top of page

Hotelurile din România pot recupera comisioanele nelegale de la Booking.com. FIHR lansează acțiune colectivă susținută la nivel european

Ce este acțiunea colectivă împotriva Booking.com?

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a demarat un demers legal major pentru recuperarea comisioanelor percepute ilegal de Booking.com între anii 2004 și 2024. Inițiativa vine în urma unei decizii istorice a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 19 septembrie 2024, care a sancționat practicile anticoncurențiale ale Booking.com, în special clauza de „paritate tarifară”.


Siluete de persoane cu bagaje pe fundal albastru. Text: "FIHR: Acțiune împotriva comisioanelor abuzive Booking.com". Emblema justiției.

Ce este clauza de paritate și de ce este ilegală?

Clauza de paritate interzicea hotelurilor din România și din Europa să afișeze prețuri mai mici pe propriile site-uri sau alte platforme decât cele de pe Booking.com, reducând astfel libertatea tarifară și concurența reală. Această practică a fost considerată un abuz de poziție dominantă și o barieră în calea digitalizării și sustenabilității în sectorul HoReCa.


Cine poate beneficia și cum?

Toate hotelurile și unitățile de cazare din România afectate de aceste comisioane pot participa gratuit la această acțiune colectivă europeană. FIHR oferă suport în:

  • Verificarea eligibilității hotelului

  • Colectarea documentației necesare

  • Înscrierea în platforma de acțiune colectivă (disponibilă până la 15 iulie 2025)

Link oficial: www.fihr.ro


O inițiativă susținută de întreaga industrie hotelieră europeană

Acțiunea este coordonată de organizația Stichting Hotel Claims Alliance și sprijinită de 25 de asociații hoteliere naționale din Europa, inclusiv din Germania, Austria, Belgia, Italia și Spania. FIHR reprezintă România în această coaliție, consolidând rolul țării în lupta pentru drepturi egale în economia digitală.


Ce sume pot fi recuperate?

Estimările arată că unitățile hoteliere pot solicita restituirea unor comisioane în valoare de zeci de mii de euro, în funcție de volumul rezervărilor procesate prin Booking.com. Recuperarea se face fără costuri inițiale pentru hoteluri, iar onorariul avocatului este procentual și aplicabil doar în caz de câștig.


De ce este important pentru industria HoReCa din România?

Această acțiune colectivă este cea mai amplă inițiativă legală din HoReCa la nivel european și poate reseta modul în care funcționează platformele de rezervări online. Beneficiile includ:

  • Revenirea la concurență loială

  • Libertate tarifară pentru hoteluri

  • Creșterea profitabilității directe

  • Protecția brandului și relației directe cu clienții


Pași pentru înscriere hoteluri România

  1. Contactați FIHR la contact@fihr.ro

  2. Pregătiți facturile sau extrasele Booking.com

  3. Înscrieți hotelul pe platforma FIHR până la 15 iulie 2025


Linkuri utile și surse oficiale


Acțiunea colectivă inițiată de FIHR este un moment definitoriu pentru industria ospitalității din România, aducând în prim plan drepturile hotelierilor și nevoia de reglementare echitabilă a pieței online. Hotelurile au acum o șansă reală să își recupereze pierderile și să revină în control asupra tarifelor și clienților proprii.

Comments


Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | Texturi de ciocolata by Chef Ciprian Zobuian
Co-Proprietar Zobuian si Mr Cannoli, Brand Ambassador Belcolade Romania by Puratos România
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | Texturi de ciocolata by Chef Ciprian Zobuian Co-Proprietar Zobuian si Mr Cannoli, Brand Ambassador Belcolade Romania by Puratos România Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Japanese Cloud by Ciprian Zobuian
04:44
Redă videoclipul

Japanese Cloud by Ciprian Zobuian

© 2010 - 2025 Top Hospitality
bottom of page