Ioan Cristian Șerb are 22 de ani și toate coordonatele unui sportiv de performanță - siluetă, seriozitate, privire ageră și un bun simț parcă din alte vremuri. "Performanță" este cuvântul corect pentru a-l descrie însă domeniul în care excelează nu e sportul ci bucătăria. Cristi doar ce a câștigat prima ediție a show-ului culinar “Chefi la cuțite” iar pregătirea pentru această “olimpiadă” a început când majoritatea băieților descopereau adrenalina fumatului pe ascuns.
A gătit prima oară la 15 ani și de atunci nici că s-a mai oprit; liceul de profil Viilor i-a asigurat un bun început în bucătăriile profesioniste prin practica la restaurantul hotelului Radisson. Povestește cu nostalgie despre cei doi ani petrecuți în subordinea lui Doru Pastramă, unul din cei doi mentori ai săi. De la dânsul a învățat nu numai rețete și cum să mânuiască o tigaie ca un samurai ci și principii sănătoase de viață și meserie, despre umilință și mândrie, greșeli și câștig, toate sub coordonatele muncii asidue. CV-ul lui Cristi e completat de experiențe numeroase și diverse, ca ajutor de bucătar, apoi bucătar și bucătar-șef, în locații precum Howard Johnson, Berăria Siegfried, Salonul de evenimente al Casei Presei Libere, Cucina Borghese. Aici simt nevoia să repet că are doar 22 de ani. A părăsit fără să stea pe gânduri jobul unde coordona întreaga echipă a unui restaurant apreciat din București când a apărut posibilitatea de a lucra ca bucătar în subordinea lui Chef Joseph Hadad. Cristi visa măcar să-l cunoască pe Chef Hadad iar în ultimii doi ani, cu o pauză de câteva luni când a lucrat ca bucătar personal în Monte Carlo, Chef i-a devenit mentor și apropiat.
Atâtea aventuri în atâtea zone ale gastronomiei românești și internaționale au ridicat recent în Cristi o serie de întrebări pe care în ultimii șapte ani nu a avut timp să și le adreseze: “oare chiar sunt bun, talentat, profesionist?” “oare asta îmi doresc cu adevărat să fac?”. Dovedind din nou modestie și coloană vertebrală, a hotărât să-și testeze limitele prin participarea la “Chefi la cuțite”. Despre experiența concursului povestește râzând, copleșit de amintirea celor opt camere îndreptate spre el, de onoarea de a lucra cu Chef Sorin Bontea pentru care are un imens respect, și bucuria de a câștiga o competiție culinară sub privirile a sute de mii de telespectatori. Bineînțeles că l-am întrebat pe ce are de gând să cheltuiască banii, sperând mârșav măcar acum să se comporte ca un tânăr de vârsta lui și să-mi dea un răspuns superficial. Cristi mi-a spus, parcă mai serios ca oricând, că mai are atâtea de învățat, atâtea cărți de citit, atâtea lucruri de experimentat iar câștigul din concurs are unicul scop de a-i facilita eforturile.
Acum că nu mai are dubii în privința vocației alese la 15 ani, visează să ajungă la nivelul bucătarilor pe care îi respectă, să rămână în țara și să contribuie la evoluția gastronomiei românești. Ce este și mai admirabil e că își propune să învețe corect la rândul lui tinerii atrași de bucătărie, urmând modelul mentorilor săi. Un prim pas în această direcție este colaborarea cu restaurantul Mulino Corbeanca ce urmează să se deschidă în cursul lunii iulie. E vorba de o locație destinată uneia din cele mai premium comunități din țară, "care negreșit va atrage public și din afara ariei geografice targetate", adaugă Cristi cu un entuziasm molipsitor.