top of page

Top 50 Best Restaurants 2025 / Top 50 Cele Mai Bune Restaurante din Lume 2025

Actualizată în: 20 iun.

19 iunie 2025, Torino – The World’s 50 Best Restaurants și-a anunțat lista anuală a celor mai bune restaurante din lume, un reper global în universul gastronomiei de elită. Evenimentul, desfășurat anul acesta în Italia, a reunit chefi de renume internațional, critici gastronomici, investitori din HoReCa și jurnaliști specializați. În centrul atenției s-au aflat inovația, sustenabilitatea și excelența în bucătărie, dar și puterea de influență a restaurantelor asupra culturii culinare internaționale.


Maido, Lima – liderul incontestabil din 2025


Locul 1 în acest an revine restaurantului Maido din Lima, Peru, condus de chef Mitsuharu Tsumura. Renumit pentru fuziunea dintre bucătăria japoneză și peruviană, Maido reușește să creeze o experiență culinară complexă, în care precizia tehnică se întâlnește cu profunzimea gustului. Este o victorie simbolică nu doar pentru Peru, ci și pentru întreaga zonă a Americii Latine, care își consolidează poziția de pol de inovație gastronomică.

Bucătar concentrat decorează deserturi cu sos. Fundal de bucătărie modernă cu rafturi din lemn. Emoție de concentrare intensă.
 Chef Mitsuharu Tsumura - Maido, Lima, Peru

Clasamentul complet – Top 50 Best Restaurants 2025


1. Maido – Lima, Peru

2. Quintonil – Mexico City, Mexic

3. DiverXO – Madrid, Spania

4. Alchemist – Copenhaga, Danemarca

5. Gaggan – Bangkok, Thailanda

6. Sézanne – Tokyo, Japonia

7. Table by Bruno Verjus – Paris, Franța

8. Kjolle – Lima, Peru

9. Don Julio – Buenos Aires, Argentina

10. Wing – Hong Kong, China

11. Atomix – New York, SUA

12. Potong – Bangkok, Thailanda

13. Plénitude – Paris, Franța

14. Ikoyi – Londra, Marea Britanie

15. Lido 84 – Gardone Riviera, Italia

16. Reale – Castel di Sangro, Italia

17. El Chato – Bogotá, Columbia

18. The Chairman – Hong Kong, China

19. Narisawa – Tokyo, Japonia

20. Sühring – Bangkok, Thailanda

21. Steirereck – Viena, Austria

22. Belcanto – Lisabona, Portugalia

23. Oteque – Rio de Janeiro, Brazilia

24. Leo – Bogotá, Columbia

25. Mugaritz – San Sebastián, Spania

26. Boragó – Santiago, Chile

27. Odette – Singapore

28. Septime – Paris, Franța

29. Azurmendi – Larrabetzu, Spania

30. Pujol – Mexico City, Mexic

31. SingleThread – Healdsburg, SUA

32. Hiša Franko – Kobarid, Slovenia

33. Elkano – Getaria, Spania

34. Le Calandre – Rubano, Italia

35. Quique Dacosta – Dénia, Spania

36. The Jane – Anvers, Belgia

37. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen – Paris, Franța

38. The Clove Club – Londra, Marea Britanie

39. Restaurant Tim Raue – Berlin, Germania

40. Sorn – Bangkok, Thailanda

41. Davies and Brook – Londra, Marea Britanie

42. Flore – Amsterdam, Olanda

43. Le Bernardin – New York, SUA

44. A Casa do Porco – São Paulo, Brazilia

45. Piazza Duomo – Alba, Italia

46. Core by Clare Smyth – Londra, Marea Britanie

47. Mingles – Seul, Coreea de Sud

48. Zén – Singapore

49. Restaurant ANDRE – Taipei, Taiwan

50. Jan – München, Germania


Evoluții remarcabile în clasament


Pe locul al doilea se situează Quintonil din Mexico City, urmat de DiverXO din Madrid, restaurantul avangardist al lui David Muñoz. Clasarea în top 5 a restaurantului Alchemist din Copenhaga confirmă aprecierea internațională pentru conceptele multisenzoriale și abordarea radicală în designul meniului.


Clasamentele anterioare erau dominate de restaurante europene precum Noma, Osteria Francescana sau Disfrutar. Odată cu includerea acestora în categoria „Best of the Best” (nu mai pot concura în topul anual după ce au obținut locul 1), scena globală a fost deschisă către jucători noi și disruptivi.


Cum se stabilesc cele mai bune restaurante din lume


Clasamentul este realizat anual de un juriu internațional format din peste 1.000 de experți – chefi, restauratori, critici culinari și influenceri din industria ospitalității. Votul este anonim, independent și verificat de firma de audit Deloitte, pentru a asigura imparțialitatea și transparența procesului.


Fiecare membru al Academiei are dreptul să voteze pentru zece restaurante, dintre care cel puțin trei trebuie să fie din afara regiunii proprii. Nu există o listă de criterii standardizată, dar sunt luate în calcul aspecte precum calitatea preparatelor, creativitatea meniului, experiența generală, serviciul, designul și contribuția culturală.


Premii speciale și noi intrări în top


Pe lângă lista principală, au fost acordate și o serie de distincții speciale:


  • Mohamed Benabdallah, somelier la Asador Etxebarri (Spania), a fost desemnat Somelierul Anului.

  • Maxime Frédéric, chef patiser la Cheval Blanc Paris, a primit titlul de World’s Best Pastry Chef 2025.

  • Restaurantul egiptean Khufu’s, din Cairo, a fost premiat cu distincția One to Watch, fiind considerat un jucător cu potențial major pentru următorii ani.



Tendințe emergente în fine dining


Clasamentul din 2025 reflectă o serie de tendințe care modelează industria:


  • Sustenabilitatea nu mai este opțională. Restaurantele premiate sunt din ce în ce mai implicate în aprovizionarea locală, reducerea risipei și educarea clienților.

  • Experiența multisenzorială devine o componentă definitorie. Alchemist, pentru exemplu, integrează sunet, lumină și storytelling în servirea preparatelor.

  • Diversitatea culturală este în creștere. Nu doar meniurile, ci și echipele din bucătării reflectă o amprentă multiculturală.


Topul celor mai bune restaurante din lume în 2025 nu este doar o listă a excelenței culinare, ci și o radiografie a transformărilor din industrie. Dincolo de nume și locații, clasamentul reflectă o lume gastronomică aflată în continuă schimbare, unde inovația, sustenabilitatea și incluziunea culturală devin noile repere ale succesului.


Pentru profesioniștii din HoReCa, acest top oferă inspirație, dar și un barometru al direcțiilor globale – de la ingredientele utilizate, până la strategii de branding, storytelling și relaționare cu oaspeții.

📌 Pentru mai multe informații despre competiții culinare, formare profesională și trenduri din HoReCa, urmărește platforma TopHospitality.ro și comunitatea noastră dedicată profesioniștilor din industrie.


📩 Pentru opinii, propuneri sau colaborări, ne puteți scrie la pagina de contact.

Articol redactat de echipa Top Hospitality – platforma independentă de știri, analize și dialog dedicată profesioniștilor din HoReCa.


Top 50 Best Restaurants 2025

Top 50 Best Restaurants 2025

Comments


Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

Ce îi trebuie unui bucătar șef bun? - Stiri Horeca - Stiri din Ospitalitate - Pe-plus.ro

Ce îi trebuie unui bucătar șef bun? - Stiri Horeca - Stiri din Ospitalitate - Pe-plus.ro

© 2010 - 2025 Top Hospitality
bottom of page