top of page

Indicatori cheie de performanță pentru restaurante: Înțelegerea metricilor care conduc la succes


Laurentiu Mata - Top Hospitality Romania

Industria restaurantelor este una dintre cele mai competitive industrii din lume, cu o concurență puternică și prețuri fluctuante la materiile prime. Prin urmare, proprietarii de restaurante trebuie să fie în măsură să urmărească performanța financiară a afacerii lor, pentru a-și asigura că aceasta este profitabilă și că pot face față competiției.


În acest sens, există anumite indicatori financiari cheie, sau KPI-uri, care sunt utilizate pentru a evalua performanța financiară a restaurantelor. Aceste KPI-uri includ rata profitului brut, rata profitului net, marja brută, rata de ocupare a mesei, cheltuielile cu forța de muncă și costurile cu stocurile.


Rata profitului brut este un KPI important pentru a evalua rentabilitatea restaurantului. Aceasta se calculează prin împărțirea profitului brut la venitul total. Profitul brut este venitul total minus costul materiilor prime și costul muncii necesare pentru a produce mâncarea. O rată mare a profitului brut indică faptul că restaurantul are o eficiență ridicată și poate acoperi costurile operaționale.


Rata profitului net este alt KPI important, care arată cât de mult din venitul total este transformat în profit net. Aceasta se calculează prin împărțirea profitului net la venitul total. Profitul net este venitul total minus costurile operaționale, inclusiv costurile de muncă, cheltuielile cu stocurile și alte cheltuieli.


Marja brută este un alt KPI important, care arată cât de mult profit obține restaurantul din fiecare vânzare. Aceasta se calculează prin împărțirea profitului brut la venitul total. O marjă brută ridicată indică faptul că restaurantul poate obține un profit ridicat din fiecare vânzare.


Rata de ocupare a mesei este un alt KPI important, care arată cât de eficient este restaurantul în gestionarea capacității sale. Aceasta se calculează prin împărțirea numărului de mese ocupate la numărul total de mese disponibile. O rată ridicată de ocupare a mesei indică faptul că restaurantul poate maximiza veniturile prin utilizarea eficientă a capacității sale.


Cheltuielile cu forța de muncă sunt un alt KPI important, care arată cât de mult cheltuie restaurantul pe salarii și beneficii pentru angajați. Aceasta se calculează prin împărțirea cheltuielilor cu forța de muncă la venitul total. Cheltuielile cu forța de muncă ridicate pot indica faptul că restaurantul are o forță de muncă costisitoare sau că eficiența operațională poate fi îmbunătățită.



Costurile cu stocurile sunt un alt KPI important, care arată cât de mult cheltuie restaurantul pe materii prime și alte produse. Aceasta se calculează prin împărțirea costurilor cu stocurile la venitul total. Costurile cu stocurile ridicate pot indica faptul că restaurantul are o problemă cu controlul inventarului sau că prețurile materiilor prime sunt prea ridicate.


În plus față de acești KPI-uri, există și alte indicatori financiari importanți pentru a evalua performanța restaurantelor, precum rata de rotație a stocurilor, rata de satisfacție a clienților și venitul mediu pe client. Rata de rotație a stocurilor arată cât de des se schimbă stocurile și poate indica faptul că restaurantul are o problemă cu stocurile expirate sau cu vânzările lente.


Rata de satisfacție a clienților este un alt KPI important, care arată cât de mulțumiți sunt clienții cu serviciile și produsele oferite de restaurant. Aceasta poate fi măsurată prin intermediul sondajelor de satisfacție a clienților și poate ajuta restaurantul să își îmbunătățească serviciile și produsele.


Venitul pe client este un alt indicator important, care arată cât de mult cheltuie clienții pe medie la restaurant. Aceasta se calculează prin împărțirea venitului total la numărul total de clienți. Venitul pe client poate fi influențat de prețurile meniului, de tipul de clienți care vizitează restaurantul și de serviciile oferite.


În concluzie, evaluarea performanței financiare a unui restaurant poate fi realizată prin intermediul unui set de KPI-uri și indicatori financiari cheie. Proprietarii de restaurante ar trebui să monitorizeze cu atenție acești indicatori pentru a-și asigura că afacerea lor este rentabilă și competitivă.

コメント


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania