top of page

Cupa Carpaților în Arta Culinară

Afis-Cupa-Carpatilor-02.png

 Top Hospitality Romania alături de Sponsorul Principal CELLI si in parteneriat cu Asociația Națională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Kronwell Hotel, Culinary Arts School Brasov si KIMBO Romania, va invita la concursul culinar "Cupa Carpatilor in Arta Culinara" dedicat bucătarilor si cofetarilor profesioniști

       Concursul se dorește a fi semnalul unui nou început in ceea ce privește mediul competitional culinar din Romania, si va reuni la Brasov, cei mai talentați bucătari si cofetari profesioniști ai momentului. Competiția va avea trei categorii disponibile si invita toți profesioniști sa se înscrie. 

Alături ne noi in acest proiect competitional ii avem pe:

​​

  • Asociația Națională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, cu o activitate de 50 de ani in domeniul promovarii valorilor culinare romanesti si a profesionstilor din gastronomie, ANBCT este in acest moment, cea mai mare asociatie de bucatari si cofetari profesionsiti din Romania. 

  • Culinary Arts School Brasov: Scoala de arta culinara si gastronomie fondata si condusa de catre Chef Georgy Valery

  • Kronwell Hotel: Hotelul de 4 stele superior Kronwell Brasov are un restaurant à la carte elegant, facilități ultramoderne și WiFi gratuit. 

  • Kimbo Romania: Kimbo reprezinta traditia cafelei napoletane. De la selectia atenta a celor mai bune boabe verzi pana la abilitatea de a combina origini din peste 50 de tari diferite, Kimbo promite sa ofere pasiune si savoare in fiecare ceasca de cafea. 

SPONSOR

Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Regulament

Descarca regulamentul aici:

Concursul are ca scop atragerea a cat mai multi bucatari si cofetari profesionisti intr o competitie culinara care sa formeze baza participarii la eventualele concursuri nationale si internationale organizate sub organizatia WACS ( Worldchefs - World Association of Chefs Societies ). 

Totodata, aceste concursuri au ca si strategie, largirea bazei de cunoastre si a schimbului de experienta si impresii, de perfectionare continua si de indentificare a valorilor culinare romanesti.

  • Cupa Carpatilor in Arta Culinara se va desfasura in urma inscrierii echipelor in formularul de inscrire, disponibil pe aceasta pagina.

  • Competitia culinara se va desfasura in data de 28 Iunie 2021 in orasul Brasov.

  • Expozitia va fi deschisa pentru toate categoriile de vizitatori incepand cu ora: 11:30

CONCURS DE ARTA CULINARA

Concurs

·     Concurs regional pe echipe sau individual, reprezentand unitati de alimentatie publica/catering din Romania;

Cine poate participa la acest concurs:

​​

  • Echipe individuale reprezentand hoteluri, restaurante, alte tipuri de unitati de alimentative publica, etc, din Romania. 

  • Echipe pe oras (mai multi bucatari sau cofetari care nu fac parte din aceasi unitate de alimentatie publica dar se unesc intr-o singura echipa -  Ex. Echipa Orasului Campina)

  • Individuali, echipe formate dintr o singura persoana si maxim un antrenor.

·     Nu exista un numar maxim impus pentru a forma o echipa insa la prezentarea preparatelor in fata juriului va fi prezent doar liderul echipei iar in cazul castigarii unui loc pe podium, acesta va fi acordat echipei, prin liderul acesteia. 

 

 

Inscrierea

·     Inscrierea se efectuaza pe pagina evenimentului din cadrul www.tophospitality.ro

 

Pentru informatii suplimentare referitoare la date tehnice despre realizarea produselor de concurs, nu ezitati sa ne contactati la nr de  0726671227 - Laurenţiu Mâță.

·     Fiecare concurent va avea la dispozitie pentru prezentarea preparatelor/ pieselor, o masa rotunda de dimensiunea 1.20 m.

·     Fiecare echipa va adduce propria logistica de prezentare ( fata de masa, platouri, inaltatoare, etc )

Tariful de participare

·     Nu se percepe tarif de participare pentru concurenti. Acesta este acoperit in totalitate de catre Sponsorul Principal al Concursului CELLI ( www.celli.ro )

In functie de rezultate, se vor acorda:

​Categoria A: Platou Rece Festiv ( Carne de Vanat, tematica: muntii Carpati ):

  • ·     Echipei cu puctajul maxim ii este acordata CUPA CARPATILOR IN ARTA CULINARA 2021 si Medalie locul I

  • ·     A doua echipa clasata primeste Medalie locul al II-lea

  • ·     A treia echipa clasata primeste Medalie locul al III-lea

​Categoria B: Preparat Individua ( Carne de Vanat si vita, tematica: muntii Carpati ):

  • ·     Echipei cu puctajul maxim ii este acordata Medalie locul I​

  • ·     A doua echipa clasata primeste Medalie locul al II-lea

  • ·     A treia echipa clasata primeste Medalie locul al III-lea​

Categoria C: Desert ( Tematica impusa: Muntii Carpati ):

  • ·     Echipei cu puctajul maxim ii este acordata Medalie locul I​

  • ·     A doua echipa clasata primeste Medalie locul al II-lea

  • ·     A treia echipa clasata primeste Medalie locul al III-lea

·     Echipa Castigatoare a cupei Carpatilor  se va califica la Finala Cupei Romaniei in Arta Culinara-Top Hospitality de la Bucuresti. 

·     Bucatarii si cofetarii pot participa prin formarea unor echipe individuale.




 

Tema concursului este: 

Preaparate din Carne de vanat si vita / Muntii Carpati

DESCRIEREA CATEGORIILOR A, B, C

Va puteti inscrie la una sau la mai multe categorii din concurs:

  • ·     Categoria A: Platou Rece Festiv ( Carne de Vana /  tematica: muntii Carpati)

  • ·     Categoria B: PREPARAT INDIVIDUAL in viziunea concurentului / echipei   ( FEL PRINCIPAL) / ( Carne de Vanat si vita, tematica: muntii Carpati ):

  • ·     Categoria C: Desert ( Tematica impusa: Muntii Carpati ):​

·     A: Platou Rece Festiv ( Carne de Vanat /  tematica: Muntii Carpati)

  • Pentru PLATOU FESTIV : Platou rece pentru 8 persoane +1 farfurie de prezentare  

  • Se va realiza un Platou Festiv cu carne de vanat,  pentru 8 persoane ( 8 piese) si o farfurie de prezenare a platoului 

  • Platoul Festiv trebuie sa contina respectivele piese, garnitura si sos.

  • Mancarea trebuie glazata cu gelatina pentru a se pastra proaspata un timp mai lung.

  • Masa de prezentare trebuie sa contina si o piesa centrala ce va aduce un plus aspect mesei ( piesa central se refera la realizarea unui exponat de tip de carne de vanat intreg sau realizarea unui aranjament de 2 sau mai multe piese ) 

Piesa centrala este obligatorie si nu va influenta nota preparatelor, dar lipsa ei va duce la depunctare cu 8 puncte .

 

Fiecare concurent va prezenta alaturi de preparatele pregatite o  fisa tehnologica a preparatul (denumirea preparatelor/ ingredientele folosite la realizarea acestora / modul de preparare)

 

Fiecare Capitan de echipa va prezenta  juriului piesa prezentata in concurs si va raspunde intrebarilor adresate de catre juriu si prezentator.

 

Criterii de jurizare categoria A: Platou festiv

  • Prezentare si inovare 0-25 puncte. Se noteaza aspectul general al farfuriei/platoului  care trebuie sa fie apetisant, elegant, estetic, sa aiba elemente de originaliate si inovatie, cu respectarea tematicii impuse.

  • Compozitie 0-25 puncte. Se noteaza imbinarea echilibrata a factorilor nutritivi cu gusturile moderne, culorile si aromele trebuie sa se imbogateasca unele pe altele in mod practic, usor digestive.

  • Prepararea corecta din puct de vedere profesional 0-25 puncte. Se noteaza concordanta dintre denumirile clasice si retetele originale, corecta preparare a alimentelor de baza, selecatrea corecta a gelatinei pentru napare, napare propriu-zisa, timp optim de coacere pentru ingredientul selectat.

  •  Decorarea 0-15 puncte. Se noteaza decorarea si atentia/ impactul vizual/ armonia de forme si culori/ minutiozitatea detaliilor muncii, fara elemente incarcate sau care nu se potrivesc conceptului. Bucatile de carne taiate se vor prezenta in fata piesei principale cu partea taiata la vedere.

  • Modul de lucru  0-10 puncte. Se noteaza modul in care se realizazeaza montajul mesei de prezentare, de la intrarea in sala de prezentare pana in momentul finalizarii mesei. (curatenia in timpul montajului, folosirea sau nu a manusilor, etc)

 

 

 

IMPORTANT!

  • LIPSA PIESEI CENTRALE DUCE LA DEPUNCTARE CU 8 PUCTE

  • Punctajul maxim posibil =100 puncte.

 

Exemplu de platou festiv si farfurie de prezentare - informatie cu caracter orientativ.