top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Oamenii de știință au cultivat trufe albe pentru prima dată

După zeci de ani de încercări eșuate, oamenii de știință din Franța au dezvăluit că au reușit, în sfârșit, să cultive trufe albe.Prețiosul deliciu s-a dovedit până acum imposibil de cultivat, ceea ce înseamnă că singura modalitate de a obține trufele albe era să o cumperi de la un comerciant sau direct de la un vânător de trufe. Datorită rarității trufelor albe, acestea pot ajunge la prețuri de până la 10.000 de euro la licitație. Dacă experimentul francez reușește să descopere cum se pot cultiva trufele albe la scară comercială, costul ar putea scădea semnificativ.


Experimentul a fost realizat într-un loc secret din Nouvelle-Aquitaine, în vestul Franței, de către Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE), iar rezultatele au fost publicate în Le Trufficulteur, revista Federației franceze a cultivatorilor de trufe.


"Această creștere semnificativă a producției este foarte promițătoare", a declarat micologul și conducătorul proiectului, Dr. Claude Murat, de la INRAE și de la Universitatea din Lorraine, Nancy.

"Ea confirmă că trufa este bine stabilizata În cazul trufelor negre, este obișnuit să avem doar câteva trufe la început și apoi o creștere rapidă, și se pare că trufa albă se comportă la fel, ceea ce este o veste bună pentru viitoarea cultivare."


Trufa din Périgord este cultivată din anii 1970 în întreaga Europă, ceea ce înseamnă că până la 90% din trufele negre de pe piață provin din plantații. Până acum, însă, trufa albă s-a dovedit a fi imposibil de cultivat.Proiectul a început în 1999, când cercetătorii de la INRAE și de la pepiniera Pépinières Robin au produs stejari cu același profil genetic ca și cei care s-au dovedit a fi asociați cu trufele albe în Italia. Arborii au fost apoi plantați în livezi de trufe în 2008. Anul acesta, 12 din cei 52 de arbori plantați au dat trufe albe, 26 în total, cu o greutate totală de 900 kg.


Vestea va fi bine primită de iubitorii de trufe albe, deoarece ar putea face ca această delicatesă să fie mai accesibilă, iar în condițiile în care o mare parte din mediul favorabil creșterii Tuber Magnatum este amenințată de despăduriri, de creșterea temperaturilor și de lipsa apei, ar putea contribui la asigurarea aprovizionării în viitor.


Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie bine primită de către vânătorii tradiționali de trufe, care își păzesc îndeaproape locațiile de trufe și care pot câștiga mii de euro într-un sezon de trufe, vânzându-le adesea pe piața neagră.