Cupa-Marea-Neagra-In-Arta-Culinara.png
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Premieră în România: spaţii de parcare transformate în terase pentru a ajuta industria HORECA

Localurile fără terase din Cluj-Napoca ar putea funcţiona din nou, în urma unei iniţiative interesante: zonele de parcare să fie oferite antreprenorilor pentru a-şi servi clienţii în aer liber.


Activistul civic Andi Daiszler a prezentat, vineri, un prim rezultat al consultării cu autorităţile locale în scopul de a sprijini industria HoReCa şi cea de evenimente.



„În urma discuţiilor cu subprefectul Irina Munteanu şi viceprimarul Dan Ştefan Tarcea, azi am solicitat DSP Cluj emiterea unui aviz asupra propunerii de transformare a unor spaţii de parcare de la nivelul municipiului Cluj-Napoca în terase oferite operatorilor HORECA din proximitate. Primăria ar urma să închidă cu garduri de protecţie anumite locuri de parcare solicitate de operatorii HORECA.


Argumente pro:

  • localuri fără terase, care, deci nu pot funcţiona, ar putea din nou servi clienţilor mâncare/băutură etc

  • spaţiile în aer liber neîngrădite (fără pereţi de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc).

  • vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu

  • chiar şi o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferenţă pentru mulţi patroni de localuri.

  • măsura ar fi o premieră naţională care ţine cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanţare socială, monitorizare etc.)

  • măsura urmează toate traseele de avizare impuse şi recomandate de autorităţi.

  • măsura întăreşte strategia oraşului de renunţare la spaţiile de parcare şi de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obişnui mai repede după trecerea pandemiei.

  • măsura va scădea şi viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea.

  • măsura întreţine dialogul între părţi, atât de solicitat de autorităţi în aceste vremuri şi nu numai.


Argumente contra:

  • pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puţin cu maşina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite.

  • îngrămădirea mai multor mese decât permite spaţiul

  • fiecare local va fi responsabil şi va anunţa primăria printr-o declaraţie care locuri de parcare şi le asumă şi câte mese/locuri încap acolo, poliţia locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri”, a transmis Daiszler.


Exemple de localuri care ar putea beneficia de pe urma măsurii într-o formă sau alta (deschiderea unei terase acolo unde ea nu există sau mărirea spaţiului de terasă inclusiv prin adoptarea locurilor de parcare adiacente):

  • strada Avram Iancu - Ciao New York, Pizzeria Acrobatica sau Joben Bistro

  • strada Constantin Daicoviu - Karolina Augusta, Room, Bruno Wine Bar, Let's Coffee etc.

  • strada Octavian Petrovici - Form Caffe ş.a.m.d..


„Umrează procedurile legale”


Daizler a precizat că a avut loc o discuţie de principiu, urmând ca ideea să treacă prin procedurile legale: „Menţionez că deocamdată din discuţiile avute la nivelul Prefecturii Cluj şi Primăriei Cluj-Napoca, măsura este una bine văzută, dar evident trebuie să urmeze procedurile legale. Doar la nivelul Clujului, estimările tind către aproape 100 de operatori economici care ar primi un sprijin real, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă şi de combatere a răspândirii infectărilor cu COVID-19, prin permiterea acestora să-şi continue activitatea într-o manieră sigură.”



359 afișare
Cupa-Marea-Neagra-In-Arta-Culinara.png