top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Digitalizare și food delivery la CNIO 2018

A avut loc a doua ediție a Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității organizată de Hora România și Hospitality Culture Institute. În două zile evenimentul a adunat peste 250 de participanți din HoReCa. Printre invitați s-au numărat Bogdan Trif, Ministrul Turismului, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul de Finanțe, Dragoș Petrescu, Președinte Hora, Dragoș Anastasiu, General Manager Eurolines Grup, David Bosshart, CEO Gottlieb Duttweiler Institute, Stephane Garelli, expert în competitivitate și Managing Director al Forumului Economic Mondial de la Davos timp de 13 ani, Antonio Barradas, Global Head of Takeaway.com Delivery, Filip Nuytemans, General Manager Western Europe Uber Eats.


S-a discutat despre digital și delivery în HoReCa, de la impozitarea bacșișului si starea centrului vechi bucureștean la Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană în 2019, viitorul industriei de food delivery, modelul de business Uber Eats și Takeaway.com, resursa umană și provocările pe care le ridică în industrie, GDPR și impactul său în ospitalitate, agregatorii de food delivery versus proprietarii de restaurante.


În prima zi a Conferinței dezbaterile au pornit de la temele mari Gastronomia, noua strategie în turismul românesc, Research Food Service 2017, primul studiu din sector 100% românesc realizat de Hospitality Culture Institute, fiscalitate, delivery și tehnologie. Tot în prima parte a evenimentului au avut loc discursurile lui David Bosshart, CEO GDI Institute din Elveția și Antonio Barradas, Head of Takeaway.com Delivery. Ziua s-a încheiat cu Mugur Mihaescu, Mircea Dinescu și Liviu Popescu, Fratelli Group, într-o discuție savuroasă despre avantajul sau dezavantajul de a fi persoană publică atunci când lansezi un business în ospitalitate. Unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale zilei a fost sectorul de food delivery, unul în plină dezvoltare în lume și în România după ce doi dintre cei mai importanți jucători mondiali au pătruns și pe piața noastră anul acesta.


Stephane Garelli, una dintre cele mai importante voci internaționale în competitivitate economică, fost managing director al Forumului Economic Mondial de la Davos timp de 13 ani, professor emeritus și consultant economic pentru companii private și state din lumea întreagă a deschis cea de-a doua zi a Conferinței. A urmat o dezbatere despre formarea profesională din industria ospitalității, despre taxele prea mari și problema muncii externe. „Vrem să schimbăm această părere despre industria ospitalităţii, cum că ar fi un job temporar. Să putem avea cultura de a putea intra din tinereţe în industria ospitalităţii şi să putem ieşi la pensie ca o persoană demnă", a spus Dragoș Petrescu, președintele HORA.


Digitalizarea a fost ultima temă atacată. S-a discutat despre mediile de informare ale consumatorilor, despre penetrarea agregatorilor pe piață, despre modele de business de succes. „Peste tot în lume, review-urile au credibilitate mai mare decât advertisingul. Business-urile trebuie să îmbrățișeze această opțiune, chiar dacă au mai puțin control asupra rezultatelor”, a spus Lucian Dumitrescu, CEO Digital Star.