top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Când ar putea fi reluate concertele şi spectacolele în România.Regulile propuse de către autorităţi

Ministerul Culturii propune ca, de la 1 iunie 2021, activitățile cultural-creative să fie reluate, atât în spaţii deschise, cât şi în cele închise, cu condiția respectării unui set de reguli. Propunerea va fi analizată de Ministerul Sănătății și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.Atât pentru spectacolele şi concertele din interior, cât şi pentru cele din exterior, Ministerul Culturii a propus două scenarii, urmând ca organizatorul să aleagă pe care îl preferă.


Cu dovezi


Primul scenariu prevede că, în situaţia în care incidenţa cazurilor de Covid-19 în localitatea respectivă este sub 7,5 la mia de locuitori, accesul persoanelor se va face în baza adeverinţei de vaccinare, a unui test RT-PCR realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, a unui test rapid făcut în ziua evenimentului sau a unei dovezi că au anticorpi, pentru că au trecut prin boală.


În acest scenariu, publicul poate sta în picioare, cu condiţia ca fiecare participant să aibă alocat 4mp. Totodată, masca va rămâne obligatorie, iar consumul de băuturi şi alimente se va face doar în locuri anume amenajate.


Capacitate limitată


Al doilea scenariu propus de Ministerul Culturii pentru evenimentele în spaţii închise prevede acces necondiționat de nicio dovadă medicală, dar în anumite limite. Mai precis, în localitățile cu incidenţa de 3 la mie se va permite ocuparea a două treimi din capacitate, dar nu mai mult de 500 de spectatori, la o rată de incidenţă de până la 5 la mie capacitatea va fi limitată la jumătate sau maximum 300 de spectatori, iar la o rată de 7 la mie se va permite accesul participanţilor doar pentru o treime din capacitate (maximum 200 de persoane).Totodată, în Scenariul 2, spectatorii sunt aşezaţi obligatoriu, iar între ei vor avea cel puţin un scaun liber sau un metru. Vor face excepţie de la această regulă familiile.


„În cazul în care evenimentul se desfășoară într-un restaurant, bar sau cafenea, organizarea spațiului și a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerului Sănătății”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.


Triajul, obligatoriu


Indiferent de scenariul ales, vor mai fi câteva reguli clare pentru spectatori: triajul epidemiologic va fi obligatoriu şi nu vor putea intra la eveniment persoanele care au simptome de infecţii respiratorii şi cei care refuză să li se măsoare temperatura.


„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în elaborarea și definitivarea măsurilor pentru reluarea activității cu publicul în domeniul cultural. A fost o muncă susținută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie. Am avut în vedere și experiența altor state membre UE și suntem în continuare deschiși spre a îmbunătăți normele pentru că sănătatea publică primează. Am evidențiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricționate și avem nevoie de susținere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât și economică“, a declarat ministrul culturii Bogdan Gheorghiu.

Românii pot transmite Ministerului Culturii propuneri vizavi de aceste măsuri pot fi transmise, la adresa de e-mail comunicare@cultura.ro.