top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Conferința Națională a Bucătarilor din România, prima ediție

O zi, cinci paneluri, 20 de speakeri, 10 invitați speciali. Acestea sunt coordonatele CNBR 2018. Conferința Națională a Bucătarilor din România va avea loc pe 19 septembrie 2018 la Hotel ARO PALACE din Brașov. Este prima ediție a unui eveniment care reunește profesioniștii din industria gastronomică sub același acoperiș.

Conferința Națională a Bucătarilor din România își propune să devină un eveniment anual al gastronomiei românești, un moment de analiză a problematicilor din sectorul gastronomic, piesă centrală a industriei de ospitalitate din România. Vrem să capacităm eforturile bucătarilor, formatorilor, instituțiilor publice, factorilor guvernamentali, reprezentanților industriilor conexe în vederea realizării și promovării unei activități și imagini corecte a gastronomiei românești profesioniste”, spune Adrian Neag, Project Manager in cadrul ANBCT România.

Sesiunile de dezbateri vor aborda teme de interes din sectorul gastronomic românesc. Se va vorbi despre bucătăria națională versus străină, importanța gustului în era esteticului, bucătarul plurivalent, cum se pregătesc profesioniștii pentru un concurs și recrutarea personalului din industria ospitalieră.

Cosmin Dragomir va modera panelul despre evoluția bucătăriilor tradiționale în România dar și la nivel mondial, despre unicitatea gastronomiei noastre și despre cât de important este acest aspect din punct de vedere al cifrei de afaceri a unui restaurant. Vor dezbate aceste subiecte chef Oana Coantă, chef Mădălina Șanta și chef Giovanni Baldantoni.

Despre revenirea gustului în prim planul unei gastronomii conduse doar de vizual va dezbate George Valeriu Drăghici, chef și lector la Horeca School Brasov și București, chef Ciprian Nicolaescu și chef Adrian Pop.

O altă temă foarte des întâlnită în bucătărie este bucătarul 3 în 1 – un meniu semnat de același chef, de la starter la desert. Un cofetar poate păstra identitatea restaurantului? Vor afla răspunsul la întrebare Flavian Andrei Dobre, pastry chef cu premii câștigate la IBA CUP Munchen 2015, chef Paul Siserman și cofetar Stefan Alexandru.

Pentru că există multe competiții naționale și internaționale pentru profesioniștii din gastronomie, este important ca aceștia să știe cum să se pregătească pentru un concurs. La CNBR, bucătarii au ocazia să învețe de la Gabriela Berechet, trainer, jurat în competiții gastronomice, autor de lucrări de specialitate și consultant. Vor afla care este tipul de coaching de care au nevoie și cum se asigură că pot furniza resursele – informaționale, tehnice, materiale – necesare pentru a câștiga de la chefii Petronela Ciubotariu, Maria Popa, Carmela Dragomir și Irina Hriapcă.

Ziua se va încheia cu discuții despre recrutarea personalului din industria ospitalieră. Cursurile oferite de școlile din România par să nu mai fie suficiente pentru a face față ofertelor de locuri de muncă din acest sector. Cristian Macedonski, consilier la Primăria din Brașov, va găsi soluții alături de reprezentanți oficiali din învățământ.

La conferință vor participa și câțiva invitați speciali, directori și fondatori de asociații gastronomice internaționale. Printre aceștia se numără Domenico Maggi – director continental WACS pentru Europa de Sud, Carlos Duran Herrera - Secretary General and Founding CEO National Spanish Culinary Team, Elena Ciobanu, președinte Asociația Națională Culinary&Catering Republica Moldova, Enza Barbaro, președinte Reprezentanța România FIC – Federazione Italiana Cuochi, Sarkiz Yacoubian, președinte Taste of Peace și Zeki Acikoz, președintele Federației Asociațiilor Gastronomice din Turcia.


Conferința Națională a Bucătarilor din România este un eveniment organizat de ANBCT (Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism), sub patronajul Ministerului de Turism și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România. Hospitality Culture Institute este, începând cu acest an, partener de dezvoltare și comunicare al ANBCT iar Asociația Guerilla Cooking Brașov si Horeca Romania sunt parteneri media a Conferinței.


ANBCT a fost înființată în 1971 la inițiativa marilor bucătari și cofetari ai vremii și a aderat la Federația Internațională a Bucătarilor, astăzi WACS (World Association of Chefs Societies), unde ANBCT este singurul reprezentant al gastronomiei românești membru cu drept de vot.

Etichete: