top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Grupul Kane va lansa un restaurant, o berărie şi cafenea la parterul fostei fabrici de bere Griviţa

Grupul Kane va lansa un nou proiect amplu, care include restaurant, berărie şi cafenea. Toate se vor afla la parterul fostei fabrici de bere Griviţa. Grupul Kane include restaurante de fine dining precum Mamizza şi Mercato Comunale, iar acum are planuri mari cu parterul clădirii Orzărie.Acesta este unul dintre cele 4 segmente incluse în proiectul Fosta Fabrică pornit de dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner. Acesta implică reconversia şi consolidarea fostei fabrici de bere Griviţa din Capitală, cunoscută şi ca fabrica Luther şi fondată în 1869. Fosta Fabrică va finanţa amenajarea spaţiilor în care vor funcţiona restaurantul cu berărie, dar şi cafeneaua administrate de Kane Group. Orzăria este un fost siloz din incinta fostei fabrici de bere Griviţa, cu arhitectură Art Deco.


Dezvoltatorul va investi în gama de echipamente, instalaţii, instalaţii de bere custom made, dar şi amenajare de arhitectură necesare funcţionării spaţiului respectiv. Investiţia în acest proiect Fosta Fabrică depăşeşte 40 de milioane de euro, fiind cea mai mare consolidare şi conversie de monumente realizată de un investitor privat din Bucureşti. Finalizarea este estimată pentru 2022, iar întreg proiectul e mult mai amplu, incluzând berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food court, dar şi aprozar.


Va exista şi un element tip muzeu pentru istoria fabricii, spaţii culturale şi pentru evenimente, dar şi spaţii de birouri. Fabrica Luther a fost prima pe structură metalică din Europa, fiind realizată cu ajutorul unor ingineri structurişti austrieci. Devenea fabrica Griviţa în perioada comunistă şi opera până în 2005. Clădirea a fost afectată de bombardamentul asupra Gării de Nord şi afectată de intervenţiile din perioada comunistă. Au supravieţuit Mălţăria, Orzăria, Casa Luther şi un zid care făcea parte din clădirea Corp Administrativ.

Viitorul este al proiectelor curajoase ce reînvie părţi ale oraşului care momentan nu sunt cunoscute. Parteneriatul cu Fosta Fabrică s-a născut din dorinţa de a găsi un spaţiu cu personalitate puternică, ideal un spaţiu de patrimoniu, pentru a demonstra încă o dată că trecutul adus în contemporan poate fi valoros”, explică Răzvan Crişan, co-fondator Kane Group.

Caracterul spaţiului, viziunea şi dorinţa de implicare în partea de dezvoltare de arhitectură şi logistică, care este în grija dezvoltatorului, dar şi ideea de a reînvia tradiţia unei adevărate berării ne-au determinat să includem Orzăria în planul nostru de dezvoltare pe termen lung”, adaugă Răzvan Crişan.


Fosta Fabrică este un proiect mixed use, care include peste 6000 de metri pătraţi de spaţii co working, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurnate, brutărie, berărie, dar şi cocktail bar şi spaţii de evenimente.