top of page

HoReCa cere un Minister al Ospitalității: Solicitarea oficială a industriei în contextul noului guvern Nicușor Dan

O propunere strategică pentru redresarea și consolidarea industriei ospitalității


Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a reluat solicitarea pentru înființarea unui Minister al Ospitalității, în contextul în care se conturează noul guvern condus de președintele ales Nicușor Dan. Această propunere nu este nouă, dar capătă o miză aparte în actualul climat politic și economic, în care HoReCa încearcă să-și regăsească echilibrul după ani de criză și incertitudine.



Importanța strategică a sectorului HoReCa în economia națională


HoReCa, ca industrie integratoare a turismului, alimentației publice și serviciilor hoteliere, contribuie direct și indirect la aproximativ 5% din PIB-ul României, potrivit estimărilor recente. Acest sector numără peste 400.000 de angajați activi și generează peste 20 miliarde de lei anual, având un impact uriaș asupra altor industrii conexe, cum ar fi agricultura, transportul, logistica și marketingul.


În ciuda acestei contribuții masive, HoReCa a fost tratată adesea ca o anexă a altor ministere, fără o reprezentare directă în procesul decizional. FPIOR consideră că un minister dedicat ar permite politici publice mai eficiente, susținerea inițiativelor antreprenoriale locale și atragerea de investiții în infrastructura turistică și ospitalieră.


Obiectivele principale ale Ministerului Ospitalității


1. Crearea unui cadru legislativ unitar adaptat specificului industriei HoReCa;

2. Facilitarea accesului la finanțări nerambursabile și subvenții, inclusiv fonduri europene;

3. Implementarea unui program național de formare profesională pentru personalul din ospitalitate;

4. Promovarea internațională a României ca destinație turistică premium;

5. Stabilirea unui parteneriat constant între guvern și mediul de afaceri din HoReCa.



Reacții și susținere din partea mediului de afaceri


Inițiativa este susținută de antreprenori, operatori de lanțuri hoteliere și restaurante, organizații profesionale și camere de comerț. Vocea comună a industriei a fost exprimată prin scrisori oficiale, conferințe de presă și consultări directe cu reprezentanții partidelor politice. Industria solicită un dialog real, susținut și profesionist cu autoritățile, pentru ca ospitalitatea să nu mai fie tratată ca o anexă a turismului sau a economiei generale.


Contextul politic: oportunitate unică


Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României deschide o nouă etapă de configurare guvernamentală, iar actorii economici speră ca acest moment să fie valorificat în mod strategic. Având în vedere angajamentele asumate de noul președinte privind profesionalizarea administrației și sprijinul pentru IMM-uri, FPIOR consideră că propunerea unui Minister al Ospitalității poate deveni o realitate în viitorul apropiat.


Într-o Românie care își propune să devină un hub turistic regional și să atragă investiții sustenabile, industria HoReCa nu poate rămâne în umbră. Înființarea unui Minister al Ospitalității ar reprezenta nu doar o recunoaștere a importanței sectorului, ci și o măsură pragmatică de consolidare economică. Rămâne de văzut dacă vocea acestei industrii, care a susținut economia în momente cheie, va fi ascultată și valorizată în arhitectura noului guvern.


Turismul este vital pentru economie

„Este vitală reprezentativitatea ospitalităţii şi a turismului în guvern, precum şi o strânsă colaborare interministerială cu Ministerul Turismului. Vorbim despre o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă pentru români, peste 100 de miliarde de lei în prezent şi despre un domeniu care are un potenţial extraordinar de creştere. Creştere de care ne vom bucura cu toţii, indiferent în ce domenii lucrăm”, spune Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR.


„Este un minister ce va aduce rezultate financiare imediat. O atenţie sporită asupra turismului va avea efecte imediate, iar costurile aferente vor deveni nesemnificative raportat la veniturile suplimentare obţinute. O creştere şi o dezvoltare a turismului se reflectă imediat şi în industrii conexe HORECA, cum sunt industria alimentară sau industria transporturilor dar şi prestări servicii”, afirmă Razvan Baltă, preşedinte HORECA Botoşani.

Potrivit reprezentanţilor patronatulu, industria ospitalităţii înseamnă export de servicii turistice şi de imagine a României.



„Turismul trebuie să aibă un minister dedicat sau o Autoritate naţională direct subordonată Primului Ministru al României, care să lucreze ȋndeaproape cu reprezentanţii industriei, pentru a asigura, ȋn sfârşit, stabilirea şi implementarea unei Strategii naţionale a Turismului românesc şi un plan de marketing şi de promovare eficient pentru destinaţia România! Nu mai putem accepta să contăm doar după virgulă, în completare cu alte industrii, într-un minister divers!”, declară Corina Martin, secretar general FPIOR şi preşedinte RESTO Constanţa.

Federaţia menţionează că anul acesta,mai mulţi agenţi economici membri ai FPIOR au reprezentat România la târguri şi expoziţii internaţionale în nume personal, din bugete proprii.


„Fiecare dintre ei a înţeles importanţa vitală a promovării internaţionale şi au acţionat ca adevăraţi oameni de afaceri, fără a mai cere nimănui nimic. Dar, în vremuri de recesiune, ospitalitatea poate deveni domeniu vital pentru siguranta naţională. Şi considerăm că astăzi e momentul să o tratăm ca atare, să începem să o înţelegem şi să îi oferim un minister dedicat”, spune Corina Macri, Preşedinte Horetim și vicepreşedinte FPIOR.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii naţionale si reprezintă 24 de judeţe ale ţării plus municipiul Bucureşti, 29 de patronate si peste 26.000 de angajaţi.


Comments


Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | Texturi de ciocolata by Chef Ciprian Zobuian
Co-Proprietar Zobuian si Mr Cannoli, Brand Ambassador Belcolade Romania by Puratos România
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | Texturi de ciocolata by Chef Ciprian Zobuian Co-Proprietar Zobuian si Mr Cannoli, Brand Ambassador Belcolade Romania by Puratos România Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Japanese Cloud by Ciprian Zobuian
04:44
Redă videoclipul

Japanese Cloud by Ciprian Zobuian

© 2010 - 2025 Top Hospitality
bottom of page