top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Marea Unire a bucătarilor la Alba Iulia, nou record national: 10000 de portii cu iahnie de fasole cu

Zece mii de porții de iahnie de fasole cu cârnat, pregătită de 20 de chefi după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească, aromatizată cu "Parfum de Alba Iulia", au fost împărțite în Orașul Marii Uniri de Ziua Națională.


Mulți dintre oamenii prezenți joi în Șanțurile Cetății Alba Carolina s-au așezat la rând pentru a intra în posesia unei caserole cu fasole și cârnați, precum și a unui pahar cu vin. Chiar dacă rândul s-a întins pe câteva zeci de metri, oamenii nu au avut de așteptat prea mult, distribuția caserolelor fiind făcută în cinci puncte. Bucătarii au început să fiarbă fasolea încă din zorii zilei pentru a termina la timp.

Mâncarea a fost pregătită într-un ceaun imens, cel mai mare din Romania, dar şi în ceaune mai mici, iar apoi porţiile de mâncare au fost servite celor 10.000 de participanţi la manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale.


Printre chefii care au preparat mâncarea se numără Petru Scalestchi, din Republica Moldova, bucătar personal al Ambasadorului SUA la Chișinău, Cosmin Toma, din Alba Iulia, Florin Cristian Voicu, proaspat castigator al concursului "Chefi la Cutite", precum și bucătari de la diverse restaurante din Focșani, Galați, Pitești, Sibiu, Tulcea, dar si bucatari romani stabiliti in Statele Unite si Anglia. Coordonatorul proiectului este chef Liviu Bosnea, proprietar al Grill World Romania si al celui mai mare ceaun disponibil pe teritoriul tarii noastre.


Ingredientele au fost fierte în mai multe ceaune, la final fiind adunate într-un ceaun de două tone.

Iahnia a fost preparată cu carne de porc și slănină, ceapă, ardei gras, morcov, țelină, păstârnac, usturoi, bulion, ulei. A fost aromatizată și cu un "Parfum de Alba Iulia", creat de chef Toma.

"Nu puteam să nu vin de 1 Decembrie cu ceva nou. Am ales să fac un "parfum de Alba Iulia". Este un parfum comestibil, un ulei aromatizat cu diferite arome. Adică, am adăugat tarhon, puțin usturoi, rădăcină de afin, sare afumată, puțin chimen. Am făcut, așa, ca o magie", a glumit chef Cosmin Toma.

Iahnia a fost însoțită și de câte o bucată de cârnat și de o chiflă coaptă chiar la fața locului, în cuptor electric.