top of page

Vinurile Spumante românești prind avânt: Tendințe, regiuni-cheie și comportamentul consumatorului

Vinurile spumante produse în România cunosc o ascensiune semnificativă, susținută de schimbările în gusturile consumatorilor, dezvoltarea segmentului premium și extinderea contextelor de consum. Dacă în urmă cu un deceniu spumantul era asociat aproape exclusiv cu ocazii festive de tip revelion sau nuntă, astăzi el devine o prezență constantă în brunch-uri urbane, evenimente corporate sau chiar în consumul casual de acasă.



Sticle șampanie umplu pahare înalte cu spumă aurie. Fundal luminos, atmosferă festivă.


Evoluția cererii: consumatorul modern vrea prospețime, fruct și efervescență

Conform datelor furnizate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), consumul global de vinuri spumante a crescut cu peste 20% în ultimii 10 ani, iar România nu face excepție. Tendințele actuale indică o preferință clară pentru:

  • Vinuri ușoare, fructate și cu aciditate proaspătă

  • Spumante seci sau demi-seci, produse prin metoda tradițională (champenoise)

  • Branduri locale cu identitate autentică, produse artizanal


Un studiu realizat în 2023 de Wine Intelligence arată că 36% dintre consumatorii români urbani cu vârste între 25 și 40 de ani consumă vin spumant de cel puțin două ori pe lună. De asemenea, segmentul HoReCa a înregistrat o creștere cu peste 18% a comenzilor de spumant autohton față de anul precedent, potrivit datelor de la specialiștii din distribuție (Halewood, Lerida, Cramele Recaș).


Regiuni-cheie în producția de spumant românesc


1. Dealu Mare

Renumită pentru vinurile roșii și structurate, zona și-a consolidat reputația și în ceea ce privește spumantele. Crame precum Domeniile Franco-Române, Licorna Winehouse și Aurelia Vișinescu au lansat game de spumante brut, elegante, obținute din Pinot Noir, Chardonnay și Fetească Regală.


  • Adresă cramă: Str. Școlii nr. 143, Săhăteni, județul Buzău, 127535

  • Telefon: +40 726 710 706

  • Email: contact@dfr-wines.com

  • Website: www.dfr-wines.com

  • Persoană de contact: Mihnea Olariu

  • Program vizite: Luni–Vineri, 09:00–17:00 (cu programare prealabilă) 


2. Panciu (județul Vrancea)

Una dintre cele mai vechi zone viticole românești specializate în spumante, Panciu este cunoscută pentru tradiția sa în fermentarea secundară în sticlă. Cramele Panciu și Casa Panciu se remarcă prin volume, dar și prin calitate constantă. Metoda tradițională este aplicată aici de peste 50 de ani, iar noua generație de oenologi aduce un suflu modern vinurilor.



3. Silvania (județul Sălaj)

Un jucător discret, dar notabil, Silvania produce spumante după metoda tradițională încă din perioada comunistă. Vinurile Silvania sunt apreciate pentru finețea perlării și caracterul echilibrat.



Contextul social: cum influențează lifestyle-ul vânzările de spumant


Piața spumantelor românești beneficiază de un context favorabil din punct de vedere al schimbărilor de lifestyle:

  • Evenimentele brunch & rooftop parties au explodat în orașele mari. Spumantul a devenit băutura vedetă, mai ales în combinații de tip mimosa sau bellini.

  • Consumul acasă, cu ocazia unor momente personale (weekenduri, aniversări) a crescut odată cu disponibilitatea produselor în retail specializat și online.

  • Generațiile Millennials și Gen Z sunt deschise la a explora branduri noi, sustenabile, locale. Aproximativ 41% dintre consumatorii sub 35 de ani preferă să cumpere vin de la crame românești în defavoarea importurilor.


Piața în cifre

  • România a produs în 2023 aproximativ 2,4 milioane de litri de vin spumant, în creștere cu peste 12% față de 2022 (sursă: ONVPV).

  • Exporturile de spumant românesc rămân modeste (sub 10% din producție), însă în creștere, în special spre piețele din Polonia, Germania și Marea Britanie.

  • În segmentul HoReCa, vinurile spumante românești reprezintă aproximativ 32% din volumul total de spumante servite, față de doar 18% în 2018.


Perspective pentru 2025–2027

Creșterea va fi determinată de:

  • Profesionalizarea producției și brandingului în cramele locale

  • Extinderea canalelor de distribuție online și în retailul specializat

  • Integrarea vinurilor spumante în meniuri tematice (pairing cu aperitive, brunch-uri gourmet, evenimente private)

  • Turismul viticol, care va integra din ce în ce mai des degustări de spumante în trasee și experiențe


Spumantul românesc nu mai este o curiozitate, ci o categorie în plină expansiune, în ton cu noile tendințe de consum. Regiuni precum Dealu Mare, Panciu și Silvania reușesc să concureze prin calitate și autenticitate, iar consumatorii devin tot mai receptivi la expresia efervescentă a terroir-ului românesc. Cu o comunicare coerentă și investiții susținute, România poate deveni în următorii 5 ani un jucător regional relevant în categoria vinurilor spumante.


Vinurile Spumante românești

Comments


Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
© 2010 - 2025 Top Hospitality
bottom of page