top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Piața restaurantelor vegane din România prinde contur

Trendul vegan a luat amploare în ultimii ani și în România. De la postări populare pe rețelele sociale si până la rafturi cu produse vegane in supermaketuri, este un trend care capătă tot mai mult teren.


În ceea ce privește gastronomia românească stilul vegan de alegere și preparare a mâncării este mai degraba asemanator cu mâncarea de post. În perioadele de post se renunța la produsele de proveniență animală din motive de purificare și curățenie sufletească. Dar trendul vegan nu are rațiuni religioase ci mai degraba se concentrează pe sustenabilitate.Trendul vegan a fost preluat și de majoritatea restaurantelor mari din România care au inclus alături de meniul clasic sau tradițional varietăti de preparate vegane, adică feluri de mâncare exclusiv pe bază de plante. Ce înseamnă asta ? Că ușor, ușor stilul de manca vegan va fi tot mai accesibil. La o simplă căutare pe internet puteți găsi numeroase restaurante care oferă si feluri de mâncare pentru vegani atât in restaurant cât și în regim de livrare. Și lucrul acesta nu se întâmplă doar în capitala ci și în restul țării. Toate orașele mari sunt capabile la momentul actual să ofere clienților și preparate vegane, fie și limitate, și asta pentru că patronii de restaurante au înțeles că nu este doar un simplu trend ci este cel mai adesea legat de un stil de viață.


Felurile de mâncare pe care le oferă aceste restaurante se pliază pe cele mai populare produse standard. Spre exemplu, orice local clasic si cu opțiuni vegane va avea cel putin o variantă de burger, pizza și un desert vegan.

Un alt lucru fantastic pe care l-a reușit acest trend vegan în România este apariția unor localuri care oferă doar mâncare pe bază de plante (vegană). Nișa nu mai este atât de mică ci se extinde pe zi ce trece și tinde să devină un segment tot mai important al industriei. Mai mult decât atât, pentru că trendul este unul asociat cu un stil de viață sănătos și echilibrat, bradurile nu se sfiesc să folosească termenul in numele restaurantului, în descrierile de pe site-uri și social media dar și în numele preparatelor.


Meniurile restaurantelor complet vegane nu sunt deloc sărăcăcioase. Acestea cuprind aperitive, supe și ciorbe vegane, feluri principale inclusiv cu produse care imită carnea dar și opțiuni variate de desert vegan. Iar prețurile sunt comparabile cu felurile clasice. Pot fi însă și puțin mai ridicate, depinde foarte mult de calitatea și varietarea de produse vegane folosite pentru preparat. Precum și de complexitatea acestuia. Dar per total, piața restaurantelor vegane se descurcă din ce în ce mai bine să ofere calitate consumatorilor.


Pe plan internațional trendul este ascendent și pare că se va menține. Restaurantele cu specific vegan din afara tării lucrează in continuu la a face meniurile tot mai ataragătoare și mai complexe. Spre exemplu, puiul vegan, brânza vegană sau tiramisu vegan sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le pun la dispoziție consumatorilor și sunt destul de răspândite și în rândul restaurantelor clasice care au inclus și preparate vegane.