top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Viitorul industriei hoteliere trebuie să fie însoțit de responsabilitate socială și sustenabilitate


Domnul Calin Ile - Senior Partner, Premier Hospitality

Industria hotelieră a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii ani, cu o concurență tot mai mare și o cerere în continuă schimbare din partea consumatorilor. În acest context, domnul Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a exprimat cateva pareri despre tendințele și perspectivele pieței.


În opinia domnului Ile, în următorii ani vom vedea o segmentare tot mai complexă a pieței hoteliere, cu o diversificare a ofertelor pentru diferite segmente de consumatori. În prezent, există o varietate largă de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni și Airbnb-uri, care oferă opțiuni mai ieftine și mai personalizate. Însă, în viitor, această diversitate va fi și mai accentuată, pentru a răspunde nevoilor și preferințelor tot mai variate ale consumatorilor.


Un alt aspect important în industria hotelieră este adoptarea de soluții digitale și tehnologice. Deși industria hotelieră a fost una dintre cele mai afectate de pandemie, aceasta a accelerat adoptarea de tehnologii și soluții digitale pentru a răspunde cerințelor de distanțare socială și pentru a asigura o experiență cât mai sigură pentru oaspeți. De asemenea, tehnologiile vor fi tot mai integrate în experiența de cazare, de la rezervări online și check-in-uri, la sisteme inteligente de iluminat și climatizare în camere.În plus, după o perioadă de stagnare a investițiilor în infrastructura turistică, în ultimii ani am asistat la o creștere semnificativă a interesului pentru investiții în turism și industria hotelieră. Aceste investiții sunt motivate de creșterea cererii și de îmbunătățirea condițiilor de acces la finanțare pentru afacerile din domeniu.


Cu toate acestea, există și provocări majore pentru industria hotelieră, în special legate de sustenabilitate și responsabilitate socială. Astfel, o tendință importantă va fi adoptarea de practici de afaceri sustenabile, care să ia în considerare impactul asupra mediului și asupra comunităților locale. Aceste practici includ implementarea de măsuri de economisire a energiei, reducerea consumului de apă și deșeurilor, precum și implicarea activă în comunitățile locale și susținerea economiei locale.În concluzie, industria hotelieră se află într-un proces continuu de schimbare și evoluție, cu o diversificare tot mai mare a ofertelor și o adoptare tot mai largă a tehnologiilor. Totodată, este important să se ia în considerare provocările legate de sustenabilitate și responsabilitate socială, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a afacerilor din domeniu și pentru a răspunde nevoilor tot mai variate ale consumatorilor. În acest sens, domnul Ile subliniază importanța adaptării la noile cerințe și tendințe, precum și a investițiilor în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii turistice.


De asemenea, el consideră că dezvoltarea și promovarea turismului intern ar putea reprezenta o oportunitate importantă pentru industria hotelieră în perioada următoare, având în vedere că mulți turiști aleg să își petreacă vacanțele în țară. Aceasta ar putea contribui la creșterea cererii și la dezvoltarea infrastructurii turistice în regiunile mai puțin dezvoltate din România.


În ceea ce privește impactul pandemiei asupra industriei hoteliere, domnul Ile subliniază că aceasta a fost una dintre cele mai afectate industrii în perioada pandemiei, din cauza restricțiilor de călătorie și a reducerii cererii. Însă, el crede că această perioadă a reprezentat și o oportunitate pentru restructurarea și modernizarea afacerilor din domeniu, pentru a răspunde nevoilor și preferințelor noilor condiții.


Perspectiva pentru industria hotelieră este una pozitivă, cu o diversificare tot mai mare a ofertelor și o adoptare tot mai largă a tehnologiilor. Însă, această evoluție trebuie să fie însoțită de măsuri de responsabilitate socială și sustenabilitate, pentru a asigura o dezvoltare durabilă și o experiență de cazare cât mai plăcută pentru consumatori. De asemenea, este important să se ia în considerare noile cerințe și tendințe, precum și să se investească în dezvoltarea infrastructurii turistice, pentru a răspunde nevoilor din ce în ce mai variate ale turiștilor.

Comments