top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Cei mai buni barista din țară desemnați la Barmaniada 2016

Bucureşti, mai 2016: Marți, 31 mai, Barmaniada a desemnat câștigătorul titlului de Barista Anului 2016 în România. Cei mai buni profesioniști ai cafelei de specialitate s-au reunit într-o atmosferă plină de energie și entuziasm la Nomad Skybar, în cadrul primei etape a competiției Barmaniada, cel mai important eveniment anual din domeniul bartending-ului, aflată la cea de-a şaptea ediţie.


Etapa de Barista a adus în fața publicului experți în domeniul cafelei, provocându-i să-și demonstreze talentul, cunoștințele, dar și spiritul creativ în alegerea și prepararea celor mai deosebite cafele.

Competiția a pus la încercare atât cunoştinţele avansate ale culturii cafelei şi acurateţea tehnicilor, cât şi spiritul creativ al fiecărui concurent, în cadrul a două probe ce s-au desfăşurat pe parcursul întregii zile. Concurenții au avut ocazia de a dezvălui tainele celor mai bune cafele, în funcţie de caracteristicile specifice ale acestora, precum originea, modul de prăjire şi râşnire, tehnica de preparare şi complexitatea profilului de arome.


Aceștia au pus în valoare calitățile cafelelor alese, pregătind, în fața juriului de specialitate, 2 cafele la filtru (prin metodele de brew V60 şi Aeropress) într-un interval de 8 minute şi a 4 espresso, urmate de alte 4 preparate cu lapte, în 10 minute.


Câștigătorii Etapei de Barista

Primul loc al podiumului a fost ocupat de Andrei Szabo, care a impresionat membrii juriului prin calitatea tehnicilor folosite, fiind recompensat cu 400 Euro și cu o excursie la fabrica Nuova Simonelli. În prezent, Andrei este barista profesionist și lucrează la Bloom Coffee Shop în București. Andrei a dat dovadă de creativitate, alegând ingrediente inedite, pentru a completa gustul cafelei folosite în băuturi.


Al doilea premiu, în valoare de 200 Euro și o excursie la fabrica Nuova Simonelli, a fost acordat Lilianei Romenciu, barista profesionist la Origo Coffee Shop în București. În plus, Liliana a primit un premiu special pentru cel mai bună cafea pregătită la filtru, constând într-un training de brew oferit de Jeremy Challender, de la Prufrock Coffee.


Cel de-al treilea câștigător, recompensat prin excursia la fabrica Nuova Simonelli si premiul în valoare de 100 Euro, este Adrian Avasîlcăi, barista la Origo Coffee Shop, în București. Adrian s-a făcut remarcat prin calitățile speciale ale cafelei alese, juriul apreciind atenția acordată tuturor detaliilor.


Invitaţi

Continuând tradiţia de a reuni profesionişti din plan naţional şi internaţional, şi anul acesta evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi invitați speciali de peste hotare. Jeremy Challender este co-fondator Prufrock, unul dintre cele mai prestigioase coffee shop-uri și școli de cafea din lume la ora actuală. Jeremy este campion la UK Brewer’s Cup 2016 și juriu senzorial acreditat World Coffee Events.

Michalis Dimitrakopoulos, campion la World Coffee in Good Spirits în 2016. În prezent, este barista la unul dintre cele mai apreciate coffee shop-uri din Grecia – The Underdog, unde face parte dintr-o echipă puternică de profesioniști în domeniul cafelei de specialitate.


Juriu

Juriul competiţiei a fost alcătuit din profesionişti renumiţi, care au evaluat din punct de vedere senzorial şi tehnic preparatele concurenţilor. Juriul a reunit următorii membri:

  • Jeremy Challander – campion la UK Brewer’s Cup 2016, co-fondator Prufrock;

  • Michalis Dimitrakopoulos – campion la World Coffee in Good Spirits 2016;

  • Vlad Buda – barista profesionist, cu o experienţă de peste 5 ani în domeniul cafelei de specialitate, partener Steam Coffee Shop;

  • Dan Ursan – barista profesionist și partener Steam Coffee Shop;

  • Alexandru Niculae – campion la World Coffee Roasting 2016;

  • Lavinia Toma – campioană la Brewer’s Cup România 2015, head barista Origo Coffee Shop;

  • Răzvan Ioan – barista profesionist, cu expertiză în prăjirea cafelei de specialitate, owner Pressco;

  • Vlad Udrea – barista profesionist, cu experiență în domeniul cafelei de specialitate, partener Victor Fresh To Go.

  • Marius Nica – desemnat in 2016 printre primii 10 cei mai buni degustători la World Cup Tasters;


Momente speciale

În timpul evenimentului, participanții s-au putut bucura de cafeaua de specialitate proaspăt prăjită, pusă la dispoziție de prăjitoriile Origo Roastery și PRESSCO. De asemenea, iubitorii de cafea au degustat preparate speciale de vară, sub forma a două băuturi răcoritoare pe bază de cafea și gin Beefeater.


Coffee Talks by Barmaniada


Participanții la competiție vor avea șansa de a lua parte la o sesiune specială de discuții tematice, prezentate de către invitații din juriu, care va avea loc pe data de 1 iunie, la sediul Barmania.


Invitații speciali, Jeremy Challender și Michalis Dimitrakopoulos, vor povesti despre experiența într-o piață puternică în domeniul cafelei de specialitate și despre experiența competițiilor naționale și globale câștigate. De asemenea, invitaților li se vor alătura ca speakeri și ceilalți membri ai juriului care vor povesti despre experiența în industria cafelei de specialitate din România.


Coffee Lovers Manifesto

Din dorinţa de a crea un eveniment dedicat nu numai excelenţei în cafea, ci şi comunităţii formate în jurul acesteia, în cadrul competiţiei a fost lansată o nouă provocare creativă. Coffee Lovers Manifesto este un proiect de fotografie menit să dezvăluie cultura locală a cafelei de specialitate din România, reprezentată de comunităţile formate în jurul coffee shop-urilor de specialitate, rolului de barista şi pasionaţilor de cafea.


Cele mai impresionante imagini realizate de către utilizatorii de Instagram din România, care povestesc experienţa cafelei, au fost împărtășite publicului pentru prima dată în cadrul Etapei de Barista, sub forma unei reviste ediție specială creată de Barmaniada în parteneriat cu coffee shop-uri de specialitate din ţară.


BARMANIADA este cea mai importantă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor. BARMANIADA se află la cea de-a şaptea ediţie. Deţinătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Sergiu Biriş în 2010, Marian Porumb în 2011 şi Alexandru Tudor în 2012 şi 2013.


Organizatori: BARMANIA şi NOMAD SKY BAR

Eveniment susţinut de: BEEFEATER, NUOVA SIMONELLI, Victoria Arduino, Marco, Ditting, Bardezzi, Origo Roastery, PRESSCO, Bitsoft, Monin, Sorla.


Parteneri: STEAM COFFEE SHOP, ROOTS – Urban Tastery, Victor Fresh To Go, Let’s Coffee, HOF, Jassyro, T-ZERO Coffee Shop, FRU FRU, Dianei4, Guido, M60.

Etichete: