Profitabilitatea restaurantelor scade sub pragul de 10%
- Mirela Carstea

- 10 iun.
- 1 min de citit
Conform vorbitorilor din cadrul panelului „Provocările fiscale în HoReCa” de la Conferința Anuală a Industriei Ospitalității, organizată de HORA, rata de profitabilitate a restaurantelor, care era de 14% înainte de pandemie, va scădea sub 10% în acest an.

„Creșterea costurilor cu materia primă, suportată în proporție de 60% de antreprenor și doar 40% transferată către client, arată că, deși industria pare atractivă, este tot mai dificilă. Ca dovadă, multe restaurante sunt astăzi de vânzare”, a declarat Daniel Mischie, membru în board-ul HORA și CEO al rețelei City Grill.
O analiză recentă realizată de economistul Iancu Guda evidențiază volatilitatea semnificativă a profitabilității din sectorul ospitalității în ultimii ani. Potrivit datelor oficiale, profitabilitatea medie în industria HoReCa a fost de 14% în 2019, a scăzut dramatic la 4% în 2020, a revenit la 8% în 2021, a atins un vârf de 16% în 2022, iar în 2023 s-a redus la 12%.
Pentru anul 2024, datele complete nu sunt încă disponibile, însă estimările indică o posibilă scădere suplimentară, pe fondul creșterii continue a prețurilor la ingrediente, materii prime și utilități. În acest context, diminuarea marjelor de profit, coroborată cu majorarea costurilor de deschidere a unei noi locații, contribuie la extinderea perioadei necesare pentru recuperarea investițiilor în restaurantele nou lansate. Profitabilitatea restaurantelor
„Puține restaurante mai pot fi deschise astăzi cu 100.000 de euro. Jumătate din acești bani îi plătești doar pentru arhitect. Fără 300.000-400.000 de euro, sau chiar 500.000 de euro, nu te poți apuca să faci un restaurant. În aceste condiții, recuperarea investiției se întinde pe mai mulți ani”, a adăugat Daniel Mischie.

.jpg)






































Comentarii