top of page
970x250 (1).jpg
BANNER_EVENIMENTE_THP2.webp

Rețetă Salam de biscuiți tradițional românesc

Actualizată în: 10 iun.

Salam de biscuiți tradițional românesc

Timp de preparare: 30 minute

Porții: 10-12

Dificultate: Ușoară

Fără coacere

Felii de salami de biscuiți pe o farfurie albă, pe fundal de lemn. Textul roșu "TOP HOSPITALITY NETWORKING IN HORECA" este vizibil.

Ingrediente

  • 500 g biscuiți populari (Petit Beurre sau Eugenia simplă, fără cremă)

  • 200 ml lapte integral

  • 150 g zahăr tos

  • 100 g unt cu 82% grăsime

  • 50 g cacao de bună calitate

  • 100 g nucă prăjită și tocată grosier (opțional: alune sau fistic)

  • 100 g rahat colorat tăiat cubulețe (opțional: stafide, merișoare sau curmale)

  • 1 linguriță extract de rom (sau 2 fiole esență de rom pentru aromă autentică)

  • 1 lingură de miere sau dulceață de vișine (pentru adâncime de gust)

  • Un praf de sare

  • Zahăr pudră sau nucă de cocos pentru exterior (opțional)


Mod de preparare

  1. Pregătirea bazei de biscuiți:

    • Mărunțește biscuiții în bucăți de 1–2 cm. Nu-i transforma în praf — textura e importantă.

    • Pune-i într-un bol încăpător împreună cu rahatul tăiat, nucile și stafidele (sau ce alte adaosuri ai ales).


  2. Prepararea cremei:

    • Într-o crăticioară, pune laptele, zahărul, untul, cacaua și un praf de sare.

    • Încălzește la foc mediu, amestecând continuu, până se topește zahărul și compoziția devine omogenă și ușor densă (nu trebuie să fiarbă agresiv).

    • Ia de pe foc, adaugă esența de rom și mierea/dulceața.

  3. Asamblare:

    • Toarnă crema caldă peste biscuiți și amestecă cu o lingură mare de lemn sau spatulă.

    • Lasă 5–10 minute pentru ca biscuiții să absoarbă lichidul și să se răcească ușor.

    Se toarnă sos de ciocolată peste mix de nuci și fructe uscate într-un bol bej, cu o lingură de lemn alături, pe o masă de lemn.
  4. Formare:

    • Întinde o folie alimentară sau hârtie de copt pe masă.

    • Pune compoziția și rulează strâns în formă de salam. Poți face și două bucăți mai mici pentru manevrare ușoară.

    • Strânge capetele ca la o bomboană și lasă la rece cel puțin 4–5 ore (ideal peste noapte).

    Mâini înfășoară un salam de biscuiți într-o folie transparentă pe o masă de lemn deschis la culoare. Model mozaic de culori maro și galben.
  5. Servire:

    • Scoate salamul din folie, tăvălește-l prin zahăr pudră sau nucă de cocos.

    • Taie felii de 1–1,5 cm grosime cu un cuțit bine ascuțit.

Desert salam de biscuiți, pudrat cu zahăr, pe o farfurie albă. Trei felii tăiate, fundal de lemn. Aspect apetisant.

Sugestii pentru profesioniști

  • Pentru un plating modern, poți forma salam de biscuiți în formă de baton cilindric perfect și îl poți glazura cu ciocolată topită, tăindu-l apoi în discuri egale.

  • Se poate include și un strop de lichior de rom sau Amaretto în compoziție (atenție la clienții minori!).

  • Poți oferi o variantă vegană folosind biscuiți fără ou/lapte, lapte vegetal, margarină premium și fructe uscate.


Concept de plating – „Moștenire dulce reinterpretată” - Pentru bucătarii profesioniști

Compoziție în farfurie:

  1. Element principal:

    • Salam de biscuiți tăiat în discuri subțiri (0.8–1 cm), decupate apoi cu un inel metalic mic pentru un aspect cilindric perfect.

    • Se montează vertical, ca o „piatră de mozaic”, pe un „pat” de ganache de ciocolată amăruie.

  2. Creme și texturi:

    • Cremă de vanilie infuzată cu coajă de portocală sau cremă de smântână dulce cu rom.

    • Coulis de vișine (sau fructe de pădure) pentru aciditate și culoare – tras cu pensula într-o linie artistică.

  3. Elemente crocante:

    • Crumble de nuci caramelizate presărat artistic.

    • Frânturi de „biscuit crocant” copt cu cacao, ca accent.

  4. Accente fine:

    • Frunzulițe de mentă baby sau microplante de lămâiță.

    • Fulgi de sare Maldon (foarte fin aplicați).

    • Pulbere aurie comestibilă discretă, aplicată cu pensula pe marginea salamului.

  5. Plating general:

    • Farfurie neagră mată sau ceramică cu textură brută, contrastantă cu desertul.

    • Asimetrie controlată: elementul central ușor decalat, iar restul elementelor trase cu pensula, stropite sau punctate artistic.

    • Volum redus și detaliu maxim.


Sugestie de denumire în meniu:

„Salam de Biscuiți 2.0” – mozaic de biscuiți și ciocolată, cremă fină de portocală, coulis de vișine, accente crocante
Desert elegant pe farfurie neagră: mousse ciocolată cu pesmet, sos roșu, cremă galbenă și frunze de mentă. Atmosferă rafinată.

Salam de biscuiți tradițional românesc

Comentarii


Abonează-te pentru a primi actualizări exclusive.

Ex. Restaurant Primavara

Ex. Manager de Restaurant

Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

© 2010 - 2025 Top Hospitality
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page