top of page
CONFERINTA 2024 GASTRONEXT.jpg

Viitorul ospitalității fără angajați umani? Cum vrea Elon Musk să transforme complet HoReCa!

Laurenţiu Mâță

Cronica evenimentului de prezentare a roboților "Optimus" de la Tesla: o revoluție amânată în industria HoReCa


Industria ospitalității, sau așa-numita HoReCa, se confruntă cu provocări continue, de la fluctuațiile pieței până la lipsa forței de muncă, însă Elon Musk, vizionarul din spatele Tesla, SpaceX și Neuralink, propune o soluție radicală: automatizarea totală prin intermediul roboților. În cadrul unui eveniment recent, care a fost caracterizat de lux și complexitate, Musk a dezvăluit roboții Tesla "Optimus", prezentând o posibilă direcție pentru viitorul industriei. Acești roboți au fost programați să demonstreze câteva activități specifice ospitalității, cum ar fi servirea la mese și prepararea de băuturi.



Roboți fără autonomie reală: o limitare importantă


Deși spectacolul tehnologic a fost impresionant pentru mulți, realitatea din spatele acestor roboți este mai puțin spectaculoasă. Departe de a revoluționa imediat industria, acești roboți "Optimus" au fost controlați de la distanță de operatori umani. În ciuda designului sofisticat și a promisiunilor de eficiență, aceștia au ratat esențialul – autonomia. În difuzoare se auzea vocea operatorului care ghida mișcările, subminând astfel complet iluzia unui robot capabil de a acționa independent.


Autonomia este un element fundamental pentru orice robot care ar putea înlocui cu adevărat forța de muncă umană. În prezent, tehnologia este încă în fazele incipiente, iar roboții prezentați nu sunt capabili să execute sarcini fără intervenție externă. Aceasta arată că, în ciuda progreselor impresionante făcute de Tesla, suntem încă departe de un viitor în care roboții să opereze pe deplin independent în spațiile comerciale.



Înlocuirea forței de muncă umane: un viitor încă îndepărtat


Un alt punct de interes este impactul pe care roboții l-ar putea avea asupra pieței muncii, în special în industria HoReCa. Musk a sugerat că roboții săi ar putea prelua treptat locurile de muncă ale ospătarilor, barmanilor, bucătarilor și cameristelor. Cu toate acestea, un astfel de scenariu pare încă îndepărtat. Pentru ca aceste schimbări să se materializeze, ar fi necesară o serie de inovații tehnologice și condiții favorabile.


În primul rând, roboții vor trebui să dobândească o autonomie completă, adică să fie capabili să opereze fără intervenția umană, să poată lua decizii în timp real și să răspundă situațiilor neprevăzute din medii diverse, cum ar fi restaurantele și hotelurile. Aceasta implică integrarea unui sistem avansat de inteligență artificială, capabil de auto-învățare și adaptare. În al doilea rând, siguranța va fi un factor critic, deoarece orice defecțiune sau eroare de programare ar putea pune în pericol clienții sau personalul.


Un alt element crucial este acceptarea socială. Pentru ca roboții să fie larg acceptați în societate, aceștia nu doar că trebuie să funcționeze impecabil, ci și să câștige încrederea publicului. De asemenea, trebuie să fie creat un cadru legislativ adecvat care să reglementeze utilizarea lor în spațiile publice. Fără toate aceste componente, orice tentativă de automatizare în masă va rămâne doar un concept de laborator.


O perdea de fum pentru investitori?


În prezent, demonstrația Tesla pare să fie mai degrabă un exercițiu de marketing decât o inovație pregătită să transforme industria. Evenimentul, cu toate că a stârnit interes și a alimentat dezbaterile, ar putea fi privit și ca o modalitate de a atrage noi investitori și de a obține infuzii de capital pentru continuarea dezvoltării tehnologice. Elon Musk nu este străin de strategiile ambițioase, iar multe dintre proiectele sale anterioare au pornit cu astfel de promisiuni îndrăznețe. Totuși, există o diferență între viziune și execuție, iar în acest caz, Tesla mai are un drum lung de parcurs.


În plus, Musk pare să joace pe cartea familiarității, folosindu-se de imagini și concepte care au fost deja sedimentate în imaginația colectivă. În mod particular, roboții "Optimus" amintesc de scenariile din filmul "I, Robot", unde tehnologia avansată se îmbină cu temerile oamenilor legate de inteligența artificială. Această analogie nu este întâmplătoare – este o modalitate prin care Musk construiește cererea pentru un viitor pe care încă nu îl putem atinge.


Optimus și viitorul robotizării în HoReCa


Prezentarea roboților "Optimus" de la Tesla aduce cu sine atât promisiuni, cât și întrebări. Deși ideea de a automatiza complet industria ospitalității pare un pas inevitabil în contextul avansurilor tehnologice, realitatea este că această transformare nu va avea loc prea curând. Autonomia roboților, siguranța publicului, acceptarea socială și reglementările legale sunt toate aspecte esențiale care trebuie dezvoltate înainte ca roboții să poată înlocui angajații umani în HoReCa.


Pentru moment, demonstrația lui Musk rămâne mai mult o strategie de marketing menită să atragă atenția și investiții, decât o soluție viabilă pentru prezent. Viitorul este însă deschis, iar atunci când tehnologia va fi suficient de matură, industria ospitalității ar putea să arate foarte diferit de cum o știm astăzi. Dar, așa cum stau lucrurile acum, roboții precum Optimus au mai mult de demonstrat înainte să devină o parte integrantă din realitatea noastră cotidiană.



Laurențiu Măță

Comentarios


Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania