top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

ANBCT ROMANIA: Maestru în Arta Culinară - Curs și Examen în lunile Octombrie și Noiembrie 2023

Examenul pentru obținerea titlului de "Maestru în Arta Culinară" este un eveniment prestigios care va avea loc în luna noiembrie 2023, cu o comunicare completă a condițiilor de participare in luna aprilie și deschiderea inscrierilor între 15 mai și 15 iunie. În acest an, numărul de locuri disponibile pentru candidații interesați să participe la curs și examen este de 25.Examenul de Maestru în Arta Culinară are o istorie îndelungată în România, fiind inițial organizat între anii 1962 și 1970 de către Ministerul Comerțului Interior. Începând cu anul 1971, examenul este organizat sub coordonarea 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐮𝐫𝐢𝐬𝐦 – 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, organizație afiliată la Federația Mondială a Asociațiilor de Bucătari - World Association of Cooks Society (1928, Sorbona, Franța, devenit Worldchefs - World Association of Chefs Societies în 2012), ANBCT România fiind singura asociatie profesională din România cu drepturi depline in WACS.


Examenul de Maestru în Arta Culinară a fost organizat până în 1980 cu frecvență bienală și reprezenta cea mai înaltă distincție profesională în domeniu, atrăgând respectul atât al breslei, cât și al societății în general. Deținătorii acestui titlu au făcut parte din echipa națională la diferite competiții culinare internaționale, au reprezentat România în misiuni oficiale în țară și străinătate, și au fost implicați în procesul educațional prin crearea rețetelor naționale, a emisiunilor culinare și a materialelor suport pentru învățare.


Deținătorii unui astfel de titlu au demonstrat competență și expertiză în organizarea și coordonarea activității de realizare a unor produse alimentare, cum ar fi preparate culinare, produse de panificație și produse de cofetărie-patiserie, cu însușiri tehnologice, nutriționale și estetice de nivel superior, pentru unități de alimentație sau evenimente de lux. Ei joacă, în același timp, un rol important de ambasadori gastronomici naționali sau regionali. Aceștia sunt recunoscuți la nivel național pentru serviciile lor profesioniste de consultanță culinară oferite antreprenorilor din HoReCa.


Este important de menționat că "Maestru în Arta Culinară" este o marcă înregistrată a Asociatia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism - România - 1026509/27.09.2013. Prin urmare, folosirea neautorizată a acestei mărci intră sub incidența legislației din România.


Mai mul;te ionformatii referitor la obtinerea MAC, puteti gasi incepand cu luna aprilie pe sitei-ul ANBCT Romania: www.anbct-romania.ro