top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Patronatele, impotriva descentralizarii in turism: Daca se ocupa nea Costica, primarul, se alege pra

Patronatele din turism se opun proiectului de strategie al autoritatilor din turism, prin care primariile vor prelua activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism, si sustin ca masura va genera coruptie la nivel local si va bloca investitiile

Alin Burcea

"Referitor la descentralizare, in teorie suna frumos. Intr-o zona ideala, in Germania sa zicem, poate ca ar fi ok. Din pacate, suntem romani. Or, noi suntem nemultumiti chiar si de modul in care se face clasificarea in conditiile in care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani si sunt niste specialisti. Acum, cu descentralizarea, o dam in Stan si Bran. Haideti sa ne imaginam comuna Vadu, care are plaja si se apuca sa dea licente si brevete la spatii de cazare, comuna avand un primar si sase salariati, dintre care unul e sofer", a declarat Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).


Dam cu buna stiinta posibilitatea ca plajele, raurile si alte atractii turistice sa fie furate si facute praf.

Alin Burcea crede ca, la nivel national, primariile nu sunt pregatite din punct de vedere profesional sa faca autorizari si brevete si se declara "total impotriva" descentralizarii.


"Apoi, dam cu buna stiinta posibilitatea ca plajele, raurile si alte atractii turistice sa fie furate si facute praf. De bine, de rau, in momentul de fata, toata partea asta de autorizare este la Bucuresti, centralizata, iar oamenilor le e frica sa faca nereguli. In momentul in care toate chestiile astea ajung sa fie decise pe plan local, se alege praful, pentru ca este evident ca toata lumea o sa ciuguleasca si o sa fure. Riscam sa gasim intr-o localitate oarecare un hotel de doua stele caruia i se dau cinci stele, pentru ca asa vrea nea Costica, primarul", a spus oficialul ANAT, citat de Mediafax.


Potrivit lui Burcea, atat timp cat este la un minister, autorizarea, de bine, de rau, este ferita de factorul politic.

"E la Bucuresti, la un kilometru de Guvern, la 1,5 kilometri de DNA, care e principala sperietoare... Lumea se mai teme. Daca insa autorizarea o dai in provincie va fi folosita din punct de vedere politic - nu-ti dau licenta, nu-ti dau brevet decat daca... In momentul de fata Romania nu este pregatita pentru o astfel de descentralizare. Acum genereaza coruptie si se alege praful", a mai spus el.


Si Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si, totodata, cel mai mare investitor in turismul de pe litoral, unde detine 4.000 de locuri de cazare, crede ca autoritatile locale nu sunt pregatite pentru descentralizare.


"Avem experienta cu autoritatile locale pe zona urbanistica, pe autorizare si avizare, unde din pacate eu cred ca statiunile turistice au devenit cartiere de orase, cu blocuri, cu bazare, ceea ce nu mi se pare de salutat. Iar cand se ajunge ca tu, ca investitor, sa fii in mana unei singure puteri, cea locala, este foarte riscant. Este clar ca nu exista un management de calitate la nivelul tuturor localitatilor din tara", a spus Murad.Noua, oamenilor care investim in turism, ne este foarte frica de aceasta putere care i se da unui primar.

Oficialul patronatului crede ca daca li se va da putere mare unor primari, investitiile vor fi blocate pe o scara foarte larga. "Ministerele, cu toate problemele lor, au dat dovada ca au totusi oameni mai responsabili decat un primar care sta pe un scaun si acum se trezeste cu toata puterea in mana lui. Noua, oamenilor care investim in turism, ne este foarte frica de aceasta putere care i se da unui primar", a adaugat Murad.