top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) a depus un memoriu adresat Guvernului Român

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) este o formatiune nou infiintata prin aderarea asociatiilor patronale Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni. FIO a depus un memoriu adresat Guvernului României, sintetizând șapte propuneri importante pentru industrie în acest moment.

1. Deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel întrucât nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură̆ între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, majoritatea îmbolnăvirilor fiind generate de mediul profesional sau familial. În acest spirit,acestia susțin necesitatea redeschiderii în condiţii de siguranţă a industriei prin programul naţional de vaccinare. În acelaşi timp, se solicită guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HoReCa de sub incidența numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie şi dorinţă a întregului sector.


2. Găsirea unor soluții de funcționare a industriei ospitalității în condiții de carantină și stare de alertă la fel ca hotelurile, magazinele alimentare, de bricolaj, supermarket-uri, mall-uri. Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii (FIO) propune un program de funcționare restrâns în interiorul locațiilor și pe terase, grad de ocupare al meselor 50%, număr maxim de ocupanți la masă de 6 persoane etc; În completare, FIO propune elaborarea unui ghid strict de condiții de funcționare pe perioada pandemiei, ghid pe care se obligă să îl aducă la cunoștința actorilor din domeniul HoReCa, cu recomandare fermă de a-l respecta, nerespectarea lui impunând măsuri drastice financiare sau chiar suspendarea activității.


3. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5%din salariul brut de incadrare a unui angajat care este reactivat in campul muncii cât și posibilitatea utilizarii facilităților pentru angajați concomitent;

Acestia apreciaza ca fiind extrem de importante și binevenite măsurile propuse de guvern in anul 2020 si consideră ca ar trebui continuate si in anul 2021, pe perioada restricționării activității și a carantinei impuse.


Măsura susținerii 41,5% din salariul brut a acelor angajați reactivați din șomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru susținerea sectorului, această măsură ar trebui continuată, alături de restul măsurilor deja aprobate. Totodată, având în vedere că există companii cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizării facilităților pentru angajați simultan. Astăzi, o firmă nu poate beneficia și de facilitatea de șomaj tehnic și de facilitatea pentru “kurzarbeit.”

Acest lucru se aplică și pentru firme care au doar un punct de lucru, dar sunt afectate de faptul că operează la o capacitate redusă.


4. Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similar celui din sectorul de constructii, pentru industria ospitalității;

Se propune introducerea unui plafon de 3000-3500 ron și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate în sectorul de construcții, pentru o perioadă de 5 ani.

Această măsură va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să rămână în țară, cât și eliminarea muncii la gri. Măsura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătățirea calității actului de turism și alimentație publică, permițând companiilor din sector să fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.


5. Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022. Având în vedere că activitatea este mult redusă și că repornirea va fi extrem de dificilă, lupta industriei este acum pentru supraviețuire și păstrarea forței de muncă. Astfel, orice fel de ajutor va constitui un sprijin major pentru ca această industrie să poate rămâne la linia de plutire

.

6. Reducerea TVA pentru livrarea la domiciliu a preparatelor alimentare, de la9%la5%; Rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA. Deblocarea Măsurii 2. Remedierea situației aferente Măsurii 3. Toate cele de mai sus precum și plata la timp a concediilor medicale plătite de angajator sau compensarea cu alte datorii față de bugetul de stat, sunt măsuri de sprijin vitale pentru cei din industria ospitalității.


7. Amânarea ratelor la credite precum și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite. Suspendarea executărilor silite pentru cei afectați de aceste restricții pentru anul 2021: Reluarea discuțiilor cu sistemul bancar, a moratoriului public valabil până la 31.12.2020, continuarea și în 2021 a amânării ratelor la credite pentru firmele din această industrie, aflate în dificultate financiară, până la relaxarea economiei și repornirea acestui sector, fără dată limită, până la încheierea pandemiei.Industria ospitalității trece printr-un moment de cotitură.

După ce s-a ratat sprijinirea sectorului după perioada de lockdown şi restricționarea discreţionară a activităţii timp de 1 an, este foarte important pentru mediul antreprenorial ca redeschiderea să se facă în cele mai bune condiţii.


Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.