top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Gérard Pélisson, cofondatorul grupului Accor, a murit la vârsta de 91 de ani


Gérard Pélisson, cofondatorul grupului Accor, un gigant mondial din industria hotelieră, a incetat din viata la vârsta de 91 de ani "în urma unei boli îndelungate", a anunțat luni, 6 martie, familia sa, informează Agenția France-Presse (AFP).


Acesta a condus "una dintre cele mai importante companii hoteliere din lume", pe care a fondat-o împreună cu partenerul său Paul Dubrule, a declarat familia sa. Gérard Pélisson crease, de asemenea, Institutul Paul-Bocuse, alaturi de marele sef bucatar.Grupul și echipele sale "îi vor aduce un omagiu pe un perete virtual care va colecta expresii de simpatie din întreaga lume", a anunțat într-un comunicat Accor, al cărui director Pélisson părăsise conducerea în 1997 pentru a deveni "copreședinte al consiliului de supraveghere, alături de Paul Dubrule". Actualul director general al Accor, Sébastien Bazin, l-a omagiat pe Gérard Pélisson ca fiind "modelul însuși de antreprenor" care, împreună cu Paul Dubrule, "a reinventat codurile industriei hoteliere pentru a stabili un nou curs cu influență internațională".


Gérard a fost un antreprenor prin excelență. Un adevărat revoluționar al industriei noastre care, împreună cu Paul Dubrule, a făcut din Accor o forță globală de luat în seamă. Cu curaj și determinare, au sfidat fără teamă convențiile, au reinventat ospitalitatea și au schimbat pentru totdeauna traiectoria industriei, având un impact global. Moștenirea lui Gérard trăiește în continuare la Accor și ne vom strădui cu toții să îmbrățișăm spiritul său îndrăzneț, reflectând căutarea excelenței și pasiunea sa pentru afaceri. Viziunea și inima lui vor fi pentru totdeauna alături de noi!
În numele Accor, doresc să exprim cele mai profunde condoleanțe familiei și celor dragi, în special lui Gilles Pélisson, nepotul său, care a lucrat timp de 17 ani în cadrul grupului, inclusiv 5 ani la conducerea acestuia.

Sébastien Bazin - Chairman and CEO at Accor


Importanța hotelurilor standardizate în industria hotelieră este evidențiată de povestea de succes a Accor, al șaselea grup hotelier din lume, cu peste 5.400 de unități sub brandurile Novotel, Ibis, Sofitel, Mercure și Pullman în 110 țări. Fondatorul Accor, Gérard Pélisson, a implementat modelul american al hotelurilor standardizate în Franța, o abordare inovatoare la acea vreme, care a pus bazele industriei hoteliere moderne din Franța.


După o experiență în Statele Unite, Pélisson s-a întâlnit cu Paul Dubrule, un alt admirator al conceptului american de hoteluri standardizate, iar cei doi au deschis primul Novotel lângă Lille în 1967, pe un fost câmp de sfeclă de zahăr. În doar doi ani, au mai deschis două unități la Colmar și Marsilia, iar în 1974, Bordeaux a primit primul hotel Ibis, embrionul primei rețele de hoteluri de buget din Franța și ulterior din Europa.


În anii '70, Société d'investissement et d'exploitation hôteliers a investit în Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud și America de Nord, înainte de a deveni Accor în 1983. Printr-o serie de preluări, inclusiv Courtepaille, Mercure și Sofitel, cei doi fondatori au continuat să inoveze, creând conceptul "camerei de 99 de franci" pentru hotelurile de Formula 1 și devenind lideri mondiali în acest sector. Astăzi, modelul de hotel standardizat este unul dintre cele mai utilizate în industria hotelieră, permițând o experiență consistentă pentru clienți și o gestionare eficientă pentru proprietarii de hoteluri.


ACCOR este unul dintre cei mai mari și de succes operatori de hoteluri la nivel global, cu o prezență puternică în România. Grupul hotelier are peste 5.400 de unități sub brandurile Novotel, Ibis, Sofitel, Mercure și Pullman în 110 țări și continuă să se extindă rapid în întreaga lume.În România, Accor are o prezență puternică, cu o serie de branduri de hoteluri populare, inclusiv Ibis, Novotel, Mercure și Pullman. Pélisson a fost unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea acestor branduri și la consolidarea poziției Accor pe piața locală.


Pentru România, Accor a devenit un operator important în dezvoltarea industriei ospitalității și turismului, oferind o varietate de opțiuni de cazare pentru turiști și oaspeți de afaceri. În plus, dezvoltarea brandurilor Accor a adus o serie de beneficii economice pentru țară, inclusiv crearea de locuri de muncă și investiții în infrastructură.


Moartea lui Gérard Pélisson este o pierdere tragică pentru industria ospitalității și pentru Accor, dar lasă în urmă un moștenire impresionantă. El a fost un vizionar și un inovator, care a creat un model de afaceri care a schimbat industria ospitalității în mod fundamental și care va rămâne un exemplu de urmat pentru mulți ani de acum încolo.