin încă 2-3 spații în București.


Îmbunătățirea cofetăriei românești îi motivează pe amândoi, valorile de la baza proiectului fiind calitatea, imaginația și modernismul. Nimeni nu condamnă savarinele și prăjitura diplomat însă cofetăria în 2016 e despre mult mai mult decât atât. Ingredientele folosite de Ciprian sunt de o calitate superioară iar ciocolata, mousse-urile, tartele și coloratele macarons se fac pornind de la principiile franțuzești și adaptat la gusturile și inspirația românească.



Personal, deși plăcut impresionată de aspectul prăjiturilor lui Ciprian, n-am “muscat momeala”; mi se păreau cumva prea frumoase, prea “perfecte” să fie și foarte bune. Prima linguriță mi-a distrus orice astfel de construcție mentală și a stabilit un nou standard pentru pofta de “ceva dulce”. Pentru că gustul prăjiturilor din Hristo Botev numărul 1 este desăvârșit.


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara