top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

CONFIRMARE După negocieri discrete, Guvernul va acoperi din pierderile proprietarilor de restaurante

UPDATE ora 21.00 În urma ședinței de guvern, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat că memorandumul a fost adoptat.

Guvernul a discutat, în ședința de joi seara, un memorandum în vedere instituirii schemei de ajutor de stat, prin care vor fi acordate granturi industriei HoReCa, granturi care să acopere 20% din diferența dintre cifra de afaceri înregistrată în 2020 comparativ cu 2019.


Secretarul de stat în Ministerul Economiei Daniel Nicolescu a precizat, la începtul ședinței de guvern, că schema se va aplica și agențiilor de turism.


Premierul Ludovic Orban anunțase anterior că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz. ”În zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care am văzut că este deja folosită în două țări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Efectiv se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul.


După avizarea memorandumului, Executivul va adopta, într-una din ședințele viitoare, ordonanța de urgență pentru aplicarea schemei. Profit.ro a anunțat luna trecută că proprietarii de restaurante negociază cu Guvernul, prin reprezentanții lor, compensarea de către stat a unei părți din banii pierduți pe fondul restricțiilor care au impus închiderea localurilor, varianta fiind acoperirea a 20% din diferența de cifră de afaceri de anul trecut și cea din acest an. Condiția este ca banii astfel rambursați de stat să fie investiți în afacere, nu retrași sub formă de dividende.