top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Cel mai computerizat restaurant din Bucuresti

Palatul Bragadiru din Calea Rahovei, aproape de rondul George Cosbuc si de Piata Taranului, are mai multe restaurante la parter, cel putin trei, din cate stiu eu. Primul a fost deschisPalace Pub, in capatul din dreapta, din deal, spre Beraria Bragadiru. Spre vale au fost deschise doua alte localuri: Aida Bistro, in capat, ultimul intrat, in vara lui 2014, si Royal Express, bistroul cu trenulet, in primavara, despre care scriu acum. Toate trei au aceeasi atmosfera antebelica, semn ca li s-a impus sa nu schimbe nimic din arhitectura si amenajarea bucatelei de palat preluat, ceea ce e foarte bine, dupa pararea mea. Palatul Bragadiru a fost renovat si restaurat, aratand acum la fel ca inainte, presupun. Fara nichel, fara sticla, fara plastic, fara spoturi luminoase in tavan si cine mai stie pe unde.

Royal Express Restaurant Caffe e mai spre vale, intre Aida Bistro si intrarea principala la Palat. E ceva mai mic decat celelalte restaurante din jurul lui. Are si o mica terasa in spate, in care fac si spectacole. Cand intri, ochii iti cad pe trenuletele electrice, si raman acolo multa vreme. Pentru ca, oriunde te-ai intoarce si te-ai uita, sunt acolo. La Royal Express au o cale ferata in miniatura cu doua si cu trei linii care strabate tot restaurantul si trece pe la fiecare masa in parte. De aici i se trage si numele restaurantului, Royal Express, evident. Si nu e doar de decor sau de jucarie, cum ai putea crede la inceput. In fapt, Royal Expresse un restaurant fara chelneri, comenzile si mancarea sunt duse si aduse la masa ta de catre trenulete, printr-un sistem computerizat foarte ingenios, care il invata pe fiecare pe ce linie sa o ia si cum sa nu se ciocneasca cu celelalte.

royal 4.jpg

Dupa cum am spus, trenuletul trece prin fiecare coltisor al restaurantului. In dreptul fiecarei mese e un mic panou cu trei butoane: comanda, trimite comanda si eliberare trenulet. Pe masa gasesti meniul si un formular de comanda, pe care bifezi ce vrei de mancare si de baut si in ce cantitate. Dupa care apesi pe buton si chemi trenuletul, pe care il vezi venind de departe si opreste fix in dreptul mesei tale. Trenuletul de luat comenzi are un singur vagon, in care pui formularul de comanda. Apesi pe butonul de eliberare trenulet si pleaca. Peste cateva clipe se intoarce, fara sa-l mai chemi tu, cu vesela si cu tacamurile, frumos invelite in servetele. Se opreste iar in fata ta, le iei si apesi din nou pe butonul cu eliberarea trenuletului. Apoi vine cu bauturile si cu paharele, de data aceasta cu doua vagoane, daca e mai multa. Si mancarea la fel, pe unul sau pe mai multe vagoane de tip platforma, de data aceasta. Cand vrei sa te debarasezi de farfuriile folosite chemi din nou trenuletul, le pui acolo si ramai cu masa curata.